Wątek przeniesiony 2018-04-30 19:31 z C# i .NET przez somekind.

Jak testować WebApi przez HTTP

0

Czy takie testy integracyjne to wyłącznie Case: Can See? Sprawdzające komunikat odpowiedzi, Czy też, testy logiki domenowej, sprawdzające reguły i tp?.

0

A jak chcesz tę logikę domenową testować przez HTTP inaczej niż sprawdzając odpowiedź?

0

Np. Puszczenie posta po http i sprawdzenie co się w bazie zmieniło. Czy to ma sens ?

Reguły biznesowe mam załatwione UnitTestami jako test wydzielonego komponentu. Czy w takim momencie ma sens w ogóle pisanie takich testów przez http?

Mam wrażenie jak bym powtarzał to, co pisałem wcześniej.

1
Smutny Programista napisał(a):

Np. Puszczenie posta po http i sprawdzenie co się w bazie zmieniło. Czy to ma sens ?

Może mieć sens, jeśli tej wartości w bazie nie da się inaczej sprawdzić.

Reguły biznesowe mam załatwione UnitTestami jako test wydzielonego komponentu. Czy w takim momencie ma sens w ogóle pisanie takich testów przez http?

Nie, bo testy jednostkowe sprawdzą czy algorytm działa, nie czy aplikacja działa.

Mam wrażenie jak bym powtarzał to, co pisałem wcześniej.

No nie, bo testami "po http" (ja je nazywam integracyjnymi, ale często też spotyka się określenie takie jak: akceptacyjne, post deployment, blackbox) sprawdzasz nie tylko kod biznesowy, ale też infrastrukturę, routing, data binding, łączność z innymi serwisami, czy baza działa, i wiele innych rzeczy. Jak dla mnie takie testy są w pewnym sensie bardziej wartościowe niż unity.

PS. Przenoszę do Inżynierii Oprogramowania, bo temat o testach bardziej tam pasuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1