REST + SPA + SSR -> jak to deployować?

0

Witam wszystkich,

Planuję napisać sobie aplikacyjkę webową, którą chcę udostępnić publicznie. Do RESTów użyję Spring Boota(bo łatwo), do SPA Vue.js(bo lubię), do SSR Nuxt(bo całkiem fajnie działa). Baza danych nie wiem czy i jaka, ale myślę o MySQL, aby nie utrudniało hostingu.

Pytanie gdzie i jak mogę taką aplikacyjkę deployować?

Nuxt potrzebuje node.js, spring ma wbudowanego tomcata, żeby to razem ruszyło na jednym porcie to potrzebuję jakieś proxy? Czy ktoś próbował coś takiego wrzucić na Amazona (AWS Elastic Beanstalk) i czy to ruszy na darmowej wersji?

1

Heroku?

0

@Hispano-Suiza: ok dzięki, spróbuję. Deployowałeś tam coś takiego?

1

Tak, tylko inny zestaw. Heroku wydaje mi się najsensowniejszym dostępną na rynku chmurą do małych i średnich zastosowań. Ale duże pewnie też da radę tam upchnąć ;-)

0

A czy przypadkiem Nuxt nie jest SPA a Vue ma dodatek do SSR? Coś chyba na odwrót napisałeś albo ja czegoś nie wiem.

0

Pisząc aplikację w Nuxt możesz wybrać "mode" -> dla "universal" i wtedy masz SSR, ale działa to sprytnie, bo tylko pierwszy request jest renderowany po stronie serwera, dalej aplikacja działa jak SPA. Możesz też ustawić sobie mode na SPA i wtedy wygenerować pliki .js i html, i wrzucić na dowolny hosting. SSR wymaga node'a, co trochę utrudnia deployment.

0

https://github.com/nuxt-community/proxy-module - gdybyś potrzebował proxy do swojego api

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1