Narzędzie wykorzystywane w codziennej pracy

0

Cześć

Jakie narzędzia wykorzystujecie w swojej codziennej pracy do następujących zagadnień:

  • tworzenie diagramów architektury korporacyjnej i systemowej
  • zbieranie i zarządzenie wymaganiami
  • tworzenie harmonogramów
  • zapisywanie scenariuszy testowych
  • rejestracja błędów z opisem podczas testów
  • wersjonowanie kodu i dokumentów

Pozdro

0

na wszystkie te pytanie odpowiedzią jest Github/gitlab

1
slowbro napisał(a):
  • tworzenie diagramów architektury korporacyjnej i systemowej

Skutecznie unikam "architektury korporacyjnej", więc nie potrzebuję takich diagramów.

  • zbieranie i zarządzenie wymaganiami

Jira

  • tworzenie harmonogramów

Nie jestem kierownikiem.

  • zapisywanie scenariuszy testowych
  • rejestracja błędów z opisem podczas testów

Nie jestem testerem.

  • wersjonowanie kodu i dokumentów

Git do kodu. Dokumentami się nie zajmuję (nie jestem BA/PM).

0

Czemu programiści .net używają Git-a, który jest wynalazkiem tego samego człowieka, który wymyślił Linuksa? Czy Microsoft nie ma swoich, lepszych narzędzi? Na przykład TFS, czemu nie używacie TFS? TFS powinien być znacznie lepiej obsługiwany chociażby w Visual Studio, skoro to produkt Microsoftu do pracy grupowej nad kodem. Odpowiednik Jira pewnie też jest (chyba że TFS to zapewnia - nie wiem, więc pytam)

0

@krzywy Programista
TFS też używa Gita:
"Team Foundation Server supports two different types of source control - its original source control engine called Team Foundation Version Control (TFVC) and with the release of TFS 2013, it supports Git as a core source control repository."

0

Czyli wracamy to początkowego pytania, MS miał swój system, a tez podłączył Git-a do tfs.

0
Krzywy Programista napisał(a):

Czyli wracamy to początkowego pytania, MS miał swój system, a tez podłączył Git-a do tfs.

Ponieważ oba te systemy kontroli wersji mają różne charakterystyki(już pomijając że jeden jest zdecentralizowany a drugi scentralizowany) i sprawdzają się w odmiennych scenariuszach.
Np praca offline czy częste tworzenie branchy i zarządzani nimi w TFS sprawia niesamowity ból w porównaniu z gitem.
Z drugiej strony TFS to nie tylko kontrola wersji, ale także zarządzanie projektem a'la Jira, serwer buildowy i to wszystko ładnie ze sobą zintegrowane.
TFS jest bardzo przyjemny w użyciu gdy ma się dużą liczbę repozytoriów i użytkowników z rożnymi prawami dostępu do nich, bo obsługa uprawnień również jest wbudowana i może być zintegrowana z AD.

VS jest uniwersalnym narzędziem, TFS nim nie jest, dlatego wsparcie dla gita zostało dodane, by pokryć scenariusze w których TFS nie daje rady.

1
slowbro napisał(a):

Jakie narzędzia wykorzystujecie w swojej codziennej pracy do następujących zagadnień:

  • tworzenie diagramów architektury korporacyjnej i systemowej

Wódka. Dużo wódki.

  • zbieranie i zarządzenie wymaganiami

Grupa biednych ludzi + Confluence/Wiki.

  • tworzenie harmonogramów

Kosz na śmieci.

  • zapisywanie scenariuszy testowych

JIRA lub Github + czasem confluence/wiki.

  • rejestracja błędów z opisem podczas testów

JIRA lub github

  • wersjonowanie kodu i dokumentów

Git / Stash/ Github

2
Krzywy Programista napisał(a):

Czemu programiści .net używają Git-a, który jest wynalazkiem tego samego człowieka, który wymyślił Linuksa?

Skąd w ogóle pomysł, że autorstwo ma jakiekolwiek znaczenie? To mógłby by chyba argument jedynie dla jakichś przygłupich hejterów, nie profesjonalnych programistów. A przygłupi hejterzy raczej na innych systemach i technologiach siedzą.

Czy Microsoft nie ma swoich, lepszych narzędzi? Na przykład TFS, czemu nie używacie TFS? TFS powinien być znacznie lepiej obsługiwany chociażby w Visual Studio, skoro to produkt Microsoftu do pracy grupowej nad kodem.

TFS to taki SVN tylko gorszy. Scalanie gałęzi to koszmar, często wykrywa zmiany, których nie ma, całość opiera się na idiotycznym pomyśle zdalnego serwera monitorującego lokalny system plików, brak realnego wsparcia dla pracy offline.

Odpowiednik Jira pewnie też jest (chyba że TFS to zapewnia - nie wiem, więc pytam)

TFS też pozwala na zarządzanie zadaniami, ma też wbudowane CI, to jest znacznie więcej niż system kontroli wersji. Ale i tak jest do d**y.

0

Co to jest "architektura korporacyjna"? :)
Pracuje w korpo(banku).

Jako młodszy programista to Jira, Bitbucket(git), confluence, teamcity.

6
Bogaty Mleczarz napisał(a):

Co to jest "architektura korporacyjna"? :)

To jest coś takiego, że pewnego dnia Senior Solution Architect się budzi i mówi, że w nowym projekcie backend to będzie 14 warstw J2EE 1.3 i IoC konfigurowane w XML (żeby można było zmienić bibliotekę logującą w locie), integracja z Thinktecture, Droolsami, Sonatą i SAP (bo taki standard w korpo). Do tego, aby było nowocześnie trzeba zrobić REST ( w końcu Senior Solution Architect jeździ na konferencje i śledzi najnowsze trendy), więc należy zrobić wrapper, który będzie konwertował XML na JSON (kolejne 12 warstw, ale to już musi być nowocześnie, więc J2EE 1.4). Oczywiście wszystko stoi na bazie Oracle i używa Hibernate. Tu też musi być konfiguracja XML, aby można było w biegu zmieniać przypisania tabel do klas. Główna tabela w bazie trzyma zserializowane do XML reguły konwersji SOAP na JSON, które następnie są używane przez osadzony w aplikacji autorski framework. Teraz pora na frontend. Na szczęście w JSP można wstrzykiwać kod JS, więc bez problemu umieści się kolejne 16 warstw Angulara. A czego nie uda się Angularem, to można po prostu jQuery.
I dzięki temu powstaje aplikacja, która ma dwóch użytkowników i pozwala sprawdzić czy dzisiaj jest środa.

0

hehe śmieszne :P
Pracuje dopiero półtora roku ale troszkę w tym prawdy jest.
Robimy niepotrzebne warstwy bo "tak się robi", DDD i CQRS dla płytkich domen.
Microserwisy, w których coś się zmieni to fasada i frontend zacznie sypać błędy póki nie zaaktualizuje się klienta z autoresta gdzie błędy są w http 200 :P

0
somekind napisał(a):

I dzięki temu powstaje aplikacja, która ma dwóch użytkowników i pozwala sprawdzić czy dzisiaj jest środa.

I totalnie niewrażliwa na obciążenie. Już jeden zalogowany użytkownik zabija system. 100 czy nawet 1000 dodatkowych nie robi różnicy.

Co gorsza, możliwe, że chciałeś zażartować, a zradziłeś szczegóły "naszej" nowej tajnej platformy. Od paru dni kusi, mnie, żeby wstawić co lepsze kwiatki do 4programmersowegop WTF, niestety obowiązuje mnie tajemnica.

0
Krzywy Programista napisał(a):

Czemu programiści .net używają Git-a, który jest wynalazkiem tego samego człowieka, który wymyślił Linuksa? Czy Microsoft nie ma swoich, lepszych narzędzi? Na przykład TFS, czemu nie używacie TFS? TFS powinien być znacznie lepiej obsługiwany chociażby w Visual Studio, skoro to produkt Microsoftu do pracy grupowej nad kodem. Odpowiednik Jira pewnie też jest (chyba że TFS to zapewnia - nie wiem, więc pytam)

Jeżeli korzystacie z TFS to tylko w połączeniu z Git'em. Pierwszy problem, który przychodzi mi do głowy to jakże prosta rzecz, update NuGeta, który zawiera sporo plików w przypadku TFVS potrafi to trwać wieki, a co dopiero w przypadku kiedy mamy w solucji kilkadziesiąt projektów i chcemy zaktualizować wszystkie. Masakra. Nie wspomnę o tym że TFVS potrafił mi z automatu parę razy zmergewać tak pliki że projekt się nie budował :|

Reszta narzędzi w TFS IMO nie jest najgorsza. GUI mi podchodzi, jest dobre CI, podoba mi się również możliwość requestów o CodeReview z poziomu VS.

0
Bogaty Mleczarz napisał(a):

Co to jest "architektura korporacyjna"? :)
Pracuje w korpo(banku).

Jako młodszy programista to Jira, Bitbucket(git), confluence, teamcity.

"Architektura korporacyjna" to takie narzędzie wspomagające zarządzanie przedsiębiorstwem. Nie mylić z architekturą systemów, architekturą rozwiązań.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1