Graficzny klient Git

0

Cześć - krótko i na temat- używacie? Dlaczego tak, dlaczego nie?

Ja zawsze używałem konsoli, ale widzę, że u mnie w firmie większość pracuje na SourceTree -> Co oni w tym widzą? Warto się przesiadać? Bardziej skomplikowane rzeczy ST też ogarnie?

0

Kiedyś używałem gitextension, obecnie wtyczka w intelliJ. Bardziej zaawansowane rzeczy robi się właśnie z konsoli, te prostsze wygodniej się robi z gui :)

0

SourceTree ma bardzo przyjemny interfejs. Dostępny na Windows/Mac. Minusem dla mnie brak wersji na Linux. Konsola spoko ale dużo szybciej robi się proste rzeczy z gui. Obecnie testuję wtyczkę w Intellij. Natomiast mam też w zapasie GitKraken. Jest mniej intuicyjne od SourceTree ale ma też niektóre rzeczy rozwiązane dużo lepiej.
Minusem takich klientów jest skleroza do konsoli niestety...

0

Konsola + wtyczka w intellij + do ogladania duzych zmian bardzo lubie gitk

0

Konsola + git extension do konfliktów, ale żadnych skomplikowanych rzeczy nie robie

0

Konsola + vscode do konfliktow

0

Konsola, IntelliJ tylko do pierwszego wysłania na GitHub

2

Używam TortoiseGit i konsoli.

0

Ja używam SourceTree i do konfliktów FileMerge (natywny porgram MacOS). Podobno zwykły mergeTool Xcoda daje radę, ale jakoś za każdym razem jak coś od niego chcę, to ogłasza kapitulację, więc korzystał w pełni z ST.

0

przy SourceTree trzeba utworzyć (kolejne) konto, więc już wolę klasyczne gui+jakieś dodatki do edytora/ide

0

Tylko Posh git, jak dostaję jakieś repo z dziesiątkami tysięcy plików (bo jakiś geniusz musi wszystkie dll commitować...) to sourcetree potrafi przyciąć przy filtrowaniu.

1

Osobiście preferuję konsolę, ale gdy trzeba coś sprawdzić lub porównać (np. konflikt) to używam GitHub Desktop (stworzony przez GitHub). IMHO jest najbardziej intuicyjny, a ostatnio wyszła wersja 1.0.

https://desktop.github.com/

1

GitExtensions, konsola jeśli trzeba.

Za to w pracy strasznie wkurzają mnie osoby korzystające wyłącznie z konsoli. Niby tacy profesjonalni, ale ani rebase ani squasha ani nawet fastforward nie umieją i każdy ich push jest z obowiązkowym merge commitem. :/

0

IntelliJ do diffów i czasem konfliktów (raczej dłuższych, krótkie robię z palca), cała reszta z konsoli.

somekind napisał(a):

GitExtensions, konsola jeśli trzeba.

Za to w pracy strasznie wkurzają mnie osoby korzystające wyłącznie z konsoli. Niby tacy profesjonalni, ale ani rebase ani squasha ani nawet fastforward nie umieją i każdy ich push jest z obowiązkowym merge commitem. :/

No to raczej po prostu nie są kompetentni. Tak samo osoba która wam zarządza repozytoriami, brak merge commitów powinien być wymuszany automatycznie

1

Konsola do operacji na branchach, synchronizacji, rebase itp itd, z przekierowaniem do notepada zamiast VIM + Tortoise do commitowania i podgladu historii oraz zmian a takze rozwiazywania konfliktow.

0

U mnie w 99,9% konsola z aliasami (git s- git status, git ri - git rebase --interactive, git rc - git rebase --continue, itd).
gitk tylko jesli cos sie zagmatwa, co sie raczej nie trafia.

1

U mnie 99% GUI - GitKraken - ze względu na to że działa wyśmienicie na Linux.
Konsola to jak mam jakąś roz...e.
Co innego SVN - 90% konsola, 10% GUI (TortoiseSVN) - do podglądania / filtrowania listy ostatnich zmian. Niestety nie znalazłem fajnego GUI dla Linuxa.

0

Dla przeciętnego zjadacza chleba do codziennych zadań i za darmo polecam w tym zakresie TortoiseGit dla gita, TortoiseSVN dla SVNa i TortoiseHg dla Mercuriala. W przypadku Hg - program wyświetla nawet wydawane polecenie Hg, więc można się szybko nauczyć korzystać też z linii komend.

0

Nie wiem jak InteliJ, ale Android Studio nie dorobił sie jeszcze nawet opcji "Revert". W ogóle integracja z Gitem jest, ale szału to nie robi. Może w nowszym InteliJ coś poprawiono (stabilny Android Studio opiera sie na InteliJ sprzed roku).

0

Terminal Linuxowy do wszystkiego co nie jest porównywaniem zmian, a to w IntelliJ

1

@Krzywy Programista coś kręcisz bo integracja z gitem w IntelliJ jest od dawna i jest bardzo dobra, więc nawet AndroidStudio oparte o wersje o rok w tył powinno być dobre. W sumie nie widziałem nic lepszego niz to co oferuje IntelliJ.

0

TortoiseHg lub SourceTree. Konsola WWO - W wyjątkowych okolicznościach ;]

0

GitKraken

działa na windows, linux, mac

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1