Co powinienem wiedzieć o testowaniu oprogramowania?

0

Cześć. Jutro mam rozmowę kwalifikacyjną na młodszego testera oprogramowania. Pytam dopiero dziś, bo dziś się dowiedziałem, że muszę zmienić stanowisko (cięcia), a szef mi zorganizował miejsce w innym zespole. Są tutaj jacyś ludzie, którzy rekrutowali testerów? Na czym się skupiacie?
Powiedzmy że znam znam takie terminy jak:

  • Testy jednostkowe (napisałem ich trochę dla jednego projektu, używając frameworka NUnit, choć były one raczej proste)
  • Testy regresyjnne
  • TDD
  • Używałem parę razy selenium (także w kodzie :) )
  • Testy Ad Hoc

W zasadzie to, co wylistowałem, to są tematy, na które to można się wypowiedzieć bardzo szybko w mojej opinii, więc może wiem za mało? Co jeszcze powinien wiedzieć tester?

Może powinienem znać jakieś środowiska dla testerów? Coś więcej z teorii? Chętnie bym poczytał coś na ten temat, aby choć w ogólności się wypowiedzieć.

0

Tester?

  • pisanie scenariuszy testowych
  • raportowanie błędów (mało kto potrafi to porządnie zrobić i podać porządnie "kroki do reprodukcji", "czego oczekiwano", "co się stało zamiast tego")
  • automatyzacja testów -> selenium, python
  • przygotowanie środowisk testowych -> maszyny wirtualne (virtualbox, vmware), kontenery (docker),
0

Dzięki @Shalom!

Z Vmware popracowałem już troszkę, o Dockerze tylko słyszałem. Czym on różni się od JVM bądź CLR? Można powiedzieć, że Docker jest takim zagnieżdżonym systemem operacyjnym, na którego to instancjach, aplikacje powinny zachowywać się tak samo? Troszkę nie rozumiem tej koncepcji, po co on w zasadzie jest.

Z całą resztą sobie pewnie poradzę, poszukam jakichś przykładowych scenariuszy testowych.

1

http://4programmers.net/Forum/Newbie/274347-docker_co_to_takiego?p=1271783#id1271783
W tym kontekście popatrzyłbym też na takie rzeczy jak puppet, chef i vagrant. To są takie toole które pozwalają oskryptować sobie stawianie maszyny wirtualnej/kontenera i instalowanie tam softu. Jako tester możesz potrzebować postawić testowaną aplikacje na X różnych środowiskach i odpalić jakieśtam przygotowane testy i za pomocą takich narzędzi większość pracy zrobi się "sama" :)

0

Dodałbym do tego CI, exploratory testing, page object pattern w wypadku automatów, pytania o programowanie, rodzaje testów (i inne pierdoły z istqb) i powinno być spoko razem z tym co powiedział Shalom.

0

Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję, że jakoś to będzie. :)

0

Powodzenia! Napisz jak odczucia.

Ja na rozmowach miałem zwykle pytania z Javy, Algorytmów, SQL a pytania o znajomość narzędzi (selenium itp) stanowiły mniej niż 30 procent.

1

Jestem już po. Rozmowa przebiegła bardzo pomyślnie, zwłaszcza, że już byłem w innym zespole zatrudniony, więc wygląda na to, że zachowam płynność finansową. :P Najwięcej miałem pytań developerskich i bardziej konceptualnych, rodzaju: co definiuje dobrego testera, a dobrego developera, kilka scenariuszy testowych i jakbym się zachował, etc :)
Dzięki za wsparcie!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1