jaka technologia do bug trackera

0

Witam,

W czym polecalibyście stworzenie małego, średniooawansowanego bug trackera +- jak to:

http://www.atlassian.com/software/jira/

tylko mniej zaawansowane. JIRA jest dość mocna.

  • darmowo
  • dla mnie jako nauka, ale później chciałbym to zostawić w firmie w której pracuje.

co bym tam chciał mieć:

  • wyszukiwarka
  • konta userów
  • mailing
  • role
  • raporty (podstawowe)
  • filtry
  • oczywiście baza danych
  • logowanie

wydaje mi się że jak pojadę z:

  • PHP
  • Postgre
  • AJAX
    to bedzie OK.

czy może tu Python? Ruby?

co wy na to?

dziekuje
Piotrek

0

Ja bym to jednak pisał w C++ i HTML5, Od razu będziesz mógł testować w trakcie pisania.

0
studenciak napisał(a)

Ja bym to jednak pisał w C++ i HTML5, Od razu będziesz mógł testować w trakcie pisania.
hmm ale to bedzie zależność od OS nieprawdaż?
C++ w przegladarce nie widzialem...

0

JIRA jest klepnięta w Javie i ja też polecam jakiś język JVMowy. Spróbuj z Liftem: http://liftweb.net/ Do tego jakieś np JPA.

0

dzieki!

ale LIFT to gotowiec... a ja dla siebie tak bym chcial bo zawodowo programista nie jestem...

JIRA w JAVA?? :O lekka jest, aplety sie nie wgrywaja, ładnie...

0
donkey napisał(a)

JIRA jest klepnięta w Javie i ja też polecam jakiś język JVMowy. Spróbuj z Liftem: http://liftweb.net/ Do tego jakieś np JPA.
mozesz napisac jakas sugestie? znam tylko C++, NIC a NIC z JAVY.

0

Mylisz człowieku technologie serwerowe z klienckimi. Serwer może być napisany nawet w Basicu i latać na Commodore, a do użytkownika może lecie AJAXowy interfejs rodem z demówek z www.chromeexperiments.com .

JIRA jest napisana w 100% w Javie, ale do użytkownika nie leci ani jeden bajt kodu Javowego.

Jeśli chciałbyś pisać stronkę w C++ to prędzej zjesz własne buty niż skompletujesz cokolwiek wartego choćby 5 sekund uwagi.

Poucz się Javy, jest ona niestety po części inspirowana C++ (składniowo).

Lift to nie gotowiec. Lift to framework. Jak zaczniesz pisać większe stronki, z AJAXem i różnymi bajerami, setkami tabel w bazie danych to i tak skierujesz się w kierunku jakichś lżejszych lub cięższych frameworków. Takie np Apache Wicket czy Lift.web były tworzone przez lata przez zespoły bardzo utalentowanych i kreatywnych programistów, wątpię abyś doszedł do czegoś takiego w rozsądnym czasie.

Gotowiec to jest np Drupal, Joomla czy cokolwiek innego co nie wymaga znajomości żadnego języka programowania do odpalenia.

ATSD:
O ile dobrze pamiętam to osobnik o nicku "cepa" wymodził coś takiego w PHP: http://www.diabloware.com/ (chodzi o system Vermis).

Vermis is an Open Source project, written in PHP and MySQL. It can be installed on almost any platform that supports PHP. It is based on Zend Framework and Doctrine ORM.

Jak widać cepa nie pokusił się na wymyślanie koła od nowa i zastosował jakieś sensowne frameworki.

0

wielkie dzieki! na pewno zainteresuje się tymi frameworkami! poczytałę, dobre!

a więc albo:

C++ (umiem na tyle by coś zacząc robic) + AJAX (umiem na tyle by coś zacząc robic) (+postgre)
albo
JAVA (nie umiem i nie rozmiem w sumie) + AJAX (umiem na tyle by coś zacząc robic)

zastanawiam się tylko czy w C++ warto się w cos takeigo bawić.

0

poczytałę

Przybyłę, zobaczyłę, zwyciężyłę! - Gąjułsz Jułliusz Cęzar Onętowy Iłperator

http://stackoverflow.com/questions/746309/which-is-the-best-c-web-framework

Nikt w C++ stronek nie klepie. Próbowałeś robić wieloprocesowe, skalowalne systemy w C++? Do pracy ci się to nie przyda, ani jako doświadczenie, które ktokolwiek by sobie cenił.

C++ zapewne znasz w max kilku procentach. Poczytaj źródła boosta: http://www.boost.org/ a zobaczysz jaki C++ jest "fajny".

0
donkey napisał(a)

Przybyłę, zobaczyłę, zwyciężyłę! - Gąjułsz Jułliusz Cęzar Onętowy Iłperator

[rotfl]

0

donkey dzieki!

mam nadzieje ze nie negujesz C++ do nie-webowych aplikacji? :P

0

C++ staje się takim współczesnym asemblerem - korzystają z niego ci, dla których wysoka wydajność rekompensuje wysokie koszty rozwoju i utrzymania oprogramowania.

Z drugiej strony różnica wydajnościowa pomiędzy językami wyższego poziomu a C++ nieustannie się zmniejsza, więc za kilka lub kilkanaście lat możliwe że w ogóle nie będzie się opłacać programować w C++.

W przypadku aplikacji webowych (i innych bazodanowych) C++ w 99.9% przypadków stoi na przegranej pozycji, gdyż obojętne w czym piszemy, wąskim gardłem jest z reguły baza danych oraz lagi na łączach.

0

hmm w sumie nieglpie to co piszesz. czyli co... JAVA na wszsytko i C# na win? tak przyszlosc widzisz? :)

0

Niekoniecznie. C# jest tylko na Win jak sam zauważyłeś (nie ma tanich ani darmowych hostingów, w przeciwieństwie do Javy), a Java jako język dość wolno się rozwija i na siłę trzyma kompatybilność z ułomnymi konstrukcjami z przeszłości. Mimo wszystko mam nadzieję i nawet trochę przekonanie, że za te kilka/ kilkanaście lat praktycznie wszystko będzie się pisać w językach na maszyny wirtualne. Dużo mniejsza błędogenność, dużo łatwiejsze debugowanie, dużo łatwiejsza integracja z bibliotekami/ frameworkami, dużo mniej kodu, wbudowane mechanizmy refleksji itp itd

Na samą JVM jest stworzonych setki języków, nie tylko Java. Wiele z nich jest mocno z Javą (językiem) zintegrowana, można wywoływać funkcje, konstruktory i przekazywać parametry w obydwie strony.

Kiedyś programowało się głównie w ALGOLU i COBOLU pl.wikipedia.org/wiki/COBOL#Zalety_i_wady , teraz mamy głównie C/ C++/ Java/ C#/ PHP, za 20 lat znowu będzie inny zestaw.

Ze wszystkich języków jakie znam najbardziej elegancką składnię ma Scala i bardzo możliwe, że Następny Duży Język będzie miał z nią wiele wspólnego. Zanim sięgniesz po Scalę, zapoznaj się z Javą i Haskellem.

Generalnie zasada jest taka, że czas poświęcony na naukę języków wielokrotnie się zwraca (o ile oczywiście stosuje się wyuczone konstrukcje). Tkwiąc w sztywnych rozwiązaniach nie da się tworzyć czegoś innowacyjnego.

0

ciekawe to co piszesz. poczytalem sobie o BOOST troche ale mnie nie przekonuje i zaczynam zauważać coraz wiecej wad C++...

jak bym mial teraz wystartować z developmentem od nauki czego zacząć? po prostu JAVY czy czegoś Javodobnego? do www mysle o AJAXie.

0

Tak. Od Javy. Omijaj JSP i JSF. Najlepiej zacznij od serwletów, a potem Apache Wicket. Ma wbudowaną obsługę Ajax. W międzyczasie pobaw się Haskellem (albo Erlangiem, to chyba lepsza opcja choć ja znam tylko Haskella) - potwórz jakieś funkcje, które przyjmują funkcje i zwracają funkcję, pobaw się curryingiem, pattern matchingiem itp itd Potem przejdź do Scali i frameworka Lift. Lift ma wbudowaną obsługę technologii Comet (bardzo przydatne w połączeniu z Ajaxem) i jest reklamowany jako narzędzie w którym łatwo pisze się skomplikowane Ajaxowe aplikacje.

Oczywiście wszystkie te aplikacje mają własne frameworki JavaScriptowe, ale możesz dołączyć JQuery do np efektów (Ajax z JQuery się nie przyda, zresztą używanie go wprost jest toporne), np wtyczki do Apache Wicket o nazwie wiQuery albo http://wicketstuff.org/maven/repository/org/wicketstuff/jwicket/

Ja sam korzystałem tylko z Apache Wicket. Lifta jeszcze nie, bo Scali się nadal uczę, a u mnie w pracy ani Scali ani Lifta się nie używa - mimo tego Lift napędza różne duże serwisy. Twitter przeszedł niedawno z Rubyego do Scali, Foursquare chodzi na Lifcie, podobnie Novell Pulse itd informacje na stronie Lifta są. Na chwilę obecną jednak Apache Wicket jest dużo popularniejszy niż Lift.

Myślę, że z minimum rok ci zejdzie zanim przez to przejdziesz, ale ci się to opłaci, bo będziesz mógł szybko tworzyć skomplikowane i skalowalne aplikacje Ajaxowe, z minimalną ilością błędów.

Decydując o wyborze serwera/ frameworka/ middleware/ etc kieruj się np ilością zeżartej pamięci i czasem deployowania. Kumpel pracuje przy projekcie wykorzystującym serwer JBoss - ta krowa zajmuje ponad gigabajt na starcie i deployouje się 4 minuty. Czyli jak walnie się jakiś błąd w np Stringu zawierającym nazwę parametru to dowiemy się o tym dopiero po 4 minutach. W ten sposób 80 % czasu można spędzić na deployowaniu.

Google ma darmowy hosting Javy (tzn także wszystkich języków opartych o JVM, w tym Scala) i Pythona: http://code.google.com/intl/pl-PL/appengine/ problem jest taki, że to jest strasznie okrojone, np nie można tworzyć wątków, przez co Lift nie działa na tym najlepiej. Trzeba się nagimnastykować, żeby coś na tym wyprodukować. Jednak przy zabawie z serwletami nie powinno być żadnych problemów.

0

dzieki wielkie!

sens tego co napisałeś załapałem ale jak czytam poszczeglne JAVAclony (wczesniej się nie interesowałem) to mnie zatyka, FX, SE, EE ble ble.

chyba po prostu NetBeans+Java poleci (znając troche C++ mysle ze postawy szybko załapie). nastepnie Apache Wicket i jQuery/Ajax i bud tracker (porządny!) gotowy :)

0

JavaEE to generalnie JavaSE + pełno frameworków jako części składowe. W JavaEE frameworkiem od generowania HTMLa jest JSF. Nie jest to zbyt polecany framework i lepiej użyć zamiast niego Apache Wicket. Spokojnie można używać trochę JavyEE i trochę innych frameworków, czyli np Apache Wicket z JavySE + JPA z JavyEE.

Ja Javy uczyłem się najpierw na studiach, a potem sam z internetu, tyle że ja prawie wszystkiego się uczę przed kompem - niestety z niektórych rzeczy mam wybiórczą wiedzę i muszę sobie pewne rzeczy wyjaśnić za pomocą np wujka Googla.

Google App Engine na przykład dostarcza własnych API (niekompatybilnych z niczym innym) do datastore, memcache, urlfetch, xmpp, oauth itp itd To są niskopoziomowe, ale dość elastyczne API, idealne do tworzenia własnych frameworków webowych. Równolegle Google tworzy nakładki na App Engine dostarczające jakieś standardowe API np JPA, JDO.

Możliwości jest wiele ale JavaEE to dość ciężki kaliber i lepiej od niego nie zaczynać.

Jeśli nie odrzuca cię nauka przed kompem to polecam np: http://download.oracle.com/javase/tutorial/ na początek.

0

ubieglem cie z pomyslem [diabel]

http://vermis.diabloware.com

0
cepa_nz napisał(a)

ubieglem cie z pomyslem [diabel]

http://vermis.diabloware.com
Twoje?

0

Kilka postów wyżej sam napisałem, że to cepy przecież.

0
logigamer napisał(a)
cepa_nz napisał(a)

ubieglem cie z pomyslem [diabel]

http://vermis.diabloware.com
Twoje?

moje a niedlugo kolejny milestone RC3 bo projekt sie juz znacznie rozbudowal i szybko zmierza w kierunku pelnego 1.0 :)
od RC3 vermis bedzie swoim wlasnym bug trackerem i w sumie to JIRA moze zaczac sie bac bo vermis ma coraz wiecej funkcjonalnosci :)

donkey7 napisał(a)

Kilka postów wyżej sam napisałem, że to cepy przecież.

a fakt, teraz dopiero zauwazylem :P

0

JAVA, całkiem przyjemna, wrazenia po kilku dniach- mniej upożądkowana niż C++, i wszystko na klasach. i NA SZCZESCIE nie ma wskaznikow ktorych nie lubie w C++, przesadnie komplikuja całość (fakt, zysk jakis jest ale dla mnie zbyt maly w porownaniu z kosztami czyli komplikacją kodu)

teraz jeszcze musze zrozumiec jak to dziala, jak to się gryzie, jak się łączy

serwer aplikacji (glossfish etc pewnie) -> aplikacja w JAVA -> czysty HTML+JS+PHP dla klienta.

0

cepa brawo! dobre, darmowe(?) ale jednak mniej czytelne niz JIRA (uzywam jej w pracy w banku). popatrze i powiem co mi się nie podoba :P

0

W Javie jest bałagan z genericsami bo zostały wprowadzone bardzo późno, jest rozróżnienie pomiędzy obiektami a prymitywami (int, byte itd).

Apache Wicket używa tylko kilkunastu chyba niestandardowych znaczników w szablonach HTML, a wstawianie ich jest tak proste, że grafik/ projektant/ rozcinacz stron nie powinien mieć z nimi problemów.

0

no masz rację.

w JAVA mnie jeszcze jedna rzecz denerwuje, jako nowego adepta, naduzywanie słowa JAVA i Jxx fx itd, jest tego milion a jak czytam to nie wiem czemu taka javanazwa...

0
logigamer napisał(a)

cepa brawo! dobre, darmowe(?) ale jednak mniej czytelne niz JIRA (uzywam jej w pracy w banku). popatrze i powiem co mi się nie podoba :P

No usability jeszcze smierdzi ale powoli powoli sie poprawia :D
tutaj jest beta najnowszej wersji juz w produkcji:

http://bugs.diabloware.com

oczywiscie mozna sie rejestrowac i zglaszac kolejne tickety :P

A, soft jest na GPL wiec tak jest darmowy [browar]

0

Vermis 1.0 RC3 wydany! [diabel]

zapraszam na http://vermis.diabloware.com
demo dostepne pod adresem: http://vermis.diabloware.com/demo
sugestie, bledy, ficzery http://bugs.diabloware.com

0

ooo gratuluje!

zaloguje się i będę błędy wytykał!!! [diabel] <joke ;] >

ps tez mysle by swoj issue tracker (mniejszy niż Twoj) na php/ajax/sqllite zrobic a później wersje 2.0 na JAVA EE [diabel]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1