diagram klas - rozklad metod ze wzgledu na uprawnienia?

0

Witam wszystkich,

otoz mam do przygotowania projekt uml dowolnego systemu informatycznego. wlasnie sie za to wzialem i powstaja pierwsze pytania bez jednoznaczej odpowiedzi. nie oczekuje ofkors ze ktos zrobi to za mnie ale prosze tylko o rozwianie watpliwosci nr 1.

a mianowicie wybralem sobie system wirtualnego dziekanatu i przygotowujac diagram klas nie wiem jak rozplanowac metody do danych klas z uwagi na uprawnienia /zeby nie wyszlo ze student moze sam przeniesc sie semestr dalej lub zmienic sobie nr indexu/. czy ponizszy tok myslenia jest dobry? czy moze ma byc np. metoda awansuj studenta w klasie STUDENT? itd.

OSOBA

  • id
  • imie
  • nazwisko
  • haslo
  • adres
  • adres_mail
  • nr_tel
    ============
  • szukaj_egz(nazwa_przedmiotu,id_wykl):string

ADMINISTRATOR

=============

  • dodaj_osobe():void

  • edytuj_osobe(id):void

  • usun_osobe(id):void

  • awansuj_studenta(id):void

  • info(id):string

  • dodaj_przedmiot():void

  • zmien_przedmiot(nazwa_przedmiotu):void

  • usun_przedmiot(nazwa_przedmiotu):void

  • dodaj_rok():void

  • zmien_rok():void

  • awansuj_rok(id_roku):void

  • info_rok(id_roku):string

  • deaktywuj_rok(id_roku):void

STUDENT

  • data_ur : date
  • tryb_studiow : string
  • kierunek : string
  • specjalizacja : string
  • grupa : int
  • semestr : int
  • status : string

WYKLADOWCA

  • tytul : string
  • przedmioty : string
    ===============================
  • dodaj_egz(data,godzina,sala,czas,id_wykl,nazwa_przedmiotu,rok):void
  • zajetosc(data,godzina,sala):bool

PRZEDMIOT

  • nazwa_przedmiotu : string
  • ilosc_godzin : int

ROK

  • id_roku : int
  • ktory : int
  • kierunek : string
  • tryb_studiow : string
  • id_starosty : int
  • aktywny : bool

EGZAMIN

  • data : date
  • godzina : int
  • sala : int
  • czas : int
  • id_wykl : int
  • nazwa_przedmiotu : string
  • rok : int
0
mefi86 napisał(a)

rozplanowac metody do danych klas z uwagi na uprawnienia /zeby nie wyszlo ze student moze sam przeniesc sie semestr dalej lub zmienic sobie nr indexu/. czy ponizszy tok myslenia jest dobry? czy moze ma byc np. metoda awansuj studenta w klasie STUDENT? itd.

Może być metoda awansuj studenta w klasie student wywoływana przez metodę awansuj studenta w klasie administrator czy wykładowca ;) Najlepiej jak byś to zrobił za pomocą MVC i kwestie uprawnień zwalił na kontroler. Użytkownik systemu chce awansować studenta, kontroler sprawdza czy ma do tego uprawnienia i wywołuje odpowiednia metodę np. student.awansuj().

0

Dzieki za odpowiedz, juz sobie jakos to poukladalem tylko ze mam ciagle problem z tym diagramem jesli chodzi o zaleznosci i liczebnosc. wiem ze to jest dla was proste ale wplatuje w to za duzo filozofii i nie moge do niczego dojsc. oto co mam:

user image

fajnie jakby ktos pomogl mi to polaczyc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1