Tworzenie makiet UI

0

Znacie jakiś fajny darmowy program gdzie można szybko stworzyć makietę interfejsu użytkownika?

0

Zależy co rozumiesz przez pojęcie "makiety"?

0

Makieta czyli wygląd interfejsu, np. rozmieszczenie przycisków, formularzy.. itp
Dobrze by bylo, gdyby sie dalo tworzyc wlasne komponenty i móc je dokumentować.

Eksport do worda mile widziany.

0

chyba sobie robisz jaja

0
mockupcreator napisał(a)

chyba sobie robisz jaja

Bo?

MarRRRRRR napisał(a)

Makieta czyli wygląd interfejsu, np. rozmieszczenie przycisków, formularzy.. itp
Dobrze by bylo, gdyby sie dalo tworzyc wlasne komponenty i móc je dokumentować.

Enterprise Architect oferuje możliwość tworzenia także modeli interfejsu użytkownika. Można korzystać z wielu istniejących kontrolek i tworzyć własne (wszystko opiera się o UMLowe stereotypy).

MarRRRRRR napisał(a)

Eksport do worda mile widziany.

Jest do RTF i w formie bardzo przejrzystej dokumentacji HTML.

0
somekind napisał(a)
mockupcreator napisał(a)

chyba sobie robisz jaja

Bo?

Bo jest to jedna z podstawowych funkcji kazdego wspolczesnego srodowiska klasy RAD (zaczynajac od Delphi i Builderow, wszelakich Visual'i, przez opensourcowe srodowiska jak SharpDevelop, Eclipse, NetBeans, na programach klasy Visio [ktore ma przeciez komponenty odpowiadajace wygladem komponentom aplikacji] czy reszcie pakietu Office [pozwala na wstawianie komponentow na akrusz/strone] nie konczac).

Wspolczesnie projektowanie i wykonywanie interfejsu uzytkownika rozni sie tylko tym, ze wykonujac dopisujesz jeszcze obsluge komponentow, projektujac nie.

0

Hmm.... A co w związku z jajami autora wynika z tych truizmów, które napisałeś? ;>

//Dopisane

  1. Nie znam środowiska RAD, które umożliwia eksport dokumentacji interfejsu do Worda.
  2. A co, jeśli najpierw powstaje projekt interfejsu, a dopiero później jest wybierana technologia jego implementacji?
0

Ad. 1) Masa srodowisk RAD pozwala na wprowadzanie strukturalnych komentarzy (Eclipse wspiera Javadoc, Visual XMLDoc; Delphi niestety nic nie wspiera), z ktorych da sie bez problemu wygenerowac szczegolowa dokumentacje (na ogol do HTML, a to Word otwiera bez problemu).

Ad. 2) To bez znaczenia. Mozesz zaprojektowac sobie w Delphi, wykonac w Visualu. Na ogol jednak srodowisko implementacji jest wybierane na etapie znacznie wczesniejszym niz w ogole myslenie o interfejsie graficznym.

0

Musze przyznac ze temat mnie zainteresowal.. w jaki sposob w Visualu moge wygenerowac taką makietę interfejsu użytkownika i wyeksportowac ją do Worda? Samo XmlDoc przeciez nie wystarczy, co najwyzej mozna to przepuscic przez jakiegos Doxygena, ale co to ma wspolnego z gui?

No chyba ze cos zle zrozumialem,ale wydawalo mi sie, ze tu chodzi o widok wszystkich okienek, wyeksportowany do Worda

0

Ad. 1) Ograniczmy się może do .NET, bo w tym siedzę. Chodzi Ci o dokumentację XMLową tworzoną w kodzie, tak? Designer robi to bardzo szczątkowo, trzeba by samemu dodać ją do pliku designera, no i dotyczyłaby ona warstwy implementacyjnej.
A jak sądzę nie o chodzi tu o to, żeby napisać, ze ten przycisk będzie się nazywał button_dodaj_usera, ale że wywoła kolejną formatkę, która będzie obsługiwała konkretną funkcjonalność. I żeby zrobić takie coś nie trzeba ani być programistą, ani używać żadnego RAD. Takie coś może chcieć zrobić osoba, która chce pokazać wykonawcy programu swoją wizję GUI. Nawet pani z dziekanatu by podołała temu zdaniu. mimo że jedyne co umie zaprogramować, to pralka ;)

Ad. 2) Ale robienie projektu w jednym środowisku, a wykonywanie go w innym, to raczej zupełna strata czasu.

Jasne, że można zrobić wszystko. Tylko że autor zadał konkretne pytanie o coś innego ;)
Natomiast jakiś narwaniec odpowiedział mu: "chyba sobie robisz jaja", co sugeruje raczej, że uznał pragnienie autora za niemożliwe do spełnienia, co nie jest prawdą.

Tak BTW - skoro CASE wspierają tworzenie projektów GUI, to chyba po coś to jest, raczej nie robiono by w nich zbędnej z punktu widzenia użytkowników funkcjonalności.

0

OK. Moze zle potraktowalem owa wypowiedz o robieniu sobie jaj.

Rzeczywiscie da sie zrobic do w narzedziach RAD, ale prawda jest ze sa do tego o niebo lepsze narzedzia projektowe (tak CASE jak i CAD [bo nie dedykowane tworzeniu oprogramowania], ktore posiadaja wlasciwie wygladajace komponenty i mozliwosci dokumentowania).

W firmie uzywamy wlasnego narzedzia (opartego o ten sam designer, ktorego uzywa Visual Studio), ktore pozwala na dokumenowanie GUI.

Wiec mowiac o narzedziach nie-RAD, polecam:
http://office.microsoft.com/en-us/visio/default.aspx
http://www.axure.com/

Niestety zadne nie jest darmowe.

0

O makietach UI to ja zazwyczaj słyszę przy projektowaniu aplikacji internetowych. Ostatnio o oczy obiło mi się np. http://www.justproto.com/pl/ - i coś jeszcze, w formie też aplikacji webowej, na czym jakiś człowiek zarobił sporo w krótkim czasie - ale nie mogę znaleźć jak się nazywało.

Poza tym do wstępnych projektów niezła jest też kartka i długopis ;-)

0

Tylko, ze klientowi nie powiesz, Ktos:
"o tutaj widzi Pan, narysowalem [olowkiem], ze pole sluzy do tego a tego, ze jest wymagane, ma 15 znakow, walidacje zakresu od A do B, precyzje C miejsc dziesietnych, jest zapisywane przyciskiem D, a wartosc tego pola jest drukowana w dokumentach E oraz F i raporcie G."

...a przeciez w oparciu rowniez o makiety podpisuje sie umowy o wykonanie oprogramowania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1