[Visual Studio] środowisko aplikacji mobilnych

0

Czy mogę Was troszkę podpuścić, i poprosić o kilka wypowiedzi na następujący temat:

Jakie środowiska programistyczne umożliwiają tworzenie aplikacje na urządzenia przenośne?
Jakiego śr. progr. używasz do tworzenia tych aplikacji?
Co sadzisz o Visual Studio (wersję 2000,2005,2008) jako środowisko do tego celu?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, jest mi to potrzebne do pracy inż. ;-P

Jeśli temat już był to przepraszam i proszę o nakierowanie tam gdzie konkretnie można o tym poczytać.

Znalazłem kilka wątków,
http://4programmers.net/Forum/361051?h=compact%20framework#id361051
http://4programmers.net/Forum/477123?h=compact%20framework#id477123

ale w żadnym nie ma waszych wypowiedzi, konkretnie to pytam o to czego używacie,
( dlaczego właśnie jest to Visual Studio ;-) )co wam się podoba, czy jest wygodne, co was do właśnie tego środowiska przekonało. Ciekawi mnie czy to prawda że nie ma za bardzo na rynku innego wyboru niż VS ?

0

VS 2003 (z przymusu, bo zakup nowego dopiero w drodze), a dlaczego bo piszę w c# bo mogę klasy biznesowe użyć w app na urządzeniach przenośnych (palmtop, kolektor danych, itp), w app biurowych i w web services. Co do czegoś innego to do c# jest jeszcze SharpDevelop ale dla mnie jest za wolny, ciężki i lekko toporny, Borland jest w tyle z implementacją frame worka, innych (o ile jest coś wartego rozwagi) nie miałem okazji testować

0

Misiekd dzięki za odpowiedź - czy mógłbyś napisać coś szerzej o klasach biznesowych i wyjaśnić pojęcie "kolektor danych" ?

0

tu masz przykładowe kolektory danych http://www.logismarket.pl/terminale-przenosne/847853822-cp.html;jsessionid=yQnLLyvYtstvY5t6ylmsNQDGMmYMFYpWXrw0h5246NhLHYZbyCl8!1951996389?gclid=CPSnsbe-qJUCFQ6S1QodPiltjQ

klasy biznesowe, czyli cała logika (poza dostępem do bazy, bo inną mam na CF a inną w pełnym środowisku) - klasy takie jak uzytkownik, dokument, towar, kontrahent, itp - raz napisana taka klasa działa zarówno na CF jak i w pełnym środowisku

0

Kolektory danych.. ach tak , to jest to co kurierzy mają zawsze przy sobie :-)

Teraz rozumiem co oznaczają klasy biznesowe, to po prostu twoje własne uniwersalne klasy. Z pewnością jest to duży plus dla środowiska Visual Studio w aspekcie aplikacji na urządzenia przenośne.

Ludzie napiszcie coś jeszcze, nie wierzę że nikt oprócz miśka nie programuje "kieszonkowców" podzielcie się doświadczeniami !

Zachęcam zimnym browarkiem [browar] bez alkoholowym oczywiście ;-)

0
kiniu napisał(a)

Ludzie napiszcie coś jeszcze, nie wierzę że nikt oprócz miśka nie programuje "kieszonkowców" podzielcie się doświadczeniami !

Pisalem na poczatku roku prosty programik do przeliczenia liczb z systemu na system (na potrzeby uczelni, zeby recznie wszystkiego nie liczyc). Przelicznik pisany byl pod Symbiana (nie mam komorki z WM) z wykorzystaniem frameworka redFIVElabs.

Czemu wykorzystalem do tego VS? VS daje mozliwosc pisania programow rowniez na urzedzenia mobile. Jako, ze pisze w VS programy dla Windowsa, nie zastanawialem sie nad wyborem srodowiska do pisania programow na urzedzenia mobilne - uzylem narzedzia, ktore jest juz znam.

Wrazenie? Pozytywne. Pisanie tego prostego programiku nie roznilo sie duzo od pisania zwyklego programu na Windowsa. Szybko napisalem to co chcialem i moglem zaczac uzywac.

Doswiadczenie w pisaniu program na urzedzenia mobilne mam prawie zerowe jak widac. Moze jednak przyda Ci sie cos z tej wypowiedzi ;)

0

Dzięki mendoza - dla mnie produkt "redFivelabs" jest genialny, zawsze chciałem podrasować swój telefon a teraz widzę że mogę programować nokie.
( Musiałeś przegrać frameworka na urządzenie przenośne ?)

Na razie z waszych wypowiedzi dowiedziałem się czegoś zupełnie nowego, że za pomocą Visual Studio można programować kolektory danych i urządzenia z systemem symbian. To jest dowód na to że VS jest platformą bardzo uniwersalną. Do tej pory myślałem że tylko obsługuje system operacyjny Windows C.E.

Jak macie jakieś doświadczenia to podzielcie się, bardzo mi na tym zależy [green]

0
kiniu napisał(a)

( Musiałeś przegrać frameworka na urządzenie przenośne ?)

W paczce od redFIVElabs sa instalatory *.sis. Jest tez dokumentacja jak to wszystko instalowac.

kiniu napisał(a)

Na razie z waszych wypowiedzi dowiedziałem się czegoś zupełnie nowego, że za pomocą Visual Studio można programować kolektory danych i urządzenia z systemem symbian. To jest dowód na to że VS jest platformą bardzo uniwersalną. Do tej pory myślałem że tylko obsługuje system operacyjny Windows C.E.

Tylko, ze to nie zalezy od VS. W VS jest emulator komorki, ktora zawiera WM, wiec jakby nie bylo piszesz soft na ten system. Ja na swojej Noki E50 mam Symbiana z frameworkiem od redFIVElabs. Programy napisane pod VS dzialaja na tej komorce tylko dlatego, ze mam tego frameworka. Jakbym go nie mial to by nie dzialaly i VS nie ma tu nic do rzeczy ;) Swoja droga to ten framework jest zgodny tylko z .NET Framework 1.1, przez co musialem pisalem w VS 2005 (wersja 2008 nie pozwala pisac na tego frameworka).

0
Mendoza napisał(a)

Tylko, ze to nie zalezy od VS. W VS jest emulator komorki, ktora zawiera WM, wiec jakby nie bylo piszesz soft na ten system. Ja na swojej Noki E50 mam Symbiana z frameworkiem od redFIVElabs. Programy napisane pod VS dzialaja na tej komorce tylko dlatego, ze mam tego frameworka. Jakbym go nie mial to by nie dzialaly i VS nie ma tu nic do rzeczy ;)

Jak dobrze zrozumiałem VS Professional Ed. w standardzie zawiera .NET Framework obsługujący urządzenia z system Windows Mobile. W pakiecie VS dołączony jest też emulator umożliwiający odpalenie na próbę urządzeń typu PocketPC i SmarthPhone a te działają także z innymi systemami wystarczy tylko wgrać na nie odpowiedniego frameworka - tu w przypadku Symbiana będzie on z paczki redFIVElabs.

Swoja droga to ten framework jest zgodny tylko z .NET Framework 1.1, przez co musialem pisalem w VS 2005 (wersja 2008 nie pozwala pisac na tego frameworka).

Hm a to dziwne..w redame redFIVElabs:

System Requirements

This product requires the following system configuration:

- MS Windows XP SP2 or Windows Vista 

- MS Visual Studio 2005  (MS Visual Studio 2003 is supported by the command line version of Genesis)
  <b>
- .NET Framework 2.0 or above
  </b> 

No tak, nie działa to w dwie strony: VS 2005 można podrasować w górę - instalując .Net Framework 2.0. Myślałem że VS 2008 jest kompatybilne w "dół"

</quote>
0

Czy tylko język C# wchodzi w gre ?

ja programuje bardzo wiele w JAVIE na komórke i korzystam z Eclipse oraz czasami z NetBeansa.
Oba są bardzo dobrymi narzędziami jednak NetBeans jest strasznie "cięzkim" środowiskiem

0
javaman napisał(a)

Czy tylko język C# wchodzi w gre ?

ja programuje bardzo wiele w JAVIE na komórke i korzystam z Eclipse oraz czasami z NetBeansa.
Oba są bardzo dobrymi narzędziami jednak NetBeans jest strasznie "cięzkim" środowiskiem

Oczywiście !
Jestem jak najbardziej ciekawy innych stajni niż Microsoft VS

O JAVIE nie wiem za wiele, ale chętnie poznam twoją opinię o Eclipse i NetBeans . Słyszałem że w tym języku - JAVA więcej się programuje na komórki niż w C#.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1