polskie nazwy

0

Mam taki problem :P Jest sobie system napisany przez kodera A, ktory pola w bazie danych nazywa po polskiemu w miare, natomiast nazwy metod i funkcji w stylu: getDaneZDupy, setNumerKonta itp w tym stylu, kod jest ledwo poformatowany, zero refactoringu, pisane jak leci, brak dokumentacji,
teraz ja mam zaimportwoac pewna funkcjonalnosc do projektu za ktory jestem odpowiedzialny, musze miedzy innymi zaimportowac strukture bazy, format danych itd, kod pisalem po bozemu obiektowo, nazwy po angielsku, pelna dokumentacja.
Jak teraz pogodzic obydwa projekty i nazwy pol, danych, tym bardziej ze niektore jak np: Numer Rachunku Bankowego (NRB) to typowo polskie nazwy :S? Chcialbym uniknanc pisania w stylu:
BazaKlientoManager::addNowyKlient();

Ma ktos jakis pomysl?

0

pisz w visual basicu, tam wszystko jest akceptowalne

a na serio to w twoim angielskim projekcie po prostu porób klasy-wrappery, z angielskimi nazwami, odwołujące się do tych pseudo-polskich metod, najlepiej jednak wszystko zrefactorować na angielski

0
dodekam napisał(a)

pisz w visual basicu, tam wszystko jest akceptowalne

a na serio to w twoim angielskim projekcie po prostu porób klasy-wrappery, z angielskimi nazwami, odwołujące się do tych pseudo-polskich metod, najlepiej jednak wszystko zrefactorować na angielski

Popieram - ten pełny refactoring na angielski. Do tego tylko wyświetlane rzeczy na ekranie pozostaw po polsku (jeśli masz jakieś GUI). Nie ważne wtedy jest, że kod jest po angielsku, a nabiera on bardziej uniwersalnego wymiaru i kolejny programista nie będzie się musiał tak głowić, jak Ty teraz :).

Pozdrawiam,
Q.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1