[GSM] Komendy AT

0

Witam,

Chciałbym dowiedzieć się co nieco o komendach AT.
Szczególnie interesuje mnie, jak odbywa się wysyłanie i obieranie takowych komend.

Nie odsyłajcie mnie do poradników, bo przeczytałem ich multum, jednak interesuje mnie wasza wiedza praktyczna. :)

pozdrawiam, autor...

0

No więc łapotologicznie mówiąc ja by "pogadać" z moją komórką łączę się z nią przez bluetooth (mam adapter usb) i przy połaczeniu dostaje numer portu na którym się połączyłem, następnie uruchamiam mega nowoczesny program HyperTerminal dostępny na każdym Windowsie (na XP jest ;))

Program po uruchomieniu chce nawiązać połaczenie telefonicne, więc klikam anuluj i tak parę razy do momentu gdy nie pojawi mi się okienko z wyborem nazwy połączenia. Wpisuje nazwę (dowolna) i znowu pojawia się okienko połączenia, więc kolejny raz klikam anuluj.

Wtedy wyskakuje kolejne, inne tym razem okienko Connect To... i właśnie o nie chodzi, bo z ostatniego pola wybieram port na którym jestem połaczony z telefonikiem.

Jeśli wszystko przebiegło pomyślnie, wpisuje komendę AT i klikam enter... jeśli odpowiedz jest OK to znaczy, że...OK ;)

Co do listy koment to chyba nie muszę mówić że każdy producent komórek i nie tylko zazwyczaj je udostępnia (na pewno są dostępne do K750i :) )

No to by chyba było na tyle, wyjaśniłem najprościej jak potrafię, lecz dość ogólnie ponieważ takie było Twoje pytanie :)

Pozdrawiam

// AAAA! Bynajmniej - Q
// Q - nie czaje z tym bynajmniej, napisałem tak jak jest w słowniku

0

No tak....

Nie można połączyć się za pomocą komendy AT ?

0
autor napisał(a)

No tak....

Nie można połączyć się za pomocą komendy AT ?

Twoje pytanie nadal pozostawia wiele do życzenia... Mimo wszystko spróbuję odpowiedzieć.

W moim przypadku wyglądało to tak, że miałem modem GSM podłączony pod COM1. Komunikacja z modemem odbywała się za pomocą niskopoziomowego API, tak bym mógł wysłać do modemu ciąg znaków i odbierać odpowiedzi.

Druga część to już sterowanie modemem, czyli wysłanie komend AT po kabelku do modemu i odczytywanie odpowiedzi (OK,ERROR etc.)

Jak widzisz, Twoje pytanie jest nieprecyzyjne, bo z czym chcesz się łączyć? Z urządzeniem, które ma reagować na komendy AT, czy może urządzenie ma się gdzieś łączyć?

pzdr,
yarel

0

Głównie chodzi mi o polaczenie bluetooth z telefonem komórkowym.

0

Bez znaczenia, czy robisz to przez IrDA, RS232 Bluetooth czy bóg-wie-co, zawsze wygląda to tak, że na podstawie używanego urządzenia, funkcjami Winapi pobierasz nazwę systemową portu (dla RS232 domyślnie są to początkowe porty COM, a więc np.: "COM1", "COM2"; dla innych nazwy te mają zupełnie inną postać), a potem otwierasz plik urządzenia w trybie znakowym (CreateFile) i czytasz/zapisujesz (ReadFile/WriteFile) komendy AT czy co tam chcesz.

Samo pobranie nazwy urządzenia zależy od urządzenia i wystarczy zajrzeć do MSDN, by poznać, jak to zrobić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1