Bazy danych od czego zacząć ?

0

Witam posiadam podstawową wiedzę z zakresu projektowania systemów oraz znam w miarę dobrze SQL ANSI, chciałbym rozpocząć "przygodę" z projektowaniem systemów bazodanowych ale znam jedynie DELPHI , a jak wiadomo DELPHI pomału odchodzi do lamusa, mam do was pytanie na jakich technologiach powinienem się skupić , od czego zacząć, jakie środowisko programistyczne najlepiej nadaje sie do tego celu ?? Od czasu ukończenia studiów (jakieś dwa lata) pracuje jako administrator więc nie jestem już na bieżąco z nowymi technologiami programistycznymi, a chciałbym zainwestować swój czas (którego i tak mam mało) w naukę programowania, proszę o pomoc w tym temacie.

0

Póki co to ADO .NET wydaje się być kuszące a w net język nie odgrywa już tak znaczącej roli.

0

A czy w tym ADO .NET jest możliwość napisania aplikacji łączącej się z bazami np : Oracle, MySQL, MS SQL, PostgreSQL itp... ?

Chodzi mi dosłownie o to czy posiada odpowiednie komponenty przeznaczone do tego celu jak to było w Delphi np dbExpres itp..

I czy jest stabilnie na jakiej technologi się opiera ?

I czy istnieje wersja testowa tego środowiska.

(A tak na marginesie to Delphi było i jest super szkoda że po mału odchodzi w niepamięć )

0

A czy w tym ADO .NET jest możliwość napisania aplikacji łączącej się z bazami np : Oracle, MySQL, MS SQL, PostgreSQL itp... ?

tak - wszystko znajdziesz na google.

0

Przejście Delphi do lamusa przewiduje się mniej więcej od 2000 roku (czyli 5 lat po premierze) i jakoś tego końca nie widać, a wraz z wchodzeniem Delphi .NET, Delphi for PHP i jeszcze kilku innych narzędzi z tej rodziny, końca nie widać.

ASP.NET

Stabilne - jak najbardziej.
Na jakiej technologii się opiera - na .NET .. ?
Nie tylko testowa, ale i darmowa.

0

Turbo Delphi for .NET może zacząć od tego co o tym sądzicie ??

A może znacie jakieś publikacje internetowe o komponentach ADO (mogą być po angielsku ,nie koniecznie .NET, dla Delphi oczywiście) ?? Jeśli tak to prosiłbym o linki.

0

może trochę nie na temat...
W Delphi jestem w stanie napisać aplikację bazodanową która będzie działać na win95 z 16MB RAMU. Spróbuj to samo zrobić w języku, który jest teraz na tzw. topie np java itp. KONIEC

0
krecik090192 napisał(a)

może trochę nie na temat...
W Delphi jestem w stanie napisać aplikację bazodanową która będzie działać na win95 z 16MB RAMU. Spróbuj to samo zrobić w języku, który jest teraz na tzw. topie np java itp. KONIEC

^ co to ma być za iidiotyczny wpis?

A jesteś wstanie napisać aplikację bazodanową na Linux'a z 16 MB RAM'u ?
Bo ja jestem to wstanie zrobić nawet w Javie (kompilowane w GCJ lub odpalane na jakimś lajtowym VM), nie mówiąc już o C/C++

0
krecik090192 napisał(a)

może trochę nie na temat...
W Delphi jestem w stanie napisać aplikację bazodanową która będzie działać na win95 z 16MB RAMU. Spróbuj to samo zrobić w języku, który jest teraz na tzw. topie np java itp. KONIEC

Spróbuj napisac w Delphi aplikację na Maca. ;)

Poza tym: Kto jeszcze używa takiego złomu z 16 MB RAMu? Toż takie kompy były chyba ponad 10 lat temu.

JVM suna potrzebuje na starcie raptem ok. 6 MB - 30MB (w zależności od tego, jaka aplikacja i ilu klas używa), z czego sporą część i tak można zeswapować na dysk bez znacznego spadku wydajności. No i jest jeszcze wspomniane GCJ. Przy obecnych komputerach standard to 1-2 GB, więc nawet te 30MB to pryszcz i nikt nie zauważy. Sam Windows Vista zżera prawie 1 GB na starcie...

0

...każdy broni tego co umie.niektórzy javy, a niektórzy delphi

0

Nic mnie tak nie wkua jak przepychanki języka. Mam gdzieś kto w czym pisze. Dla mnie liczy się efekt końcowy, stabilność i zadowolenie użytkownika końcowego. Resztę mam w d.

EOT!

0

Mnie chodziło akurat o bezsensowność argumentu "nie napiszesz programu na maszynę z 16 MB RAM" odnośnie wyboru języka, w szczególności Delphi, a nie, że jeden język lepszy od drugiego. Argument mniej więcej tak samo idiotyczny, jak to, że w Delphi nie napiszesz aplikacji okienkowej, której exec zajmie 1 kB, a w C się da.

W Delphi programowałem kiedyś bardzo dużo, w tym również aplikacje na >30k linii na Windows 95, i w sumie bardzo fajne narzędzie, szczególnie do szybkiego prototypowania aplikacji okienkowych.

0

...trochę mnie poniosło w związku ze stwierdzeniem że Delphi przechodzi do lamusa.Zgadzam się z opinią że liczy się końcowy efekt,stabilność i zadowolenie klienta.

0

Aplikacje korzystające z bazy można też pisać w javie EE:
-logika biznesowa w EJB
-dostęp do bazy - JPA
-interfejs: przez WWW-JSP, Struts, JSF lub przez aplikację okienkową - Swing, SWT

Minusem jest to, że do środowisk(Netbeans, Eclipse, JDeveloper) są potrzebne szybkie maszyny i przynajmniej 1 GB RAMu.

http://java.sun.com/javaee/5/docs/tutorial/doc/

0

Można. Zamiast EJB można też zastosować coś lekkiego jak Spring + Hibernate + Click Framework.
Struts jest be, przynajmniej dla mnie. Od EJB w wersji przed 3 też lepiej trzymać się z daleka.

Można też napisać w Railsach. Małe rzeczy robi się bosko, dużych jeszcze nie próbowałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1