jaki program do UML'a?

0

Witam

czesto widze pytania:
"Od jakiego jezyka zaczac nauke programowania?"
"Jakiego uzywac kompilatora?"
"Jaka ksiazke wybrac?"

Wiec i ja sie przylacze:

Jakiego programu najlepiej uzywac do projektowania aplikacji?
(Chodzi mi o programy wspierajace UML)

Dodam jeszcze ze interesuje sie tym od niedawna i nie orientuje sie
w tym jeszcze za swietnie, ale zamierzam kozystac z UML zawodowo wiec
raczej wolalbym 'profesjonalny' program niz te dla pocztkujacych,
bo i tak bede musial sie tego nauczyc

Oczywiscie dobrze by bylo zeby ten program byl darmowy
ale jesli jest cos za co naprawde warto zaplacic to tez chetnie sie z tym zapoznam.

0

StarUml.

pzdr.

0

polecam VisualParadigm for UML2.0
jest wersja darmowa takze dostepna, ale i na evaluation mozna poszalec

0

StarUML

0

ArgoUML wspiera UML 1.4
StarUML wspiera UML 2.0

oczywiste wydaje sie zeby wybrac StarUML
ale moze jednak nie?

0

Umbrello - nie wiem jak inne, ale ten ma fajny generator kodu dla dowolnego jezyka.
program jest ogolnie dosyc prosty w obsludze.

0

Z komercyjnych to mógłbym polecić enterprise architect, zdaje się że licencja kosztuje około 600 złotych ale pewności nie mam :F

0
quetzalcoatl (niezalogowany) napisał(a)

polecam VisualParadigm for UML2.0
jest wersja darmowa takze dostepna, ale i na evaluation mozna poszalec

Popieram wszystkimi czterema kończynami.

0

Czy ten Visual Paradigm daje mozliwosc generowania kodu?
czy potrafi stworzyc model na podstawie kodu?

najbardziej interesuje mnie wsparcie do Delphi, moze jakies wtyczki?

0
quetzalcoatl (niezalogowany) napisał(a)

polecam VisualParadigm for UML2.0
jest wersja darmowa takze dostepna, ale i na evaluation mozna poszalec

VP to lipa na resorach. Nie dosc ze komercyjny to jeszcze badziewiasty.
Tez polecam StarUML. Generuje w przod, w tyl w kazdym jezyku.

0

OpenOffice Draw :P

^ poważnie jeżeli używasz UML'a do szkiców projektowych

0

korzystalem z wszystkich powyzszych az pewnego dnia zaczalem uzywac Enterprise architect a niebo stalo sie jasniejsze.....

0
EgonOlsen napisał(a)

VP to lipa na resorach. Nie dosc ze komercyjny to jeszcze badziewiasty.
Tez polecam StarUML. Generuje w przod, w tyl w kazdym jezyku.

Ciekawe, zachęciliście mnie, boć to darmowe i ponoć dobre. Mam tylko pytanie: Gdzie można w StarUML ustawić zwracany typ dla funkcji?

0

tez slyszalem o Enterprise architect - nawet bawilem sie 30dniowka,
i bardzo mi sie podobal. Ale wlasnie cena troche zniecheca...
szefowie mowia zebym poszukal czegos darmowego:/

0

Jedno mnie ciekawi, czy ludzie, którzy zaznaczyli w tej ankiecie "StarUML" widzieli EA na oczy :)

0

Widzieli i widocznie stwierdzili ze nie beda wydawac kasy skoro maja darmowy tool ktory w zupelnosci im wystarcza.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1