[Książka - szukam] Wzorce projektowe

0

Witam.

Szukam ciekawej ksiazki o wzorcach projektowych, najlepiej w oparciu o przyklady w c#, choc moga byc tez inne jezyki (java, c++, php?). Jezeli jest dobra, moze byc i bez kodu, byle wzorce byly wyjasnione 'zyciowo' ;)

Istotne jest, zeby informacje byly usystematyzowane, zeby ksiazka w razie czego mogla sluzyc jako referencja. O wzorcach czytalem i czytalem i niektore informacje niepelne, inne niejasne, wiec wolalbym miec to w ksiazce, pod reka i jasno opisane.

PS. Jak cena nie bedzie zwalala z nog to sie nie obraze ;)

0

Zdecydowalem sie na ta ostatnia, glownie z powodu komentarzy i autorstwo 'Gang of Four' ;)

Dzieki za linka, na te wczesniejsze juz trafilem, ale jakos mnie nie przekonaly :)

0

ja Ci polecam ksiazke, od ktorej ja zaczolem: http://helion.pl/ksiazki/hfdepa.htm
zdecydowanie Ci ja polecam [poswiec 5 min i sciagnij 1 rozdzial z ftpa helionu], cala ksiazka jest w nietypowym formacie, co powoduje, ze bardzo szybko mozna ta wiedze przyswoic. jej glowna zaleta jest oromna LOPATOLOGIA, nawet idiota wszsytko z niej zrozumie :)

http://helion.pl/ksiazki/wzopro.htm - znam, na poczatek tragedia
wg mnie i kolegi: http://helion.pl/ksiazki/cshwzo.htm, w ogole makabra.

http://www.wnt.com.pl/product.php?action=0&prod_id=617&hot=1 - tej nie znam, ale moze byc ok, mam z tej serii: http://www.wnt.com.pl/product.php?action=0&prod_id=704&hot=1 i jest na prawde dobra, kazdy programista [powaznie myslacy o swoim zawodzie] powinien umiec refaktoryzowac, DOBRZE refaktoryzowac.

0

Nad ta pierwsza sie jeszcze zastanowie, najpierw sobie przeczytam ta co zamowilem :) Refaktoryzacja tez ciekawy temat (i niestety zyciowy ;) ), wiec tez sie zastanowie. A ta powiazana z C# to widze, ze generalnie tragedia, bo na innych forach podobne opinie do Twojej. Dobrze, ze sie nie skusilem :)

0

spoko, ale na prawde polecam Ci ta Head First Desing Patterns [tam tez jest gang czterech ;)]

Refaktoryzacja tez ciekawy temat (i niestety zyciowy )

jak najbardziej ciekawy i jakze zyciowy temat :) e tam, czemu "niestety" :) ref. to jest to czego kazdy projekt potrzebuje, az milo ja robic i patrzec jak z linijka na linike staje sie coraz to bardziej doskonaly ;) uwielbiam to, hmm moze to jakies zboczenie? kto wie.. ;)

A ta powiazana z C# to widze, ze generalnie tragedia

owszem tragedia :) nie ma dobrej ksiazki [przynajmniej mi sie nie trafila na helionie, ale pewnie na amazon.com jest ;)] do wzorcow c#. duzo jest do javy, ale co to za problem z czystej javy przesiac sie na c#? chyba zaden. zreszta tu bardziej chodzi o ta cala filozofie niz o konkretka implementacje w jakims jezyku.

pozdr.

0
laziers napisał(a)

spoko, ale na prawde polecam Ci ta Head First Desing Patterns [tam tez jest gang czterech ;)]

Wlasnie przeczytalem darmowy rozdzial i ksiazka rzeczywiscie inna, ale czyta sie przyjemnie ;) Gdzies jeszcze mialem bony do Empiku... [diabel]

Refaktoryzacja tez ciekawy temat (i niestety zyciowy )

jak najbardziej ciekawy i jakze zyciowy temat :) e tam, czemu "niestety" :) ref. to jest to czego kazdy projekt potrzebuje, az milo ja robic i patrzec jak z linijka na linike staje sie coraz to bardziej doskonaly ;) uwielbiam to, hmm moze to jakies zboczenie? kto wie.. ;)

Niestety, bo czasem wolalbym projekt napisac raz, dobrze i zapomniec ;) A tak to zawsze pisze sie z mysla, ze zawsze znajdzie sie cos co mozna zmienic - to dobrze, ale czasem nie az tak ;)

ale co to za problem z czystej javy przesiac sie na c#? chyba zaden. zreszta tu bardziej chodzi o ta cala filozofie niz o konkretka implementacje w jakims jezyku.
pozdr.

Nie no, problem zaden, tym bardziej, ze Jave tez znam b. dobrze i sporo w niej pisalem. Ale aktualnie od jakiegos czasu zawodowo i mniej zawodowo mecze c#, wiec pomyslalem, ze dobrze miec przyklady w tym jezyku wlasnie. No ale takim kosztem to odpada. Wole miec dobrze wyjasnione i w asmie (;)) niz zle i w c#.

0

Wlasnie przeczytalem darmowy rozdzial i ksiazka rzeczywiscie inna, ale czyta sie przyjemnie

wlasnie to czyni ja wyjatkowa ;)

Niestety, bo czasem wolalbym projekt napisac raz, dobrze i zapomniec

oj nie da sie tak :) no chyba, ze to jakis maly projekt, ale w firmach taka taktyka raczej nie przejdzie, przewaznie projekt jest wciaz rozwijany etc. etc. wiec musi byc ladnie zrobiony i ciagne refaktoryzowany, by jego rozbudowa byla jak najbardziej ... latwa. sproboj nie sprzatac swojego pokoju przez pare dni, to samo sie z kodem robi gdy "przebywasz" z nim ;)

mniej zawodowo mecze c#, wiec pomyslalem, ze dobrze miec przyklady w tym jezyku wlasnie.

jasne, jezyk c# jest stosunkowo prosty [skladniowo], lecz jezyk to nie problem :)

pozdr.

0
laziers napisał(a)

oj nie da sie tak :) no chyba, ze to jakis maly projekt, ale w firmach taka taktyka raczej nie przejdzie, przewaznie projekt jest wciaz rozwijany etc. etc. wiec musi byc ladnie zrobiony i ciagne refaktoryzowany, by jego rozbudowa byla jak najbardziej ... latwa. sproboj nie sprzatac swojego pokoju przez pare dni, to samo sie z kodem robi gdy "przebywasz" z nim ;)

Wiem, wiem, pare takich projektow przerobkowych mam juz za soba. Poczatkowo w jednym tak wtopilem, ze skonczylem z klasa na 1500 linii - a mialo byc pieknie, obiektowe, wywiady, autografy... :P Sprzatalem to jakies 4 dni...

Ja generalnie lubie ulepszac i zmieniac projekt, widziec jak sie rozwija. Ale mialem tez paru klientow takich, ktorzy potrafili przez 3 miesiace z rzedu, dzien w dzien przesylac zmiany rzedu 'kolor linii bym chcial, zeby Pan zmienil'. Po czyms takim naprawde odechciewa sie dotykac rzeczonego projektu nawet patykiem... ;)

Moja lista zyczen co do ksiazek jest krotka, wiec ta laduje na szczycie poki co ;) Jak skoncze tamte to sobie pewnie nabede :) I napisze co sadze o tamtych, jakby kogos kiedys interesowalo.

0

'kolor linii bym chcial, zeby Pan zmienil'
tacy sa najlepsi :D lol, az krew zalewa ;)

I napisze co sadze o tamtych, jakby kogos kiedys interesowalo.

jasne, zobaczymy jakie masz odczucia ;).

pozdr.

0

Nie wiem czy miałeś okazje spotkać się z "Thinking in Patterns" B. Eckel'a. Dostępna jest darmowa elektroniczna publikacja pod http://mindview.net/Books/TIPatterns/. Przykłady w Javie, myślę że całkiem solidnie przedstawiają temat podstawowych wzorców projektowych.

0

Slyszalem o niej, choc wyleciala mi z glowy wtedy. Ogolnie o calej serii Eckela slyszalem, ale osobiscie wole miec wersje papierowa. Czytalem duzo ebookow na kompie i jednak to nie to samo, co legnac z ksiazka w dziwnej pozycji i czytac ;)

Ale dzieki za przypomnienie, zerkne tez do tej w wolnej chwili :)

0

Tylko trochę ciężko się oddycha leżąc np z "Thinking in Java" (ponad 1000s.+twarda oprawa) tego autora :) Co do Thinking in Java to ona też wprowadza temat wzorców projektowych do kursu języka obiektowego co wygląda dość fajnie. Polecam początkującym programistom Javy.

0

Odnośnie Wzorców gangu...
Właśnie jestem w trakcie ......
Moje wrażenia są takie że jak na pierwsze podejscie do wzorców książka trudna do ogarnięcia, a niestety te trudności potęgują błędy w tłumaczeniu...

np. Nie taki duży błąd, ale moim zdaniem w tym kontekscie może wprowadzić w zakłopotanie...

str. 178 wzorzec Dekorator

dekorator abstrakcyjny deklaruje zmienną egzemplażową komponentu po którym dziedziczy jako prywatną....

drugi błąd który zawiesił mnie na jakieś 30sec.

str. 368
wzorzec polecenie

czytamy zmienną private:

Lista<Polecenie*>.... ale to jest do przeżycia

niestety kilka linijek niżej:

deklaracja iteratora... "i"
potem pętla for

(i.NaPoczatek();!i.Zrobione();i.Natępny() )
Polecenie *p = i.Bierzacy()

to już troche boli...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1