diagram klas + php

0

Mam do napisania dokumentacje skladajaca sie miedzy innymi z diagramu klas. Czy to ze musze uzyc tego diagramu zmusza mnie do pisania obiektowo w php5 czy moge pisac to w zwyklym php nie obiektowo?

0

pomysl. kluczem jest slowa "KLASA" i "OBIEKT". jesli napiszesz sobie typowego makaronika w PHP to gdzie tam bedziesz miala klasy i obiekty? diagram klas w takim przypadku jest bezsensem. teoretyyyczniee, mogla bys potraktowac co najwyzej dany kazdy plik .php jako odrebna klase-obiekt-singleton, dane przekazywane przez formularze i sesje do niego i z niego - jako atrybuty, a akcje wykonywane za jego pomoca - jako metody.. ale to jest bardzo swobodna, wrecz luzacka interpretacja..

0

Po to tworzy sie diagram klas, zeby pozniej bylo latwo zaimplementowac to obiektowo (bo to projektowanie za pomoca metody obiektowej). Uzyj projektowania metoda strukturalna, to wtedy bedzie mialo to sens. A tak to wyglada jak przygotowanie planu na papierze, a wykonanie zupelnie osobno - plan dla inspektora, implementacja i tak bedzie po naszemu.

0

nie zmusza cię do pisania obiektowo w php5, możesz pisać obiektowo w php4
u ale nie wiedziałem że php się dzieli na normalny i obiektowy

0

obiektowosc w php4 jest bardzo cienka i wlasciwie jest tylko hm.. hm.. zreszta poczytaj o po prostu changeloga/FAQ piatki o zmianach w tej kwestii wzgledem czworki. nie wiedziales ze 'normalny' i 'obiektowy'? wow.. przeciez od zarania dziejow php byl tylko 'normalny', poprsotu kod strukturalny przeplatany HMTL'em i od ostatnich paru wersji zaczeto dodawac coraz lepsze namiastki klas..

0
quetzalcoatl napisał(a)

nie wiedziales ze 'normalny' i 'obiektowy'? wow.. przeciez od zarania dziejow php byl tylko 'normalny', poprsotu kod strukturalny przeplatany HMTL'em i od ostatnich paru wersji zaczeto dodawac coraz lepsze namiastki klas..

uuu, odpowiedź z serii <font color="red"> CENZURA </span>
no to chyba obiektowy i strukturalny a nie obiektowy i normalny, obiektowy jakiś nie normalny jest ?
i nie php obiektowy tylko kod obiektowy w php
widziałeś na stronie php do ściągnięcia dwie wersje: strukturalną i normalną?

obiektowość w czwórce była tylko wprowadzona w ramach "eksperymentu", w fazie testów i w wersji niezbyt rozbudowanej, ale nie znaczy że nie można z niej korzystać

a obiektowość wcale się nie wiąże z tym czy kod php jest poprzeplatany z kodem html

// dopisane

quetzalcoatl napisał(a)

na ten post odpowiem cytatem z Ciebie, bo mi szkoda slow:

Adamo napisał(a)

nie zmusza cię do pisania obiektowo w php5, możesz pisać obiektowo w php4
u ale nie wiedziałem że php się dzieli na normalny i obiektowy

nie rozumiem [???]
może jednak zużyjesz parę słów ?

0

na ten post odpowiem cytatem z Ciebie, bo mi szkoda slow:

Adamo napisał(a)

nie zmusza cię do pisania obiektowo w php5, możesz pisać obiektowo w php4
u ale nie wiedziałem że php się dzieli na normalny i obiektowy

0

zacytowales mnie wytykajac mi uzycie slowa 'normalny', podczas gdy to ja uzylem go doslownie cytujac Ciebie. To TY uzyles slowa 'normalny' jako pierwszy i to Ty postawiles slowo 'normalny' jako kontrast dla obiektowy. swoim nastepnym postem "uu.. odpowiedz z serii.." nie osmieszyles wiec mnie, ale - siebie. tym bardziej ze potem jeszcze "mi" (haha) zaczales tlumaczyc roznice. A potem zaczales wyjasniac o obiektowosci i php4, do czego -co pewnie nie zauwazyles- ja wczesneijszym postem Ciebie odeslalem -- i zeby bylo jasne czemu: w php4 trudno mowic obiektowosci, to co tam bylo jak sam napisales bylo eksperymentem (cytujac swoj post: namiastka klas) i bardziej przypominalo metatablice z funkcjami w LUA niz obiekty.. a juz kompletnie pojechales ostatnia linijka, ktora nawet w kawalku sie nie trzyma tego co napisalem, bo napisalem wyraznie "kod strukturalny przeplatany html'em". jak dla mnie EOT. mozesz sie produkowac, ja mam wazneijsze sprawy.

0

masz problemy, nie cytowałem nawet ciebie tylko Marte2007 i 70% postu było do niej
no dobra, nie użyła słowa "normalny" tylko co najwyżej "zwykły", przewidziało mi się

teraz będzie w 100% do ciebie żebyś się nie pogubił zaś

ja się próbowałem przyczepić do błędu w zdaniu, który zmienia jego sens i wskazuje na coś czego nie ma
i było to w formie joke'a, a ty nie wiedzieć czemu się przyczepiłeś do mnie i nie potrzebnie tłumaczysz jakieś rzeczy, widać NIE masz ważniejszych spraw

ja wcale niczego nie tłumaczyłem, a już na pewno nie Tobie ! dodałem do twojej wypowiedzi uzupełnienie wyjaśniające dlaczego owe klasy są tylko ich namiastką (co jawnie pisze w manualu php, nawet autorzy zdaje się użyli słowa "eksperyment" dlatego go zacytowałem). Moja wypowiedź (nie cały post) była równoległa do twojej i w ogóle nie kierowana w twoją stronę
nie mam w zwyczaju wyjaśniać niczego osobom które o nic nie pytają

i w takim razie nie rozumiem po co napomknąłeś że poprzeplatany HTMLem, nijak to się nie ma do tematu rozmowy i nijak to się ma do wersji php

i wcale nie chcę nikogo ośmieszać, czy kompilator pokazując ci warninga ośmiesza cię ? masz jakieś kompleksy ?

// i nie rozumiem po co cytowałeś "mi", chcesz dodać na to akcent to piszesz dużymi literami albo podkreślasz - skoro już walimy off topa to na całość :D

dla mnie EOT jest tutaj --> .

chociaż w sumie nie, bo ktoś może coś napisać autorowi wątku, nie będę (sztucznie) zamykał cudzego tematu, narobiłem tu burdelu za co przepraszam, ale musiałem się rozładować [soczek]

0
Adamo napisał(a)

dodałem do twojej wypowiedzi uzupełnienie wyjaśniające dlaczego owe klasy są tylko ich namiastką (co jawnie pisze w manualu php, nawet autorzy zdaje się użyli słowa "eksperyment" dlatego go zacytowałem). Moja wypowiedź była równoległa do twojej i w ogóle nie kierowana w twoją stronę

bezczelne przeinaczanie i naginanie faktow. wystarczy spojrzec na docinke "uuu.. odpowiedz z serii.. CENZURA", nie wiem czy to Ty go wyedytowales czy moderator, ale tak sie sklada ze widzialem co tam bylo pierwotnie napisane, i to cala ta wypowiedz byla wybitnie wycelowana w moj post. milego dnia!

afterthought: .. a potem bedziemy sobie zaklecia voodoo przez gg wysylac..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0