Jak "stworzyć" wirtualną drukarkę systemowa?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-24 23:12
0

Witam
Pracuje nad aplikacją,która przejmuje obraz (dokumentacje typu word, zdjęcia itd) i za pomoca "drukarki" przerzuca to na delphi...a następnie poddaje dalszej obróbce..

Moduł odpowiedzilany za zapisanie do PDF'a jak i jego obróbke mam już opracowany na podstawie komponentów RAVE.. problem jednak pojawia sie przy próbie przechwycenia obrazu z innych aplikacji :/
Mam zamiar aby opcja zrzutu danych ("drukowania") do mojej aplikacji odbywala sie za pomoca czegos na ksztalt drukarki systemowej..jednym slowej chcialbym stowrzyc taka drukarke ;-P .. tylko nie wiem jak :/
taki sposób przechwytywania daych wydaje mi sie najlepszy gdyż zapis danych przez emulowaną drukarke systemową do pliku np. bmp sprawia, że aplikacja staje sie uniwerslna jeżeli chodzi o format wejściowy...następnie (w locie) bitmapa wczytywana by byla do mojej aplikacji i poddawana dalszej obróbce...

spotkał sie już ktoś z drukowanie(przechwytywaniem -dowolnego) obrazu do aplikacji?? albo ma ktos jakieś pomysły, w jaki inny sposób to można zrobić ??

Pozostało 580 znaków

2006-10-24 23:21
0

Jest to bardzo popularne zagadnienie, bo wiele programów (choćby Adobe Acrobat czy Microsoft Office Document Image Writer) wykorzystują dokładnie tą metodę. Niestety nie ma prostszego rozwiązania jak zajrzeć do Windows DDK i po prostu nauczyć się pisać sterowniki do urządzeń (w twoim przypadku wyprowadzenie danych nie będzie problemem - bo trafią do pliku).

Jak się nie mylę opensource'owy PDF Creator też ma to zaimplementowane, więc możesz przejrzeć kod.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-10-24 23:21
0

O ile sie orientuje, to wirtualne drukarki pdf'ow to po prostu specjalny sterownik przyjmujacy dane jak dla drukarki i drukujacy cos do pliku. Reszta to kwestia zarejestrowania sterownika jako sterownika do jakiejs drukarki. Cala kwestia to wiec napisanie tego sterownika :P

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-10-24 23:41
0

Dzięki..to już coś... pytanie tylko z której strony to ugryźć... pisanie i rejestrowania sterownika drukarki troche mnie przeraża, mozę dlatego, ze wcześniej nie spotkałem sie z Windows DDK.. i podchodz do tego jak pies do jeza...
PDF Creator jest fajnym narzędziem.. jezeli gdzies znajde kody źródłowe to pewnie pokusze sie o ich przeglądnięcie...( jeśli cos z tego będe rozumiał ;-) )..no ale tak czy owak nie ma jak zrobić coś swojego [rotfl] co pozwala rozwinąc skrzydła, a nie tylko stosować się do przyjętych wzorców ;-P

jak myslicie czy zrzut przez drukarke to jest dobre rozwiazanie ? czy znalazlo by sie cos innego ..troszke prostszego ? :d

pozdrawiam
Piotrek

Pozostało 580 znaków

2006-10-25 08:50
0

No przecież to jest SourceForge! Masz tam kod źródłowy.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-10-25 16:24
0

Dzięki :) może coś z tego wyjdzie ;-P

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0