[usb] pobieranie

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-20 17:25
zaciekawioony
0

Witam.

Mam pytanie...
Czy da sie przez USB jakoś pobrać OS'a zainstalowanego na np. aparacie cyfrowym ?

Poprzez zwykły eplorer windowsa sie nie da...

ale jakis os, gdzies tam musi siedziec...w koncu aparat jakies tam manu ma...

Pozostało 580 znaków

2006-08-20 17:28
0

Taaaa - to jak sciaganie majtek przez zapiete spodnie... A niby po co komus taka mozliwosc? A nawet jesli komus to potrzebne, to czemu producent mialby sie dzielic (zazwyczaj autorskim) OS'em?

Poprzez zwykły eplorer windowsa sie nie da...

[rotfl]

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-08-20 18:12
0

i na Ci ten os? Przecież w aparatach nie stosuje się x86 ani uC np. 8051. W wielu wypadkach są tam mało znane\nie opisane scalaki, do których nie ma disassemblera /a właściwie to do ich formatu instrukcji/. Dla zwykłego user'a to tylko binarne śmieci... pobrać os\monitor przez usb... rotfl. To co jest udostępniane przez usb to zawartość pamięci flash a właściwie to karty pamięci - właściwej, wewnętrznej pamięci nie pobierzesz bez lutownicy :P ew. odpowiednich znajomości w serwisie\u producenta /ale i tak raczej nie poprzez usb/


I nie udawaj, że rozumiesz.

Pozostało 580 znaków

2006-08-20 21:43
zacieekwaionyy
0

to w jaki sposob mozna np. wgrac os'a ?

Pozostało 580 znaków

2006-08-20 21:58
0
zacieekwaionyy napisał(a)

to w jaki sposob mozna np. wgrac os'a ?

Prawdopodobnie w zaden. Jest sobie ROM z os'em i tyle. Ew. FlashROM itp. chociaz nie wiem po co byloby kombinowac.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-08-21 09:55
0

Firmware wgrać można. Zwykle wgrywa się plik z obrazem o odpowiedniej nazwie do odpowiedniego katalogu i wykonuje w menu aparatu opcję "Aktualizuj firmware", która sobie zczytuje z tego pliku dane i wgrywa do pamięci Flash, w której jest system.

Na pewno da się tak zrobić w Nikonach, przynajmniej większości.

Podobnie się też aktualizuje firmware w odtwarzaczach MP3 czy czymś takim.

Pozostało 580 znaków

2006-08-23 05:01
0

Tak, ale to o czym pisze Ktos jest w jedna strone.
Tak samo, jak karta telefoniczna [z chipem], mozna zmniejszyc liczbe impulsow - zwiekszyc sie nie da - ograniczenie technologiczne, nie do obejscia (o ile na to sprzet nie pozwala, a raczej z takim masz do czynienia) [pomijam atak bruteforce z lutownica hehe].

johny_bravo - czemu rotflujesz? Nie kazdy musi byc mastah by o takich szczegolach technicznych wiedziec. Porownaj swoja wypowiedz z postem Deusa [pozdro D - kope lat].


Pozostało 580 znaków

2006-08-24 00:07
0
Marooned napisał(a)

johny_bravo - czemu rotflujesz? Nie kazdy musi byc mastah by o takich szczegolach technicznych wiedziec. Porownaj swoja wypowiedz z postem Deusa [pozdro D - kope lat].

Oj no - Deus tez rotfluje z tego samego powodu. Rotfluje, bo zalozenie, ze da sie to zrobic 'przez explorer' jest dla mnie osobiscie (czysto subiektywna opinia) tak absurdalne, ze moge tylko rotflnac. Nie smieje sie z autora pytania - za duzo poznalem uzytkownikow kompow, ktorzy zadali by podobne... ale to tylko i wylacznie ich problem.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-08-24 08:57
0
Deus napisał(a)

Przecież w aparatach nie stosuje się x86 ani uC np. 8051.[...]

Mysle, ze troszke przesadzasz, imo dobrym pomyslem by bylo uzyc do tego jakiegos '51, przeciez chodzi o to zeby zrobic cos malym kosztem a produkowanie jakiegos dedykowanego scalaka z tym w parze nie idzie. Zwlaszcza, ze nie widze sensu ukrywania softu do aparatu tak "gleboko". Z reszta, jak autorowi tak na tym zalezy to najlepiej niech rozbierze aparat i zobaczy co tam jest wsadzone, jak cos "popularnego" to programator w lape i OS jest. A tak btw, po co ci to?


Pozostało 580 znaków

2006-08-24 09:55
0

Mysle, ze jak chce wyciagnac os'a i sobie go obejrzec to pomysl Ktosia jest ok - sciagnac firmware z netu i podgladnac obrazek - tam powinno byc wszystko.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-08-31 13:50
spc
0

Hmmm powinno sie jakos dac, tylko pewnie trzeba miec odpowiedni soft do tego. Skoro w telefony komorkowe flashuje sie przez USB to dlaczego nie mialo by tak byc z aparatami?


00, OK, 00, 00
...dziś się to robi na sprzętach, kiedyś na patentach...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0