Czytniki kodow kreskowych

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-02 23:42
Krks
0

Witam.

Napisalem pewna aplikacje. Chciał bym teraz dodac moduł pozwalający na wprowadzanie danych do programu za pomoca czytnika kodow kreskowych.

Musze w jakis sposób odczytac dane z wlasnie zeskanowanego kodu. Pierwsze, o czym pomyślałem: dostanie się do RS232/USB i odczytywanie danych (tutaj musial bym mieć
jakas specyfikacje protokolu komunikacji ? czy producenci dostarczaja cos takiego?), lub liczenie na to, ze program dostarczony wraz z urzadzeniem zapisuje gdzies dane zeskanowanych kodów w znosnym formacie

No i zapuściłem allegro.pl żeby się nieco zorientowac na co pozwala taki czytnik.
Proszę zobaczyc: http://allegro.pl/item116984261__markowy_czytnik_kodow_kreskowych_birch_cd108.html

Jest tam zdanie "wbudowane trzy interfejsy komunikacyjne; szeregowy RS ? 232 oraz USB i emulacja klawiatury PS2".

Na czym polega emulacja klawiatury PS2? Po takim zeskanowaniu kodu czytnik
po prostu symuluje wciskanie kolejnych klawisz odpowiadających znakom kodu?

Licze na jakies info. Musze wybrac odpowiedni czytnik, który ma mi dostarczyc zleceniodawca, a nie chce wybierac w ciemno. Zależało by mi na tym, aby czytnik był stosunkowo niedrogi i skłonny do współpracy z moim programem.

Licze na jakies wskazówki.

Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2006-08-02 23:53
0
Krks napisał(a)

Jest tam zdanie "wbudowane trzy interfejsy komunikacyjne; szeregowy RS ? 232 oraz USB i emulacja klawiatury PS2".

Na czym polega emulacja klawiatury PS2? Po takim zeskanowaniu kodu czytnik
po prostu symuluje wciskanie kolejnych klawisz odpowiadających znakom kodu?

dokładnie, a jakbyś najpierw poszukał to byś już dawno wiedział bo już kiedyś pisałem o czytnikach kodów na forum


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-02 23:56
Krks
0

Dziekuje bardzo! Faktycznie, nie poszukalem bo nie przyszlo mi do glowy, ze ktos sie mogl tym bawic :P
Juz szukam :)

Pozostało 580 znaków

2006-08-03 08:47
0
Krks napisał(a)

(...)
Na czym polega emulacja klawiatury PS2? Po takim zeskanowaniu kodu czytnik
po prostu symuluje wciskanie kolejnych klawisz odpowiadających znakom kodu?
(...)

Jak by ci sie jednak nie znalazlo na forum ... to odpowiem ... najprostsza forma uzycia czytnika jest zapiecie go przez port klawiatury, czytnik daje sie dowolnie konfigurowac (prefix,sufix,enter itd), standartowo jednak wprowadza to co jest zapisane paskami i dokleja kod klawisza enter ... efekt jest taki jak bys recznie przepisal cyferki z pod kodu ... wystarczajace i niewymagajace zadnego nakladu pracy

Pozdrawiam


:: DeeL :: Delphi Programmer ::

Pozostało 580 znaków

2006-08-03 14:13
Krks
0

Dzieki DeeL :)
Wlasnie sie dowiedzialem, ze wymagany bedzie czytnik bezprzewodowy. Czy takie czytniki tez posiadaja interfejs na klawiature czy moge miec tutaj juz pole do manewru?

Pozostało 580 znaków

2006-08-27 16:44
beko
0

Jaki jest format tych kodów, które wprowadzi ten czytnik do pola edycyjnego?

Wszystkie towary mają ustalone kody - ile to znaków (chyba tylko cyfry) maksymalnie?

Pozostało 580 znaków

2006-08-27 22:58
0
beko napisał(a)

Jaki jest format tych kodów, które wprowadzi ten czytnik do pola edycyjnego?

Wszystkie towary mają ustalone kody - ile to znaków (chyba tylko cyfry) maksymalnie?

zależy od konkretnego kodu, np EAN13 (chyba najpopularniejszy) ma 12 CYFR + 1 cyfra kontrolna (w sumie 13 cyfr)


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 20:38
0

Jest taki skaner bezprzewodowy, ostatnio sie bawilem, na bluetooth, podlaczany pod PS/2, Zobacz sobie skanery na www.posnet.com.pl

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0