[VB] Otwieranie plików z pozycji systemu

0

Czy ktoś wie jak zaprogramować takie coś, by po kliknięciu na pliku tekstowym PPM->Otwórz za pomocą->Wybierz program itd. Uruchomił się napisany przez nas program z otwartym właśnie tym plikiem? Czy ma to coś wspólnego z funkcją main i jej argumentami?

P.S.1. Jakie argumenty przyjmuje funkcja main?
P.S.2. Możecie pisać jak ten problem jest rozwiązany w innych językach (Mam nadzieję, że se jakoś poradzę ;-) )

0

Musisz powiązać rozszerzenie danego pliku ze swoja aplikacją. Dokładnie to musisz dodać odpowiednie wpisy w rejestrze systemowym, gałąź HKEY_CLASSES_ROOT

-edit
przepraszam źle przeczytałem to co napisałes i żle zrozumiałem co wiąże sie z tym że udzieliłem złej odpowiedzi, a masz zupełną racje nazwa pliku zostaje przekazana jako argument funkcji main

'Command$' bedzie zawierać nazwe pliku

0

Spróbowałem, na wiele sposobów, doszedłem do takiego momentu:

(Całość w module; Form1 - Forma; rtbTekst - RichTextBox)

Option Explicit

Sub Main()
    Dim path As String
    path = Command$()
    Form1.rtbTekst.LoadFile (path)
    Form1.Show
End Sub

I wyciągam winoski:

  1. Jeśli wpiszę cokolwiek pomiędzy nawiasy za Sub Main, to VB wyświetla błąd:
    Must have a startup Form or Sub Main()
  2. Nie można bezpośrednio wprowadzić Command$() w funkcję LoadFile RichTextBox'a
  3. Jeśli w takiej postaci zrobię Make i spróbuję zrobić jak w moim poprzednim poście, wyświetla mi się błąd 75: The specifid Path/file name cannot be accessed or invalid

Nie chcę się poddawać, ale muszę spytać ponownie: Co robić?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1