Baza danych w Accesie

Odpowiedz Nowy wątek
2006-07-24 20:08

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Witam,
Mam takie pytanko, czy jeśli napisze program w Visual Basicu 2005 Express i uruchomie go na kompie bez Accessa to czy program ten będzie mógł odczytywać tą baze (połączenie w JET z bazą)??

I 2 pytanko to co myślicie o bezpieczeństwie w Accesie - czy dane są bezpieczne w tej bazie??

pozdrawiam,
Łukasz

Pozostało 580 znaków

2006-07-24 22:10

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
  1. wymagane są jedynie sterowniki JET (bo przez nie się łączysz)
  2. na pewno bezpieczniejszy niż paradox czy dBase ale za serwer SQL tego uznać nie można. Czy nie możesz choćby MSDE użyć :>

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-07-24 22:15

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

a JET jest instalowany razem z Net Framework 2 czyż nie??:)

Bazy MySQL/PostgreSQL/MSSQL nie mogę użyć niestety :(

ogólnie robię programik któy ma chodzić na plikach - w któych będzie zapisana baza danych (ok 15 tys rekordów). mają one być możliwie jak najbezpieczniej zapisane - tzn tylko do przeglądu z mojej aplikacji - bez możliwości "wykradzenia" ich z pliku....

Możesz coś polecić??:)

Pozostało 580 znaków

2006-07-24 22:30

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

jedyne co przychodzi mi na myśl to dowolna baza plikowa lub embedded i po prostu szyfrować zapisywane dane lub chociaż co ważniejsze tabele / pola. Na pewno zwiększy to nakład pracy ale nieporównywalnie zwiększy też zabezpieczenie bazy przed nieautoryzowanym dostępem. Nie wiem na ile jest bezpieczne hasło na bazie accessa ale na 99% jak dobrze poszukasz na necie to znajdziesz program, który Ci to hasło "zdejmie"


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-07-24 22:33

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

czyli access odpada ;)

znasz może jakieś dobre algorytmy hashujące ?? :)

Pozostało 580 znaków

2006-07-24 22:42

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

np. RC5 a algorytmach szyfrujących dla Delphi znajdziesz tu tu, jest tam też parę linków do stron o RC5 pod Delphi. RC5 jest w miarę szybki i trudny do złamania a dla pojedyńczego komputera z odpowiednim hasłem szyfrującym wręcz (na dziń dzisiejszy) nie do złamania. Zauważ tylko, że i tak najsłabszym ogniwem będzie Twój program ponieważ musi on przechowywać hasło w sobie


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-07-24 22:45

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

tylko Delphi raczej nie wchodzi w gre ->licencja :/ mam do wyboru coś z .NET 2005 -> Vb albo VC++/VC# :/

Pozostało 580 znaków

2006-07-24 23:12

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

nie wiem czemu mi się delphi zakodowało. Tu masz coś do C# http://www.bouncycastle.org/csharp/ no i w googlu też coś powinno być


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0