java vs c++??

0

mam do napisania progr. analizujacy pliki tekstowe
maksymalny rozmiar pliku moze wynosic nawet 500MB
zabierac sie do tego w javie, czy moze lepiej w czyms innym...??
jave mam najlepiej opanowana, lubie ja ;))
dzieki za rady !!!!
pozdr.

0

ja bym to zrobił w c++ bo c++ zostało stworzone pod <ort>kontem </ort>szybkości wiec wydaje się ze było by do tego idealne.

0

a to ciekawostka. w takim razie c zostało stworzone pod kątem trudności w pisaniu kodu, a pascal pod kątem wolnego kodu?
java nada się tak jak każdy inny język, z tym że java ma dość duży narzut pamięci, ale jeśli masz 1GB to bym się tym nie przejmował (zakładając, że chcesz ładować cały plik do pamięci). jeśli chcesz parsować linijka po linijce, to nada się nawet perl czy php, jeśli nie, to C, C++ lub Pascal.

0

IMO perl ;-)

0

A nawet jesli roznica wynosilaby jakies 10% to czy wato sie meczyc.
W aktualnych czasach nie stawia sie na maksymalne dopracowanie produktow (wydajnosc, optymalnosc). Liczy sie tez ograniczenie wkladu pracy i wydajnosci w tworzeniu.

0

Polecam ci C#, gdyż jest to połączenie javy z C++
Język programowania został stworzony przez Microsoft

0
Cool_Zeo napisał(a)

Język programowania został stworzony przez Microsoft

I to właśnie jest argument przeciw ;)
//smiem sie nie zgodzic - sporo ludzi z Borlanda przeszlo do MS by tworzyc C# i nie widze powodu, dla ktorych moznaby uznac ten jezyk za zly - M

Pisz w Javie, jeżeli znasz najlepiej. Tu nie ma większego znaczenia czego użyjesz.

0
ŁF napisał(a)

ale jeśli masz 1GB to bym się tym nie przejmował (zakładając, że chcesz ładować cały plik do pamięci). jeśli chcesz parsować linijka po linijce, to nada się nawet perl czy php, jeśli nie, to C, C++ lub Pascal.

Po co to ładować do pamięci - File Mapping i jedziemy.
Plik może mieć dowolny rozmiar, a pamięcią system się zajmuje - niech sobie czyta
to po 4K, albo po 4GB jeśli woli.

0
Dryobates napisał(a)
Cool_Zeo napisał(a)

Język programowania został stworzony przez Microsoft

I to właśnie jest argument przeciw ;)

a dlaczegóż to jest to argument przeciw ?? moim zdaniem język bardzo przyjazny, polecam go każdemu.

0

Ja tylko dodam, ze jesli jest to plik o ustalonej strukturze, mozliwy do analizy stalymi fragmentami [np. linijka po linijce albo od jakiegos znaku do innego..] to mozna przyjrzec sie tez AWK, ktory wlasnie po to zostal stworzony a pisze sie w nim bardzo prosto [o ile zna sie wyrazenia regularne :)]

0

Zajeb... cudowne.
Spory na temat sensu istnienia C#, du(y)manie nad Javą i C++.
Zaiste to mądre.

Osobiscie polecam C++, ale Java to prawie to samo tyle że odrobine wolniejsze.
Pisz w czym lubisz

0
sck7 napisał(a)

Zajeb... cudowne.
Spory na temat sensu istnienia C#, du(y)manie nad Javą i C++.
Zaiste to mądre.

Osobiscie polecam C++, ale Java to prawie to samo tyle że odrobine wolniejsze.
Pisz w czym lubisz

Prawie robi tutaj zdecydowana roznice. Jesli dla Ciebie to 'prawie' to chyba nie znasz wszystkich roznic...

pozdrawiam
johny

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1