[LD]Dwa pytanka dotyczące LD

0

Witam
Mam 2 pytania odnośnie LD.
Czy przy pomocy skryptu LD (i samego linkera) można ustawić jakąś zmienną w C (albo wcześniej zadeklarowaną, albo przez extern)??

No i pytanie #2:
Czy jest jakaś komenda w skrypcie LD, która wstawi zawartość pliku?? Chodzi mi o coś takiego jak #include w C albo %include w NASM'ie, np:

(...)
include "test.inc" <- tu będzie zawartość pliku test.inc
(...)
??

0

Ad 1.
http://www.gnu.org/software/binutils/manual/ld-2.9.1/html_mono/ld.html#SEC20
Ad 2.

INCLUDE filename
Include the linker script filename at this point. The file will be searched for in the current directory, and in any directory specified with the -L option. You can nest calls to INCLUDE up to 10 levels deep.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1