[linux] odmierzanie czasu

0

Witam,

Mam do Was pytanko, moze ktos jest w stanie pomoc. Otoz musze odmierzac czas pod unixem, tzn. stworzyc proces, ktory bedzie trwal przez okreslona jednostke czasu, a potem po swoim zakonczeniu, bedzie musial pozabijac inne procesy. Czy wystarczy sleep i kill i puscic w tle i jesli tak, to jak potem uzyskac z powrotem sterowanie przez ten proces?

Pzdr

0

lepiej pobierac date (dodatkowo mozna puscic ja przez 'awk') i porownywac z ta, o ktorej trzeba cos wykonac

(TO moze sie przydac)

0
kamil_w napisał(a)

Witam,

Mam do Was pytanko, moze ktos jest w stanie pomoc. Otoz musze odmierzac czas pod unixem, tzn. stworzyc proces, ktory bedzie trwal przez okreslona jednostke czasu, a potem po swoim zakonczeniu, bedzie musial pozabijac inne procesy. Czy wystarczy sleep i kill i puscic w tle i jesli tak, to jak potem uzyskac z powrotem sterowanie przez ten proces?

Pzdr

man difftime
man time

np. double t1,t2, czas_oczekiwany;

 while (  difftime( (double)(t2-t1) )< czas_oczekiwany ) { }

metoda malo fachowa, rodem z czasow asemblera, jednak jesli chcesz uniknac z timerow systemu operacyjnego, to jest to jedna z lepszych opcji, duzo lepsza niz wywolywanie zewnetrznych programow typu awk. Ma ta metoda takze wade: petle NOP - nie rob nic, oraz rzutowania.

Poczytaj o timerach w sys. operacyjnym.

Pozdr.
foo-script

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1