Własny format pliku

0

Witam wszystkich :)
napisałem plik *.reg który ma objasnic systemomowi jak ma postępowac z plikem.
zamieszcze go tu bo moze ktos z niego skorzysta
[jedyny problem w tym że nie działa mi ikona] Jak sprawic aby zamiast standardowej dopisac własną? 15 i 16 linia nie działa.. :[

plik: instal.reg

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT.txt2]
@="txt2fille"

[HKEY_CLASSES_ROOT.txt2\shell\Otwórz w Notatniku]
@="Otwórz w Notatniku"

;program otwierajacy
[HKEY_CLASSES_ROOT.txt2\shell\Otwórz w Notatniku\command]
@="C:\Edytor.exe %1"

[HKEY_CLASSES_ROOT.txt2\DefaultIcon]
@="C:\icon.ico"

0

chyba raczej

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT.txt2]
@="txt2fille"

[HKEY_CLASSES_ROOT<b>txt2fille</b>\shell]
@="Otworz"

[HKEY_CLASSES_ROOT<b>txt2fille</b>\shell\Otworz]
@="Otwórz w Notatniku"

; program otwierajacy
[HKEY_CLASSES_ROOT<b>txt2fille</b>\shell\Otworz\command]
@="C:\Edytor.exe %1"

[HKEY_CLASSES_ROOT<b>txt2fille</b>\DefaultIcon]
@="C:\icon.ico"

potem usunąć ShellCacheIcon i w ogóle go odświeżyć, ew możesz po icon.ico dopisać , 0 - czyli

@="C:\icon.ico, 0"

0

Wow ort!:} co za szybka odp. :)
juz jestrem zarejestrowany [diabel]
Dzięki

Fajnie by było ale ikony jak nie było tak nie ma ;(

Sorki lekko za mało wiem i nie wykonałem tego co napisałes:
"potem usunąć ShellCacheIcon i w ogóle go odświeżyć,"
bo nie mam zielonego pojecia o czym mówisz Adamo.

Ale i tak dzieki ;)

0

w folderze Windows jest ukryty plik ShellCacheIcon przechowujący ikonki, możesz wysłać komunikat do windowsa ale to ma być tylko wpis "reg" zdaje się więc nie wiem - a zresetowanie explorera / windowsa też nie pomaga ?

0

[!!!] Ale dałem czadu.. tak wystarczy sie wylogowac, zalogowac i wszystko działa :]
Dzieki po 100kroć :>

a oto wersja działająca dla ciekawskich

==========================================
instal.reg:

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT.txt2]
@="txt2fille"

[HKEY_CLASSES_ROOT.txt2\shell\Otwórz w Notatniku]
@="Otwórz w Notatniku"

[HKEY_CLASSES_ROOT.txt2\shell\Otwórz w Notatniku\command]
@="C:\Edytor.exe %1"

[HKEY_CLASSES_ROOT.txt2\DefaultIcon]
@="C:\icon.ico"

==========================================
deinstal.reg:

REGEDIT4

[-HKEY_CLASSES_ROOT.txt2]

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts.txt2]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1