[access] wyszukiwanie w formularzu

0

czesc ludziska [!!!]

moze mi ktos powiedziec, jak zrobic w Accessie tak, aby wyszukiwanie nie odbywalo sie przy pomocy udzialu standardowego osobnego okienka szukaj (jakie zawsze znajdziemy pod lornetka ;P ) tylko zebym wprowadzil szukany tekst do pola tekstowego, kliknal "szukaj" i bum, pryk, swist i formularz wypelnia sie danymi ktorych tak pragne ... ??? :0 [rotfl]

prosze POMOCY!!! nie moge tego znalezc ... :(

pozdro

0

masz textboxa fraza, przy kliknięciu przycisku robisz tak

sql = "select * from tabela where kolumna = '" & me.fraza & "';"
me.recordsource = sql
me.requery

0

jak to wprowadzilem, to zaczyna szukanie po kliknieciu i znajduje co chce (widac po liczbie rokordow na dole) ale nie uzupelnia pol formularza. po wyszukaniu powinny sie aktualizowac pola podformularza. chyba mi brakuje czegos co aktualizuje pola ...

0

To chcesz aktualizować pola na formularzu czy na podformularzu?

0

przycisk wyszukiwania ma byc na formularzu glownym, a dane maja sie pokazywac na podformularzu ktory w dodatku ma 2 zakladki. da rade zrobic cos takiego? (bo ma sie uzupelnia w obydwu zakladkach)

0

zrób tak:

Forms!Nazwaformularzaglownego.nazwapodformularza.Form.Filter = "kolumna = " & Me.fraza
Forms!Nazwaformularzaglownego.nazwapodformularza.Form.FilterOn = True
0

mam to zastosowac przy After_Update a tamto co ppisales wczesniej zostawic na "Click" czy jak. bo mi wyskakuja bledy... :|

0
jaszczur napisał(a)

mam to zastosowac przy After_Update a tamto co ppisales wczesniej zostawic na "Click" czy jak. bo mi wyskakuja bledy... :|

Jakie błedy?

Założyłem, że masz pole tekstowe o nazwie fraza i przycisk na formularzu głównym i w zdarzeniu przy kliknięciu dajesz te dwie linijki:

Forms!Nazwaformularzaglownego.nazwapodformularza.Form.Filter = "kolumna = " & Me.fraza
Forms!Nazwaformularzaglownego.nazwapodformularza.Form.FilterOn = True

Podmieniając oczywiście nazwy natomiast jeżeli kolumna po której wyszukujesz nie jest liczbą powinieneś zmodyfikować linijke pierwszą:

"kolumna = '" & Me.fraza & "'"

0

zrobilem jak piszesz i wyskakuje blad

Laufzeitfehler '2465'
Anwendung- oder objektdefinierter Fehler

co mozna przetlumaczyc chyba jako blad wykonania lub zla definicja objektu (kurde mam soft po niemiecku :P )

Oczywiscie nazwy zamieniam na te co mam w formularzu. Wyszukuje wg numeru zlecienia skaldajacego sie z liter i cyfr wiec uzywam wariantu drugiego.
Ale wpadlem na inny pomysl jak moge zrobic co chce. Albo jak pisalem wyzej, zeby nie wyskakiwalo dodatkowe okienko, albo niech to okienko od wyszukiwania bedzie na stale powiazane z jednym polem tekstowam, a nie szukalo tam gdzie akurat jest ustawiony kursor. moze tak by bylo latwiej ???

0

moim zdaniem cos tu xle podmieniłes nazwy,

sprawdz co zwróci ci ta linijka:

debug.print Forms!Nazwaformularzaglownego.nazwapodformularza.Form.RecordSource

dodaj to na zdarzenie przy kliknięciu, zrób wszystko w trybie debug, jakby co to
debug.print drukuje do okienka które w edytorze VBA podglądasz CTRL+G
żeby wykonywać instrukcje krok po kroku ustaw breakpointa na lini sub command_click() (ustaw się na niej i klawisz F9) kolejny krok to F8.
Później w widoku normalnym klikasz przycisk i oglądasz co się dzieje..

0

jak to wpisalem to po nacisnieciu przycisku szukaj nic sie nie dzieje. w VB jak dalem ctrl+G to mi pokazalo calkiem pokazny kod SQLa gdzie duzo komend sie powtarzalo (selecty)
nie bede wklejal, bo nawet jeden select jest za dlugi i nie bede smiecil, ale to sa ogolnie moje kwerendy zapisane w SQL.

natomiast teraz po wpisaniu
Forms! Formular_Laenge_Carrier.UF3_Laenge_Carrier.Form.Filter = "VNET = " & Me.Text59
Forms! Formular_Laenge_Carrier.UF3_Laenge_Carrier.Form.FilterOn = True
wyskakuje mi blad "niedopuszczalne uzycie wlasciwosci" i w VB podswietlone jest Text59 (to jest pole tekstowe z ktorego chce brac kryterium wyszukiwania)

0

halo, jest tam jeszcze ktos?? :P

powstal mi nowy problem. cos przy calej kombinacji z VB naknocilem i teraz pole kombi w formularzu glownym nie aktualizuje mi podformularzy i nie moge tego za cholere przywrocic [sciana] . W polu kombi rozwija sie lista tak jak trzeba, ale jak wybiore elenemt i klikne to podformularze sie nie aktualizuja. Jezeli natomiast wpisze jakis rekord w okienku rekordow w lewym dolnym rogu i dam enter to wszystko sie aktualizuje.
co musze wpisac w polu kombi, zeby mi aktualizowalo podformularze??
dodam ze obecnie w polu kombi nie mam zadnego kodu VB :D

pomocy, bo nie moge bez tego zyc!! :|

pozdro

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1