GTK vs QT vs wxWidget

0

Które api z wymienionych w temacie jest najlepsze? dlaczego?

Głównie zależy mi na:
-łatwości pisania
-przenośności
-obsłudze protokołów internetowych
-technologi bazodanowych
-obsłudze xml'a

0

Co do przenośności to teraz od QT4 wszystkie te biblioteki są wieloplatformowe. Która lepsza ci niepowiem bo osobiście pisałem wyłącznie w GTK. QT zdaje się jest płatny jeśli chcesz zarabiać na swoich programach, a wxWidget jak widze jest bardzo często aktualizowany (zdaje się, że go mało testują przed wypuszczeniem) a i też wymaga GTK do działania.

0

Qt4 jest na GPL więc możesz zarabiać na programach napisanych wnim, ale musisz je publikować na GPL. wxWidgets jest w sumie najprostsze do programowania, lecz ma gorszą od Qt dokumentację (przynajmniej moim zdaniem) ciężej jest też znaleźć tutoriale..

0

wxWidget wymaga GTK? Instalowałem u siebie do C::B z Devpaków i wymagał zlib, libpng, libjpg, libtiff... może do jakiś innych celów wymaga GTK

avallach0 napisał(a)

wxWidgets jest w sumie najprostsze do programowania, lecz ma gorszą od Qt dokumentację (przynajmniej moim zdaniem) ciężej jest też znaleźć tutoriale..

http://www.wxwidget.friko.pl/ [glowa] [diabel]

co z GTK?

0

Pisałem tylko w GTK i wxWidgets i to obydwa tylko pod Pythonem.

Z doświadczeń: GTK troszeczkę się muli pracując z Pythonem w porównaniu do wxWidgets (może to tylko mi się wydaje).

Na *niksach wxWidgets podobno wykorzystuje GTK lub Motif (IMHO brzydki). Na Windowsie standardowe api windowsowe (pod win jeszcze nie odpalałem).

Z tych wszystkich to od strony użytkownika, to Qt mi się najbardziej podoba. Ładne ma te kontrolki. Ale nie mam pojęcia jak się to programuje.

Jeżeli chodzi o programowanie GTK i wxWidgets to w Pythonie nie ma większej różnicy. Jak się bierze glade w GTK albo XRC z wxWidgets, to generalnie mało mnie obchodzi co tam w środku jest.

Sprawy licencyjne na razie też mnie nie dotyczyły, więc również nic nie powiem.

Jeżeli ktoś może coś więcej powiedzieć o ew. haczykach itp. szczególnie pomiędzy tymi dwoma toolkitami, to byłbym wdzięczny za ostrzerzenia.

0
AklimX napisał(a)

wxWidget wymaga GTK? Instalowałem u siebie do C::B z Devpaków i wymagał zlib, libpng, libjpg, libtiff... może do jakiś innych celów wymaga GTK

Nie sprawdzałem tego pod windowsem, ale na linie do kompilacji wymaga GTK.

0
AklimX napisał(a)

http://www.wxwidget.friko.pl/

kurs wxWidget od Podstaw kosztuje 30zł, a Qt ma tutoriale za free ale to taki szczególik... [sciana]

0
avallach0 napisał(a)
AklimX napisał(a)

http://www.wxwidget.friko.pl/

kurs wxWidget od Podstaw kosztuje 30zł, a Qt ma tutoriale za free ale to taki szczególik... [sciana]

Wejdź na http://www.wxwidgets.org/ i w dziale dokumentacja masz tutoriale. Nie wiem o co marudzić.

0

nie marudzę tylko wypominam koledze, że nie ma darmowych tutoriali po polsku do wxWidgets :)

0
avallach0 napisał(a)

nie marudzę tylko wypominam koledze, że nie ma darmowych tutoriali po polsku do wxWidgets :)

Po polskiemu to niestety nie w programowaniu :P

To co GTK ma o niebo lepsze niż wxWidget to IMHO edytory. Glade GTK bije na głowę wxGlade, XRCed czy nawet Boaconstructor (chociaż ten akurat XRC nie może generować :( i pewnie przypadłby do gustu tym, którzy Delphi używali).

Zainteresowałbym się QT, ale licencja mnie odstrasza.

0
avallach0 napisał(a)

nie marudzę tylko wypominam koledze, że nie ma darmowych tutoriali po polsku do wxWidgets :)

tą stronę podałem jako ciekawostke - ciekaw jestem ile koleś już na tym zarobił. Osobiście nie zamierzam mu dać zarobić!

0

GTK napisane jest w C, Qt w C++ i bardzo długo się kompiluje.
GTK jest na LGPL, Qt na GPL.
GTK posiada binding dla Ady 95.

Osobiście jak do tej pory używałem tylko GTK - z tego ostatniego powodu.

0

To co GTK ma o niebo lepsze niż wxWidget to IMHO edytory.

a wx-Devcpp - świetny edytor bazujący na dev-cpp niestety tylko na windows.

może code blocks to też dobry ide.

co do tutoriali to faktycznie NIE MA nic po polsku

0

Polecam Qt. Biblioteka ta posiada setki dopracowanych, przydatnych, o dużych możliwościach klas. Najlepsze jest to, że kod napisany w Qt kompiluje się zarówno pod Linuksem jak i Windowsem. Można jej używać w językach:

  • C++
  • Python (pyQt)
  • C#/MONO (Q#)
  • Ruby (Ruby-Qt)
  • PHP (php-qt)

Qt wspiera programowanie bazodanowe, XML-a (posiada 17 klas do jego obsługi), czy też obsługę protokołów internetowych (tak jak chciałeś).

Oficjalna strona Qt: http://www.trolltech.com/products/qt
Oficjalna dokumentacja Qt 4: http://doc.trolltech.com/4.0/index.html

Pare innych linków:

PS. w Qt zostało napisane całe KDE z Linuksa, większość (a jest tego naprawdę dużo) aplikacji pod KDE - w tym np. Opera.
PS2. Obiło mi się o uszy, że ma wyjść KDE pod Windowsa :)

avallach0 napisał(a)

Qt4 jest na GPL więc możesz zarabiać na programach napisanych wnim, ale musisz je publikować na GPL..

Chyba, że kupisz licencję...

0
Coldpeer napisał(a)

PS2. Obiło mi się o uszy, że ma wyjść KDE pod Windowsa :)

KDE pod Windowsa ? chyba tylko jako jakaś graficzna nakładka... wydaje mi się niemożliwe, żeby móc zmienić "interfejs graficzny" tegóż systemu :) jeśli się mylę, chętnie posłucham jak to na prawdę jest [browar]

0

Ja dokładnie też nie wiem, tylko mi się "obiło o uszy" w rozmowie z kumplem :P To raczej na pewno będzie rodzaj jakiejś nakładni, tyle że o większych możliwościach niż tradycyjne nakładki na Windows.

0

KDE pod windowsa jest juz od dawna, instaluje sie ja jakos przy pomocy cygwina i z tego co wiem jest mniej rozbudowana od wersji linuksowej i to raczej nie jest zadna nakladka, bo w windzie jest cos takiego jak powłoka graficzna bodajże i juz od dawna wychodzily nowe powłoki ktore mogly ja zamieniac i rozszerzac funkcjonalnosc winzgrozy

0

Tak przelotem trafilem,

Qt ma wiecej mozliwosci, dobrze jest zaplanowane. Ogromna zaleta tego jest,
ze pisali to w C++.
W stosunku do GTK dziala szybciej, GTK jest napisane niestety w C ( ale za to latwiej eksportowac
go do innych jezykow ), a do implementacji obiektowosci uzywa G-Object. Wiec jesli ktos jest masochista
i chce robic obiektowo aplikacje w GTK to zmaruje duzo czasu na obsluge tego interfejsu, kiedy w C++
zrobi to za nas kompilator. Oczywiscie mamy GTKmm, ktore sa bindem do C++. Ogromna zaleta.

( Jesli jakis nieuk bedzie komentowal moj post, ze GTK jest lepsze bo jest w C a C jest szybsze, to z gory
informuje zeby przemyslal pierw sprawe :-) )

0

Data założenie tematu: 10-08-2005 12:26
Data postu anonima: 25-03-2007 14:08
[rotfl]

0

I co z tego, to znaczy, że nie może dodać odpowiedzi? To tylko kilka miesięcy od ostatniego postu (zdarzały się odpowiedzi sprzed 5 lat :)), a akurat wiele użytkowników może mieć kiedyś podobny problem, a jego post wnosi coś do tematu.

0

no i nawet ksiazka, niestety po angielsku:
http://ilkus.eu.org/~juhas/wxWidgets/wxwidgets_book.pdf

0

Trochę odświeżam temat no ale cóż...
Ostatnio stanąłem przed wyborem jakiegoś GUI. Najpierw spróbowałem wxWidgets ale mocno się zawiodłem. wxWidgets to straszna kobyła - posiada własne ADT, obsługę socketów, bazyd danych, zlewozmywak oraz własną mikrofalówke ;p Nie dla mnie taka biblioteka więc wybrałem GTKmm. Biblioteka bardzo przyjemna, korzysta z STL więc odpada konieczność nauki kolejnych ADT lub co gorsza mieszania ADT wxWidgets z tymi z C++. Do tego GLADE jedzie po bandzie każde IDE do wxWidgets. Kolejna kwestia to czas kompilacji. wxWidgets koooompilowooowaaał sięę naaapraaawde dłuuugooooo i wcaale niee przeeeciąągam teeegoo pooostaaa. GTKmm to chwila a i exek zajmuje trochę mniej.

0

IDE:
http://codeblocks.org/
jest jeszcze lepsze, ale platne rozwiazenie

0

@up
płatność Code::Blocks jest chyba raczej nieaktualna, cytat z ichniego FAQ

Q: What licence is Code::Blocks released under?

A: GNU General Public License 3 (GPL)

0

Jeśli chodzi o popularność IDE, to chyba Eclipse z Qt Eclipse Integration wymiata. Ja osobiście na razie programowałem tylko w Qt4, więc nie powiem, które lepsze.

0

Witam

Wkleję swoje 3 grosze. Pracowałem zarówno z Qt jak i wxWidgets i osobiście wybrałem tą drugą opcję. Jednym z powodów jest, że Qt NIE JEST DARMOWE!!! Możemy zapomnieć o wykorzystywaniu np. OpenGL w Qt bez dodatkowych opłat. Biblioteka wxWidgets jest za to darmowa (licencja LGPL) i często aktualizowana. Oczywiście obie biblioteki są przenośne pomiędzy różnymi systemami operacyjnymi. Do zalet wxWidgets mogę zaliczyć:

  • licencja LGPL (można sprzedawać programy napisane z jej użyciem)
  • przenośność (Windows, Linux, Mac, Windows Mobile!, itp.)
  • w Windows wxWidgets kożysta bezpośrednio z API (szybsze rozwiązanie niż Qt), pod Linuxem z GTK (tu zdania są podzielone)
  • możliwość używania z C++, Python, C# i Perl
  • ilość dostępnych klas

Osobiście używam wxWidgets + Eclipse, do tego gcc. Jeden projekt ma ustawione konfiguracje zarówno dla Windows jak i Linux więc w zależności od tego "gdzie jestem" mogę jednym kliknięciem odpalić kompilację.

0

Tak, ale to co ja podałem to już jest gotowy RAD podobny do Borland C++ Buildier na Win

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1