Legalnosc aplikacji

0

Niewiedzialem jak zatytulowac....
W czym mozna napisać ewentulanie jak mozna obejść prawo.... mam zlecenie napisania programu dla firmy(pewien znajomy chce aplikacje dla swojej wygody). Problem pojawił się taki że niewiem w czym to zrobic bo niemam wykupionego Delphi czy innego kompilatora. Czy jeżeli napisze to w JAVA`ie i za aplikacje wezme kase to nie będzie problemu? Ewentualnie moze być napisane że aplikacja typu freware ale to jest firma i czy nie bedzie się sytuacja komplikować?
Przyznam że najprościej było by mi napisać aplikacje w C++ Builder ale legalność w takim wypadku odpada. Jak to można obejść? W czym można napisać tak by soebie nie narobić problemu i by można było za to kase wziąć?

0

Nie wiem jakiego typu miał by to być program ale można zrobić tak że np. robisz jakąś przystawkę do komputera (np. wyświetlacz diodowy czy inną pierdółkę) i oficjalnie za nią bierzesz kasę (taką jak za program) a program dorzucasz gratis jako aplikacja sterująca tym wyświetlaczem. Teoretycznie na aplikacji nie zarabiasz więc nie ma mowy o zastosowaniu komercyjnym.

PS: Sprzedawanie aplikacji skompilowanych pod nielegalnym kompilatorem jest nielegalne, lecz sprzedając kod źródłowy (bez wersji skompilowanej) nie łamiesz prawa bo zawsze możesz powiedzieć że kod pisałeś w np. notatniku a strukturę Pascala czy C++ czy JAVA znasz z książek ;)

Jak ktoś ma inny pomysł to bardzo proszę, też chętnie posłucham :)

0

Z tego co wiem (nie są to na 100% pewne informacje) jeśli C++ Builder jest w wersji Personal, czyli możesz tworzyć aplikacje niekomercyjne, to możesz chyba sprzedać program na Umowę-Zlecenie, tak że firma teoretycznie wykupuje od ciebie kod źródłowy, a nie skompilowany program.

Innym sposobem jest wydanie tego programu za darmo, a jedynie sprzedawać firmom hasło do programu :P

Ale najlepiej byś musiał się spytać jakiegoś znajomego prawnika o to, pokazać mu licencję C++ Buildera itd.

0

Napisz aplikację darmową zgodnie z licencją na wersje Personal (tu: C++ Bulider Personal), a kase weź za wdrożenie tej aplikacji, czyli po prostu umowa-zlecenie z tytułem usługa informatyczna/wdrożenie aplikacji...

0

Musze mieć 100% pewność by potem nie było jakichś tam kwiatków. Gdzie można sie utwierdzić w tym? Naprawde jak dotąd był ewentualny problem jak to i tamto zrobić a teraz w czym ten program zrobić. Kurcze powoli zaczynam myśleć o winapi ale nigdy nie osiągne takiego wyglądu aplikacji jak w builderze czy delphi.

0

100% pewności da Ci prawnik, a z drugiej strony, zauważ w jaki sposób zarabia się na Linuxie... Głównie przez wdrażanie, support. Więc według mnie metoda przedstawiona przeze mnie wyżej na 99,9% będzie legalna... Pozdro

0

Skombinuj sobie darmowy kompilator jakiegoś języka: FreePascal, SharpDevelop czy coś takiego - jest tego masa.

0

Nie no aplikacja w free pascalu? Może jakieś propozycje ale tylko nie free pascal.

0
rajdzen napisał(a)

Nie no aplikacja w free pascalu? Może jakieś propozycje ale tylko nie free pascal.

Dev-CPP

0

Dobra wszystko ładnie ale zastanawia mnie jedno jak zrobić komponent w stylu PageControl czy też podobne. Może jest jakiś projekt troche autoamatyzujący pisanie coś w stylu delphi tylko z ery średniowiecza (tak by było za free).
Jak sprawa ma sie z delphi 1 lub 2 czy to nie free?

0

To ze nawet podarujesz za "darmo" firmie aplikacje napisana w BCB Personal jest oczywiscie dla Ciebie bezpieczne...
Tyle, ze firma nie moze wykozystac tego programu w celach zarobkowych ;]

A tworzenie okienek mozesz zautomatyzowac przez napisanie odpowiedniego skryptu zasobu [ewentualnie <ort>wykozystac </ort>jakis edytor], ktory by przechowywal info o oknie dialogowym...

Poczytaj o oknach dialogowych :)

0

A nie lepiej zainwestowac i kupic sobie srodowisko jakies? Np visual c++ .net kosztuje tylko 500zl ... zapewne w przyszlosci bedziesz chcial sprzedawac wiecej innych programow, wiec taka inwestycja to dobry pomysl.

0

sprzedajesz kod, bo to jest legalne. compilacje programu dojesz gratis:) wszystko legalnie. firma, ktora uzywa tego programu lamie prawo, bo licencja nie pozwala na korzystanie w celach komercyjnych. ty nie mowisz o tym. no bo po co? sprzedajesz tylko zrodlo, a nie program:)

0

nie mowiac o konsekwencjach rowniez popelniasz przestepstwo - nie ujawniasz wszystkiego :) to podobnie jakbys sprzedawal buty i nie powiedzial klientowi ze nie moze w nich chodzic bo nie jego rozmiar :)

0

Jednym slowem, chcesz zarobic, kup kompilator.

0

delphi 2 na allegro widzialem kiedys za jakies 80zl

0
Darck napisał(a)

delphi 2 na allegro widzialem kiedys za jakies 80zl

to pewnie jakies okrojone z tego kursu IBMM programowanie

co to tego programu to w32api zapomnij bo sie mozna pochlastac
polecam wxWindow
skladnia przyjemna jak swing

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1