pisanie kompilatora

0

Witam
Poszukuje informacji na temat pisania włsanego kompilatora, coś o parsowaniu itp. Może już ktoś stanął przed podobnym zadaniem i posiada informacje na dany temat.

0

http://dinosaur.compilertools.net/

Narzedzia do tworzenia gramatyki, powinno pomoc. Jesli one ci do gustu nie przypadna to polecam tez jechanie na wyrazeniach regularnych.

0

Ja polecam książkę "Kompilatory. Reguły, metody i narzędzia." autorstwa Alfreada V. Aho, Ravi Sethi i Jeffrey'a D. Ullmana z wydawnictwa WNT. Jest to książka ciężka ale po jej przeczytaniu będziesz w stanie napisać wasny kompilator od podstaw. Jest też w niej przykład prostego kompilatora napisanego w czystym C.

0

Ja tam wiem, że z parserem będzie łatwiej, niż z kompilatorem. Możesz zrobić coś podobnego do PHP!

0
adiblol napisał(a)

Ja tam wiem, że z parserem będzie łatwiej, niż z kompilatorem. Możesz zrobić coś podobnego do PHP!

To napisz mi takiego parsera jak takis madry. Powiedzmy, ze ma obsluzyc cos takiego:

function foo(int a, float b): int
{
  int result
  result = (int)((a*b) / 10);
  if (result > 10) 
  {
    return result;
  }
  else
  {
    return 0;
  }
}

function main()
{
  writeln(foo(2, 5.3));
  /* writeln oczywiscie obsluzone w jakiejs bibliotece */
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1