szyfowane obrazki

0

witam wszystkich,
mam problem. Mam zwykla bame bitowa bmp. Podobno sa pragramy, ktore odczytuja z takich plikow hasla (o ile autor je tam umiescil). Niestety nie mam pojecia jakiego programu uzyc.

Prosze was o pomoc

0

Mozesz sam napisac, operujesz np na najmlodszych bitach kazdego piksela, i tak w 8 pikselach mozesz zapisac znak :)

0

Hej.

Wszystko zależy od tego jak autor takiego kodu umieścił go w obrazkku. Czy pokusił się o jakieś dodatkowe zaszyfrowanie hasła. Kolejną sprawą jest to ile bitów i z jakiego koloru wykorzystał do zaszyfrowania- to z kolei zależy od głębi kolorów bitmapy itd... No i jeszcze dodatkowa sprawa które pixele zmienił- czy "leciał po kolei" poczawszy od jakiegoś pixela, czy też np. użył jakiego algorytmu (co któryś pixel) itd. itp.
Ogólnie zagadnienie Steganografi jest bardzo ciekawe. Dodam, że nie istnieje na razie żaden algorytm który potrafi łamać takie zabezpieczenie. Wojsku w USA udało, się tylko napisać program który w ok 80 % potrafi stwierdzić, czy dana bitmapa może zawierać jakieś ukryte informacje.

Podsumowując- wszystko zależy od sprytu autora tego zakodowanego hasła.

pozdrawiam,
MiloszeS

PS
Sprawa wygląda banalnie jeśli to ty chcesz ukryć jakąś informację i ją pÓźniej wydobyć :)

0

moze sie zle wyrazilam. Haslo w obrazku nie jest szyfrowane, tylko po prostu tam jest. Nawet jakby bylo to akurat do tego jednego mam dostarczony deszyfrator. Szukalam na Google, ale znalazlam tylko Tajnopis. On tylko dziala w 1 strone :-/ , a autor dal 3 zagadki, w tym jedna, gdzie plik ma haslo...

Prosze dalej o pomoc, musi sie dac to jakos zrobic...

0

http://marooned.prv.pl/ -> dział Steganografia (linki mogą nie działać - opisane programy znajdziesz na Google)

0
Marooned napisał(a)

http://marooned.prv.pl/ -> dział Steganografia (linki mogą nie działać - opisane programy znajdziesz na Google)

zainstalowalam s-tools, ale to robi to samo co ten tajnopis. Nie umozliwia wyciagniecia w druga strone :/

0
agnesis napisał(a)

zainstalowalam s-tools, ale to robi to samo co ten tajnopis. Nie umozliwia wyciagniecia w druga strone :/
Jak to w jedną stronę? :| Przeca to co wrzucisz w obrazek mozesz wyciągnąć...
Hmm... chyba, że nie skumałem co chcesz zrobić :|

0

Panowie mam do napisania program w języku C:
Napisac program, którego celem jest ukrywanie danych tekstowych w bitmapowych
plikach graficznych type BMP (format podstawowy bez kompresji). W celu
uproszczenia mozna sie ograniczyc do plików zawierajacych obrazy tylko w skali szarosci.
Załozenia algorytmu steganograficznego mozna oprzec na idei zmiany tylko najmłodszego
bitu (najmniej znaczacego) bajtu opisujacego jasnosc kazdego z pikseli obrazu.

Nie wiem za bardzo od czego zacząć
Będe wdzięczny za każdą pomoc i pomocne linki. ;)

0

s - tekst do zapisania
t[h*w] - tablica z bitami bitmapy - 8 lub 24 bitów/pixel; w, h - wymiary

len(s) < sizeof(t)

void koduj(Byte *t, char *s)
{ 
  do
     t = putbyte(t, *s);
  while( *s++ );
}

Byte* putbyte(Byte *t, int c)
{
  for(int i = 8; --i >= 0; t++, c >>= 1) 
    *t = *t & ~1 | c & 1;
  return t;
}

Odkodowanie podobnie.

0

dzieki. To co napisałeś rozumiem, tyle ze mam problem jak wczytac bitmape do programu i zapisać ją w formie tabeli bajtów jasności(nie wiem, czy sie tak da, ale czy mozna stwozyc Od razu tabele najmłodszych bitów, strasznie by to ułatwiło sprawe). wszędzie na stronce jest jak wyświetlic bitmape, ale ani śladu tego jak ją zapisac w tabeli.

0

Tabelę młodszych bitów już masz - jest to ten wstawiany tekst! :D

Jeśli robisz to bcb to jest tam TBitmap:

robisz tak (po odczytaniu obrazka):

Byte t = (Byte)bmp->ScanLine[bmp->Height-1];

Albo czytasz plik bmp samodzielnie.
Poszukaj opisu struktur: BITMAMPILEHEADER i BITMAPINFO

0

dzieki za pomoc... posiedze troche nad tym i napisze w razie dlaszych pytan...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1