Ada-wypełnianie tablicy losowymi liczbami

0

na laborkach z informatyki muszę napisać program, który pobiera od użytkownika pewną liczbę "n" z zakresu 1..1000, po czym tworzy tablicę jednowymiarową o "n" elementach i wypełnia ją losowo liczbami rzeczywistymi z przedziału -50..50 (i wykonuje na nich pewne obliczenia - mniej ważne).cały programik napisałem, ale tymczasowo wypełniłem tablicę "własnoręcznie" liczbami, bo nie mam zielonego pojęcia, co zrobić, żeby program wypełniał ją sam liczbami z podanego przedziału.uprzejmie proszę o pomoc!!laborki już w piątek!
na marginesie - wyskakują mi błędy, gdy chcę wyświetlić wynik obliczeń na ekranie np: put(suma); wyskakuje mi błąd "invalid parameter list in call (use -gnatf for details)" , a pod spodem wyjaśnienie (też dotyczy tego put'a) "possible missing instantiation of Text_IO.Fixed_IO" .Co robić?? błędy te wyskakują w każdym miejscu, gdzie pojawia się put(wartość zmiennej).
Z przyjemnością wyślę program na mail'a, abyście mogli go sami przeanalizować - proszę o kontakt na GG 9358142 lub mail: [email protected]
Dziękuję!

0

Paragraf A.5.2 manuala wyjaśnia dokładnie jak generować liczby losowe: http://www.adaic.org/standards/95lrm/html/RM-A-5-2.html
Natomiast jeśli chodzi o Put'y to polecam sekcję A.10 http://www.adaic.org/standards/95lrm/html/RM-A-5-2.html która uświadomi cię, że procedury z pakietu Ada.Text_IO przyjmują za parametr zmienne typu String lub Character. Do zmiennych innych typów also stosuje się podpakiety Ada.Text_IO.***_IO albo konwertuje się zmienną do Stringa przy pomocy atrybutu Image ( Typ'Image( Zmienna) ) lub niestandardowego, obsługiwanego tylko przez GNATa atrybutu Img ( Zmienna'Img ).
Na przyszłość polecam reference manual Ady i reference manual GNATa.

0

bardzo dziękuję!poprawiłem te put'y i program działa!!dzisiaj zajmę się losowymi liczbami.w sumie to nie skojarzyłem - przecież typ'image(indeks) daje nam "wartość" , czyli jakby zmienną w postaci napisu (string) - ten cudzysłów...nie wiem, czemu tego nie skojarzyłem...tak czy owak, bardzo dziękuję.zadłużyłem się u Ciebie na co najmniej jedno piwo:)pozdrawiam!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1