MDI-Child z procesem DOS lub Windows

0

Mam nastepujacy problem: :-[
Stworzylem MDI applikacje i chcialbym w jej Child-Oknach otwierac
Procesy DOS i inne Windowsapplikacje. [???]
Czy jest to w ogole mozliwe? Moze ktos zna odpowiedz na to pytanie
i moze mi pomoc. Bede dozgonnie wdzieczny. [browar]
Marek

0

w jakim sensie chcesz je otwierać? tak aby wyswietlało je na clientarea mdi childa?

0

Tak. Jezeli oczywiscie jest to mozliwe?

0

z programami consolowymi będzie wmiare łatwo, bo przecież można pobrać text z konsoli i go wyswietlać na memo, z okienkowymi windowsa będizie <font color="red">gożej</span> bo trzeba będzie im ustawiać parenta (jak do tej pory tego nikt nie próbował (przynajmniej w znanych mi przypadkach)) a z graficznymi dosa to już leci na przechwytywanie przerwań i rysowanie (wymaga duzej wiedzy o asm), natomiast graficzne windozy można olać (gry ofcoz)

0

Może to głupie co napiszę, ale możnaby np zrobić tak:

Pobrać HWND okna głównego aplikacji i powiedzieć mu, że jest childem Twojej formatki, chociaż w to wątpię. Bo jedyne co mi się udało osiągnąć tą metodą to stworzenie komponentu w innej aplikacji z poziomu mojego progsa.

0

UDAŁO MI SIĘ!!!!!!! [hurra] [hurra]

windows.setparent(findwindow('IEFrame',nil),form1.handle);

zaraz omówię funkcję

windows.setparent (u mnie samo setparent nie dziala, cza dodac windows.).
Funkcja ustala rodzica dla danego okna.
Najpierw cza podać handle okna, którego rodzica kcemy zmienić, ja w tym przypadku kazałem mu znaleźć pierwsze lepsze okno internet explorera, drugi parametr funkcji to uchwyt nowego rodzica.
Najlepiej wrzucic to na poczatek do batona i po wcisnieciu w naszym okienku pojawia sie to pierwsze lepsze okno IE. hura, hura działa :P:P
życzę miłej zabawy

jeszcze jedno, zdało by się pod tym rzucić taką komendę:

setforegroundwindow(form1.handle)

bo po pierwsze forma przesuwa się pod spód, a czasem po chwili zawiesza winde.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0