Swift na Linuxie

0

Cześć,

od zawsze myślałem, że język Swift jest zarezerwowany wyłącznie dla komputerów od Apple, ale znalazłem informację, że można też bez problemu programować w nim na Linuxie. To dobry kierunek chcąc uniknąć tych najpopularniejszych języków? Czy raczej działa to w stylu C# na Linuxie sprzed ery .NET Core?

1

Ale po co? Jaki to ma sens? Są w ogóle jakieś oferty pracy z takimi wymaganiami?

2

Można? Jak widać można. Ale po co?

Chcesz robić soft pod Apple to i tak musisz mieć Apple, bo na emulatorach to daleko nie zajedziesz.

Jak nie chcesz pisać na platformę Apple to po co ci Swift?

Weźmy Objective-C, od 1984 roku jest (był, bo teraz dzieli się popularnością ze Swift) popularny. I poza platformę Apple szerzej nie wyszedł.

2

Nie lepiej Scale albo bardzo podobnego Kotlina? (Apple chyba sie nim wzorowalo?)

Moze Rust (ale ten jest juz zdecydowanie inny od Swifta)

0

title

0

To spytajcie Apple po co wydaje Swifta na Linuxa? Jaki sens? Nauczyć się języka? Apple jest potrzebny do pisania na iPhone i na MacOs, do programowania w Swift może być i Linux.

Możesz tam nawet pisać gui w gtk3, chociaż to już jest nieoficjalny framework. Jeśli ja miałbym pisać soft na Linuksa, to prędzej bym wybrał Swift, niż C++ chyba z oczywistych powodów. I mówię o natywnych aplikacjach, a nie pod jvm.

Pracy w tym nie znajdziesz, ale w ogóle pracy nie znajdziesz do programowania aplikacji na Linuksa, więc jak chcesz to możesz się bawić, łatwiej będzie wejść na iPhone znając już język.

2
Meini napisał(a):

ale w ogóle pracy nie znajdziesz do programowania aplikacji na Linuksa

XDDD.

0
stivens napisał(a):
Meini napisał(a):

ale w ogóle pracy nie znajdziesz do programowania aplikacji na Linuksa

XDDD.

YYYZZZZ pokaż mi trollu ile ofert pracy jest gdzie szukają programistów aplikacji desktopowych na Linuksa i porównaj to z liczbą ofert pracy w javie/.net

2

Jak myslisz, gdzie docelowo laduja aplikacje napisane w np. C#? (specjalnie wybralem ten jezyk zeby pokazac Ci absurd ktory powiedziales). Dodam ze chodzi o wersje "core"

0
stivens napisał(a):

Jak myslisz, gdzie docelowo laduja aplikacje napisane w np. C#? (specjalnie wybralem ten jezyk zeby pokazac Ci absurd ktory pokazales). Dodam ze chodzi o wersje "core"

Absurd to twoje wypociny tutaj. Core to głównie serwer i aplikacje webowe. Core to nie jest programowanie pod Linuksa. Tylko programowanie pod web, gdzie to wyląduje to nie ma znaczenia, tak jak webowe php czy java

1

So what? Ten serwer to linux.

Poza tym spora czesc sektora embedded to tez linux (moduly, sterowniki, rozwoj OS na swoje potrzeby)

0
stivens napisał(a):

So what? Ten serwer to linux.

So srat. Bo mowa była o Swift i aplikacjach pod Linuksa w nim a to się ma nijak do tego, o czym piszesz.

1
samoloth napisał(a):

Cześć,

od zawsze myślałem, że język Swift jest zarezerwowany wyłącznie dla komputerów od Apple, ale znalazłem informację, że można też bez problemu programować w nim na Linuxie. To dobry kierunek chcąc uniknąć tych najpopularniejszych języków? Czy raczej działa to w stylu C# na Linuxie sprzed ery .NET Core?

Tutaj jest mowa o programowaniu na Linuxie (bo na Windzie chyba sie nie da) a nie o programowaniu na Linuxa ;)

W szczegolnosci aplikacje multiplatformowe (JVM) sie lapia.

0
stivens napisał(a):
samoloth napisał(a):

Cześć,

od zawsze myślałem, że język Swift jest zarezerwowany wyłącznie dla komputerów od Apple, ale znalazłem informację, że można też bez problemu programować w nim na Linuxie. To dobry kierunek chcąc uniknąć tych najpopularniejszych języków? Czy raczej działa to w stylu C# na Linuxie sprzed ery .NET Core?

Tutaj jest mowa o programowaniu na Linuxie (bo na Windzie chyba sie nie da) a nie o programowaniu na Linuxa ;)

Tylko że w Swift na Linuksie piszesz tylko pod Linuksa, aplikacje natywne desktopowe (lub konsolowe). A nie webowe. Na to praktycznie pracy nie ma w żadnym języku i o tym pisałem. Więc czy to będzie Swift, czy np C++ w kontekście kariery zawodowej na jedno wychodzi.

XXXXDDDDD czy jak to tam było. Dodam jeszcze YYYYXXXXX

2

Oczywiscie ze praca jest
https://nokiawroclaw.pl/oferta-pracy/embedded-software-engineer/

Nie jest to moze typowo "desktopowe" ale nie o to chodzi.
Zaraz mi wyskoczysz ze takich firm jest niewiele (na pewno Tieto i jeszcze kilka innych telco/automotive) ale zacytuje jeszcze raz:

ale w ogóle pracy nie znajdziesz do programowania aplikacji na Linuksa

To co tutaj napisales to bullshit i nie dziw sie reakcji.

Nigdzie tez nie widze info, ze OP chce pisac na Linuxa a jedynie ze chce uniknac mainstreamowych jezykow.

0

Stivens ma rację. Nie chcę się pchać w języki, których uczą się wszyscy. Omijam mainstream jak tylko mogę, o czym może świadczyć też ten wątek: https://4programmers.net/Forum/Edukacja/342827-niszowe_perspektywiczne_kierunki_it Znam podstawy C/C++, Pythona, Prologa i Basha, pracowałem trochę w PHP, JS, HTML, CSS, ale aktualnie jeszcze się uczę i na ten moment nie szukam pracy :) Chcę w wolnych chwilach ruszyć jakiś nowy język, bo kto wie, może spodoba mi się bardziej niż te z którymi miałem styczność. Wiem, że osoba, która zna się na 10 rzeczach, tak naprawdę nie zna się na niczym, ale myślę że mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji. Oczywiście byłoby wspaniale, gdyby razem z moją wiedzą, rosła popularność danej technologii. W ostatnim czasie na fali jest Kotlin, Go, czy Rust (o którego nawet pytałem w tym wątku: https://4programmers.net/Forum/Inne/339229-w_jaka_strone_zmierza_rust), ale z różnych powodów nie zainteresowałem się nimi bardziej. Do Kotlina nie mogę się przełamać, bo żywię w sobie jakąś taką wewnętrzną niechęć do języków działających na VM. Nie wiem z czego to wynika, ale mam nadzieję, że kiedyś mi przejdzie, bo sporo mnie omija :) Go wydawał mi się nijaki, a Rust, przyznaję, trochę mnie przerósł.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1