Powershell zmienna z przecinkami

0

Mam zmienną z danymi zapisanymi w formacie aaa, bbb, ccc
Jak wyciągnąć dane z tej zmiennej,by byly pojedynczo bez przecinkow? By utworzyć z nich organizational unit

0

Jeśli delimiter jest pojedynczym znakiem, jest znany (przecilnek, średnik, slasz) i znak ten jest używany tylko do oddzielania elementów to tak jak napisał **AnyKtokolwiek **szybkim rozwiązaniem jest utworzenie tablicy za pomocą polecenia Split.

$nazwa.Split($delimiter)[$indeksElementu]

Jeśli delimiter jest bardziej złożony (np.: vbCrLf, "\n", ",OU=") to należy wyszukać delimitery w tekście

$nazwa.IndexOf($delimiter, $szukajOdZnaku).

i na podstawie ich położenia obliczyć początek i długość elementów. A stąd już łatwo przejść do użycia

$nazwa.SubString($pierwszyZnak, $dlugosc).

W domenie konta użytkowników mają też atrybut cannonicalName. Zastanów się czy nie będzie prościej stąd wyciągnąć OU właśnie z tego atrybutu niż z nazwy wyróżnikowej (distinguishedName).

Gdybyś zapytał o vbs/vba to wrzuciłbym gotowca.

Paweł

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1