Wątek przeniesiony 2021-01-28 13:26 z Inne języki programowania przez cerrato.

vba - rozpakowanie zahasłowanego pliku .zip

0

Witam,
stworzyłem formularz w Accessie, a w nim przycisk pod którym kryje się uruchomienie kodu rozpakowującego pliki .zip w określonym folderze. Każdorazowo podaję ścieżkę, gdzie ten plik się znajduje.
Spakowany plik posiada nazwę np. a.zip, w nim jest plik b.pdf. Chciałbym jednak, aby po rozpakowaniu plik został zapisany jako a.pdf, a nie b.pdf
Obecny kod wygląda następująco. Jakby ktoś mógł rzucić okiem co nim zmienić, żeby sterować nazwą zapisywanego pliku.

Dim File        As Object

    Dim Files       As Object

   Dim MainFldr    As Object

    Dim MainPath    As Variant

    Dim oShell      As Object

    Dim ZipFile     As Variant

    Dim ZipFldr     As Object

    Dim nowaNazwa As String

   MainPath = Me.sciezka

       

        Set oShell = CreateObject("Shell.Application")

           

        Set MainFldr = oShell.Namespace(MainPath)

       

            Set Files = MainFldr.items

                Files.Filter 32, "*.zip"

               

            For Each File In Files

                Set ZipFldr = oShell.Namespace(File)

                For Each ZipFile In ZipFldr.items

                    MainFldr.CopyHere ZipFile.path
Next ZipFile

            Next File

           

End Sub
0

Najprościej wypakować do tempowej lokalizcji i skopiowac do docelowej, sprawdzajac nazwe pliku i ewentualnie podmieniając nazwę.

0

Przy dużej ilości plików nie jest to rozwiązanie

Ustalmy jedno: masz wypakować jeden plik z zipa podmieniając nazwę?
Czy rozpakować całość?

0

Sprawa wygląda tak.

Otrzymuję dużo wiadomości e-mail ze spakowanymi załącznikami. Spakowane załączniki dzięki odpowiedniej regule i napisanemu skryptowi są pobierane do folderu na dysku.
Następnie jak wyżej, napisałem kod do rozpakowywania wszystkich plików w folderze. Plik spakowany ma nazwę xyz.zip, a po rozpakowaniu ma nazwę abc.pdf, a chcę żeby po rozpakowaniu miał nazwę xyz.pdf

0

Skoro i tak pojedynczo rozpakowujesz pliki z zip-a to dodaj if, który sprawdzi czy nazwa jest ta ktorej szukasz i zmiań nazwę rozpakowanego pliku:

Dim File As Object
Dim Files       As Object
Dim MainFldr As Object
Dim MainPath    As Variant
Dim oShell      As Object
Dim ZipFile     As Variant
Dim ZipFldr     As Object
Dim fso         As Object

Dim nowaNazwa As String

'zakładam, że kończy się \
MainPath = Me.sciezka

Set oShell = CreateObject("Shell.Application")
Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
Set MainFldr = oShell.Namespace(MainPath)
Set Files = MainFldr.items
Files.Filter 32, "*.zip"

For Each File In Files
    Set ZipFldr = oShell.Namespace(File)
    For Each ZipFile In ZipFldr.items
        MainFldr.CopyHere ZipFile.Path
        If ZipFile.Name = "abc.pdf" Then
            'tutaj ewentualna obsługa błędu bo wywali jak plik xyz istnieje
            fso.getfile(MainPath & ZipFile.Name).Name = "xyz.pdf"
        End If
    Next ZipFile
Next File
0

Ok, a jak napisać kod, który pomoże mi rozpakować zahasłowane pliki w formacie .zip
Mam folder D:\Test, a w nim kilkanaście plików .zip z tym samym hasłem.
Chciałbym rozpakować te pliki w tym samym folderze.

0

Bez hasła nie odpakujesz zaszyfrowanego pliku ZIP - możesz co najwyżej próbować atakami brute-force.

0

Hasło jest znane

0

Nie znam sposobu na rozpakowanie zip-a z haslem w czystym VBscript, obawiam sie że takowego nie ma, pozostaje albo skorzystać z lini komend (uzywając 7zip-a) albo zaprzęgnąć jakąś inną bibliotekę do tego

0

Dobra pokombinowałem trochę z komendami i przerzuciłem się na 7zip.

Wygląda to tak

'''komenda = zip & " e " & Chr(34) & folderZip & Chr(34) & " -phaslo" & Chr(34) & " -o" & folderCel
Shell komenda'''

Gdzie:
zip - ścieżka do lokalizacji, gdzie zainstalowany jest 7zip
folderZip - ścieżka do pliku .zip
haslo - zmienna, w której znajduje się hasło
folderCel

Chciałbym, żeby 7zip rozpakował mi ten plik z hasłem i zapisał w określonym folderze. Ale coś nie idzie.

1

Już sam ogarnąłem

komenda = zip & " e " & Chr(34) & folderZip & Chr(34) & " -o" & folderZip & " -p" & haslo
Shell komenda

Wypakowuje pliki z folderu - folderZip, wprowadza haslo, umieszcza wypakowane pliki w tym samym folderze :) Kwestia drobnej poprawki kodu.

0

A jeszcze jedno pytanie. W folderze mam odkładane raporty. Ich nazwa codziennie to
Aaaa_datagenerowania_godzina.txt
Ta część Aaaa jest zawsze stała. Chciałbym aby makro kopiowalo mi tylko dokładnie ten plik. W momencie kopiowania jestem pewny jaka jest data ale nie znam godziny. Jak to ominąć? Tzn. chce żeby makro czytało tylko fragment nazwy pliku i kopiowalo go do okreslonej lokalizacji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1