GoLand benchmark na 1 oraz 4 wątkach

Odpowiedz Nowy wątek
2019-07-16 14:07
0

Cześć. Czy jest możliwe zmierzenie czasu wykonywania jakiegoś taska na 1 oraz 4 wątkach? korzystam z biblioteki testing i jeśli chodzi o 1 wątek to nie było problemów.

GOMAXPROCS? - marcio 2019-07-16 14:24
GoLand? Czemu Land? Rozumiem jakby to była literówka, ale jest to 2 razy. - hauleth 2019-07-16 16:11
@hauleth: pewnie chodziło mu golang, a wpisał nazwę IDE :-) - Aryman1983 2019-07-16 16:42

Pozostało 580 znaków

2019-07-16 15:15
1
Sumekprog napisał(a):

Cześć. Czy jest możliwe zmierzenie czasu wykonywania jakiegoś taska na 1 oraz 4 wątkach? korzystam z biblioteki testing i jeśli chodzi o 1 wątek to nie było problemów.

Tak jak ktoś wspomniał o GOMAXPROCS z runtime: https://golang.org/pkg/runtime/
Oczywiście jak mówimy o wątkach systemowych.

// edit
Widzę, że o pewne kwestie pytasz tutaj: Ilość wątków a szybkość wykonywania programów

Jak masz tą rozkminę, to pamiętaj, żeby używać podawania przez wartość (domyślnie), a nie przez pointer, bo wtedy najmniej "zatrujesz" sobie wynik przez operacje memory bound (co nie oznacza, że tego kompletnie unikniesz) + jak wpływasz na GOMAXPROCS, aby nie przekroczyć liczby swoich vcpu w systemie. To na razie bez kompletnej wiedzy co Ty tam chcesz zwielowątkowywać (to zwłaszcza będzie mało wpływ na kwestie, czy coś zyskasz)

edytowany 1x, ostatnio: TurkucPodjadek, 2019-07-16 15:21
Dzięki, co masz na myśli pisząc "podawania przez pointer"? - Sumekprog 2019-07-16 16:28
Tzn. to zależy od tego jak dużą masz strukturę danych jeszcze, ale jeśli nie jest to nic superskomplikowanego, to lepiej podawać (w sensie do funkcji w goroutine - tzw. "wątku" w Go) przez wartość (domyślne zachowanie) niż przez pointer (*), gdyż w przypadku pointera zazwyczaj lądujesz na wolniejszym obszarze pamięci. Więc jak masz coś co może dużo gmerać w pamięci w trakcie obliczeń, to wynik będzie mocniej zafałszowany właśnie przez kwestie dostępu dostępu do tej pamięci. - TurkucPodjadek 2019-07-16 18:11

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0