Octave - metoda najmniejszych kwadratów

0

Cześć, z góry przepraszam, za braki w wiedzy, ale jestem studentką i potrzebuję pomocy w zadania dot. metody najmniejszych kwadratów.
Mianowicie należy w zbiór danych (x, y), wpasować wielomian oraz obliczyć RMS, jednak dane posiadają kilka punktów odstających, dla których należy przypisać małe wagi.
Znajduje dane punkty poprzez wyliczenie różnicy.
diff=y(2:end)-y(1:end-1);
diff_y=y(2:end)(abs(diff)>9)
diff_x=x(2:end)(abs(diff)>9)
Moje pytanie brzmi jak wydobyć miejsce w macierzy wag punktów odstających, zbiór danych zawiera jedynie wartości (także ujemne), bez liczby porządkowej dla każdej danej.

0
angie_zet napisał(a):

Moje pytanie brzmi jak wydobyć miejsce w macierzy wag punktów odstających, zbiór danych zawiera jedynie wartości (także ujemne), bez liczby porządkowej dla każdej danej.

Indeksy punktów odstających dane są przez wektor abs(diff)>9. Jest to wektor wartości logicznych, zawierający 1 (true) dla indeksów odstających wartości i 0 (false) dla pozostałych indeksów. Takim wektorem można indeksować inne wektory.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1