Plik wykonywalny dodanie do zmiennej środowiskowej

0

Cześć,
Pomóżcie/podpowiedzcie. Muszę dodać plik wykonywalny chromedriver do zmiennej środowiskowej PATH na macOS. Nie miałem wcześniej nic wspólnego z terminalem. Jeśli dobrze zgaduje to chromedriver.exe jest plikiem wykonywalnym. Czy możecie podpowiedzieć jak to zrobić?

0

Jak masz chromedriver.exe to raczej wątpię, że go odpalisz na macOS.

0
hauleth napisał(a):

Jak masz chromedriver.exe to raczej wątpię, że go odpalisz na macOS.
a jak Unix executable?

0

@hauleth: może inaczej napiszę, ale też wtedy nie wiem czy to nie powinno być w sekcji python - mam taki kod i żeby odpaliła się przeglądarka brakuje mi tej nieszczęsnej ścieżki, po prostu nie umiem sobie z tym poradzić. Zapytać na pythonie?

from selenium import webdriver
from selenium.webdriver.support.wait import WebDriverWait
from selenium.webdriver.support import expected_conditions as EC

@pytest.fixture
def driver(request):
    wd = webdriver.Chrome()
    request.addfinalizer(wd.quit)
    return wd

def test_example(driver):
    driver.get('http://www.google.com/')
    driver.find_element_by_name('q').send_keys("webdriver")
    driver.find_element_by_name('btnG').click()
    WebDriverWait(driver, 10).until(EC.title_is('webdriver - wyszukiwanie Google'))
0

Jak masz macOSa, to zapewne samo brew install chromedriver (jeśli używasz Homebrew) powinno zadziałać.

0
hauleth napisał(a):

Jak masz macOSa, to zapewne samo brew install chromedriver (jeśli używasz Homebrew) powinno zadziałać.

Chromedriver się instaluje, ale test dalej się nie odpala. Masz może jeszcze jakiś pomysł?
Udało mi się edytować te zmienne ale nie wiem czy to dobrze robie. Wiesz może czy w ścieżce którą podaje chromedriver powinien mieć jakieś rozszerzenie? wzoruje się na tym https://www.architectryan.com/2012/10/02/add-to-the-path-on-mac-os-x-mountain-lion/#.Uydjga1dXDg
z tym, że nie wiem czy powinna być dodana ścieżka /Users/piter/Downloads/chromedriver czy /Users/piter/Downloads/chromedriver.exe czy jeszcze inne rozszerzenie, czy w ogóle bez tego chromedriver? Cały czas kombinuję

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1