Ruby: zamiana bazy danych na tablicę

0

Cześć,

Mam ładnie działającą bazę danych People (cztery pola - nazwisko, imię, wiek, miasto). Wykonują sie na niej ładnie operacje typu dodawanie rekordu, dublowanie rekordu itd.
Próbuję przeksztalcić bazę na tablicę żeby zastosować na niej metodę shuffle do pewnych celów

No niestety nie bardzo to działa

Class ReelController < ApplicationController
 def initialize(people )
 @people = people
 end
 def trans
[email protected]_a
end

Uwaga: ja to sprawdzam w linii tzn wklepuję w linii


rez = People.to_a 

jako sprawdzian/prototyp dla metody, ale powinno przecież być to samo .
zwraca mi ciąg pusty. Czy nie jest tak, że to_a miało przekształcać obiekt na tablicę???

0
Doctanna napisał(a):

Cześć,

Mam ładnie działającą bazę danych People (cztery pola - nazwisko, imię, wiek, miasto). Wykonują sie na niej ładnie operacje typu dodawanie rekordu, dublowanie rekordu itd.
Próbuję przeksztalcić bazę na tablicę żeby zastosować na niej metodę shuffle do pewnych celów

No niestety nie bardzo to działa

Class ReelController < ApplicationController
 def initialize(people )
 @people = people
 end
 def trans
[email protected]_a
end

Uwaga: ja to sprawdzam w linii tzn wklepuję w linii


rez = People.to_a 

jako sprawdzian/prototyp dla metody, ale powinno przecież być to samo .
zwraca mi ciąg pusty. Czy nie jest tak, że to_a miało przekształcać obiekt na tablicę???

Właściwie temat rozwiązany. O ile nie działało na People to działa na People.all, tu był kruczek - przedtem odwoływałem się do obiektu z wszystkimi jego metodami itd.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1