kod ascii znakow w Vba

0

Witam proszę o pomoc z programem wyświetlającym kod ASCII znaków wprowadzanych przez uzytkownika ( w VBA)

Mam cos takiego ale oczywisicie nie dziala
Dim litera As String
Dim ascii As Long
ascii = Asc(litera)
MsgBox ("twoj kod to:" + ascii)

1

Nie znam VBA, ale czy Ascii to nie powinien byc Integer ? (tak pisza w dokumentacji)

https://www.techonthenet.com/excel/formulas/asc.php

Jaki blad wyskakuje?

1

Przecież on nigdzie nie ustawia zmiennej litera :)

Dim litera As String
Dim ascii As Long

litera= InputBox("Podaj")
ascii = Asc(litera)
MsgBox ("twoj kod to:" & ascii) ' konkatenacja stringów w VB to &
0
Marcin.Miga napisał(a):

Przecież on nigdzie nie ustawia zmiennej litera :)

Dim litera As String
Dim ascii As Long

litera= InputBox("Podaj")
ascii = Asc(litera)
MsgBox ("twoj kod to:" & ascii) ' konkatenacja stringów w VB to &

Dzięki działa, nie zechciałbyś mi pomóc z innymi zadaniami? :D Nasz magister inzynier nic nie tlumaczy i chyba mysli ze nasza klasa jest po technikum informatycznym, a na necie mało jest o VBA nie tak tak jak z innymi językami ;/

0

Pytaj, może odpowiem. Jak nie ja, to może ktos inny :)

0
Marcin.Miga napisał(a):

Pytaj, może odpowiem. Jak nie ja, to może ktos inny :)

zacznijmy od tego napisz program liczący równanie kwadratowe w zbiorze liczb rzeczywistych

Sub Przycisk1_Click()
Dim a As Double
Dim b As Double
Dim c As Double

Dim x0 As Double
Dim x1 As Double
Dim x2 As Double
Dim delta As Double

x0 = -b / (2 * a)
x1 = (-b - Sqr(delta)) / (2 * a)
x2 = (-b + Sqr(delta)) / (2 * a)

delta = (b ^ 2) - (4 * a * c)

a = InputBox("Podaj parametr: a")
b = InputBox("Podaj parametr: b")
c = InputBox("Podaj parametr: c")

If a = 0 Then
MsgBox ("to nie równanie kwadratowe")
ElseIf delta > 0 Then
MsgBox ("twoje iksy to " & x1 & "oraz:" & x2)
ElseIf delta = 0 Then
MsgBox ("Twoj iks to" & x0)
ElseIf delta < 0 Then
MsgBox ("zespolone")
End If
End Sub

Wczesniej coś tam liczył ale jak teraz robiłem poprawki to wyskakuje error 6 overflowe także nie wiem czy działa ;x

1

Ale że jak? Najpierw obliczasz x1 i x2, a potem wprowadzasz wartości parametrów a, b i c?
Kiedyś akurat na blogu napisałem jak liczyć dwumian... Matematyka jest fajna. Czase...

0

Private Sub CommandButton1_Click()

TextBox1.Text = ""
licznik = 1
For licznik = 20 To 127 Step 1
TextBox1.Text = TextBox1.Text + Str(licznik) + vbNewLine

Next licznik

TextBox2.Text = Str(Chr(TextBox1.Value)) + vbNewLine

End Sub

Witam chcę zrobić program który po wpisaniu wartości w kodzie ascii zamieni je na odpowiednie znaki i wypisze do drugiego textboxa ale wyskuje błąd 13 type miss match

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1