Assembler - nauka zadań

0

Czy ktoś mi może podesłać jakieś linki odnośnie takich przykładowych zadań z technik kompilacji/assembler? Jest gdzieś w internecie to wytłumaczone, może być po angielsku, jestem osobą całkowicie w tym zieloną. Nie wiem jak rysuje się bloczki , do czego służą komendy i jak wgl do tego się podchodzi. A może jest jakaś książka dobra polecenia? Niedługo mamy kartkówkę pisemną właśnie z takich zadanek. Pozdrawiam

program example(input,output);
var x,y: integer;
var r, s: real;
begin
x:=1;
y:=2;
r:=3.75;
s:=4.25;
write((x+r)*(y-s))
end.
0

Jak chcesz assemblera, to musisz koniecznie wskazać architekturę procesora i system operacyjny na którym ma to działać.

0

To ma znaczenie przy poznawaniu tego i rozwiązywaniu na razie tych zadań wyłącznie na kartce?

0

Nie mam pojęcia, ale jak masz głupiego prowadzącego to może ci nawet nie zaliczyć, bo jest inaczej niż on uczy, lepiej nie ryzykować (no chyba że wiesz że prowadzący ogarnia sprawę). Inna sprawa, że gdybym ja prowadził taki przedmiot bym zrobił wręcz na tym sprawdzianie pytania odnośnie różnych środowisk, takie rzeczy trzeba wiedzieć jak się mówi o assemblerze.

Najprościej — zdobądź kawałek kodu z zajęć to bez problemu się ustali czego was tam uczą.

0

Pewne jest że na kartce będzie do rozpisania właśnie tylko jeden taki przykład i tyle. Innych pytań nie będzie przewidzianych

0

To co podałem jest przykładem z zajęć i na tej podstawie będzie kartkówka po prostu inny podobny przykład. Rozwiązanie do tego przykładu co podałem na samej górze jest takie

mov.i # 1,0
mov.i # 2,4
mov.r # 3.75,8
mov.r # 4.25,16
interal.i 9,24
add.r 24,8,32
intereal 4,40
sub.r 40,16,48
vial 32,48,56
write.r 56
exit

+ oczywiście rysowanie bloczków na stosie ale tego tutaj nie zrobie.
I właśnie to chciałbym zrozumieć

0

Ojoj, to grubo! Myślałem, że to kwestia tego czy to będzie x86 czy AMD64, Windows czy Linux, ale to nie przypomina żadnej znanej mi architektury. :(

0

Coś tam mniej więcej wiem że add.r to dodawanie rzeczywistych itd że inttoreal to zamiana typu itd , o ile bajtów dla rzeczywistych o ile dla intów ale no nie mam wiedzy żeby to złożyć w całość i szukam czegoś pomocnego

0

@elwis: u mnie (wieki temu) na studiach bylo tak ze na poczatku prowadzacy przedstawil schemat naszej fikcyjnej uproszczonej architektury, ASMa z kilkoma komendami na krzyz i w tym trzeba bylo zadania robic.

Podobnie jest w ksiazce zrozumiec programowanie. Wiec moze tu tez tak bylo?

0

Tutaj po prostu włazimy na zajęcia 3 zadania, prawie wgl nie tłumaczone może ze 2 osoby zrozumiały i kartkóweczka zapowiedziana bo nie ma czasu... a potem przejdziemy do pracy na komputerze dopiero

0
WhiteLightning napisał(a):

@elwis: u mnie (wieki temu) na studiach bylo tak ze na poczatku prowadzacy przedstawil schemat naszej fikcyjnej uproszczonej architektury, ASMa z kilkoma komendami na krzyz i w tym trzeba bylo zadania robic.

Podobnie jest w ksiazce zrozumiec programowanie. Wiec moze tu tez tak bylo?

To dosyć ciekawe rozwiązanie, nawet przeszło mi przez myśl, że to może pseudokod. W każdym razie trzeba wydobyć dokumentację od prowadzącego. :)

0

https://neo.dmcs.pl/cc/01-introduction.pdf Jedyne co na ten temat zostało udostępnione to wykłady, od slajdu 15 do 25. I tak to w sumie te najprostsze przykłady, a mimo to już na example6 już nie wiem o co chodzi

0

Niestety zero informacji na temat programowania na komputerach, był tylko wstęp i kartkówka w poniedziałek z zadań...

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0