VBA Excel. Jak zatrzymać pętlę??? Inny rodzaj pętli??

0

W komórkach A1 do A10 mam lkolejne liczby 1, 2, 3, 4, 2, 6, 7, 8, 9, 10. W komórkach E2 mam liczbę 3, w komórce F2 liczbę 5 i w komórce G2 liczbę 2.
Makro ma sprawdzać dane. Dopóki liczba jest mniejsza od komórki E1, ma kolorować na niebiesko, jeśli >= E2 na zielono.
Nie wiem jak zrobić żeby zatrzymało pętlę jeśli po wejściu (spełniony warunek >=E2) kolejna liczba będzie >=F2 lub <G2.

Sub Makro1()
Dim i As Integer
For i = 1 To 10
    If Arkusz1.Cells(i, 1).Value < Arkusz1.Cells(2, 5).Value Then
    Cells(i, 2).Interior.Color = RGB(0, 0, 255)
    Else
    If Arkusz1.Cells(i, 1).Value >= Arkusz1.Cells(2, 5).Value Then
    Cells(i, 2).Interior.Color = RGB(0, 255, 0)
    End If
    End If
Next i
End Sub
0

Takie rzeczy załatwia się formatowaniem warunkowym...

0
Marcin.Miga napisał(a):

Takie rzeczy załatwia się formatowaniem warunkowym...

Pewnie i jest taka możliwość.
Jednak ja wolałbym załatwić to za pomocą makro.

0
1: For i = 1 To 10
2:     If Arkusz1.Cells(i, 1).Value < Arkusz1.Cells(2, 5).Value Then
3:         Cells(i, 2).Interior.Color = RGB(0, 0, 255)
4:     Else
5:         If Arkusz1.Cells(i, 1).Value >= Arkusz1.Cells(2, 5).Value Then
6:             Cells(i, 2).Interior.Color = RGB(0, 255, 0)
7:         End If
8:     End If
9: Next i

w linii 2 sprawdzasz warunek, czy <komorki (2,5), a w Else (czy przy NIESPEŁNIONYM warunku) w linii 5 sprawdzasz, czy jest >= od komórki (2,5). A jakie jeszcze może być?

0
Marcin.Miga napisał(a):
1: For i = 1 To 10
2:     If Arkusz1.Cells(i, 1).Value < Arkusz1.Cells(2, 5).Value Then
3:         Cells(i, 2).Interior.Color = RGB(0, 0, 255)
4:     Else
5:         If Arkusz1.Cells(i, 1).Value >= Arkusz1.Cells(2, 5).Value Then
6:             Cells(i, 2).Interior.Color = RGB(0, 255, 0)
7:         End If
8:     End If
9: Next i

w linii 2 sprawdzasz warunek, czy <komorki (2,5), a w Else (czy przy NIESPEŁNIONYM warunku) w linii 5 sprawdzasz, czy jest >= od komórki (2,5). A jakie jeszcze może być?

To co zdołałem napisać, to kod na sprawdzenie czy liczba z kolumny A jest mniejsza (wiersz 2) czy większa bądź równa od wartości z komórki 2,5. (wiersz 5).
Chodzi mi teraz o to, że jak już jest większa, to żeby pętla badała kolejne liczby z kolumny A i jak napotka na liczbę większą od komórki 2,6 lub mniejsza od komórki 2,7 to żeby się zatrzymała.

0

Chodzi mi o to, że w IF sprawdzasz, czy jest MNIEJSZE od np. 3. Jeśli nie jest, to sprawdzasz, czy jest WIĘKSZE LUB RÓWNE 3.
Sorry, ale jakie jeszcze może być?

0

Pętlę przerwiesz poleceniem:

Exit For

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1