Zabawa – jaki to język programowania?

0

Czyli ja daję obrazek?

obrazek specjalnie jest odwrócony. To coś znaczy.

screenshot-20180928003844.png

0

Basic

0

C#

3

Rozkminiamy:

  1. Jak Steve Jobs to Apple.

  2. Ale do góry nogami.
    Powszechnie wiadomo jak wygląda logo apple do góry nogami.

applepoo.png

  1. Czyli chodzi o jakąś kupę.

Formalnie - jest jezyk ezoteryczny Poop (każda linijka w nim to code smell). Ale nie ma Poopa na podanych listach :-(

Może raczej jezyk kupa... czyli Perl. Tyle, że wiemy, że @LukeJL nie jest taki arogancki (jak ja) i darzy wiele języków szacunkiem. Niezasłuzonym oczywiście.

Szukamy więc dalej w google i znajdujemy: POOP = https://en.wikipedia.org/wiki/Perl_Object-Oriented_Persistence

Czyli jednak Perl.

0

Dart

0

Janus?

0

Steve Jobs -> SJ -> (switch) -> JS -> JavaScript

0

Piet.

0

Proste, AppleScript :P

0

COBOL

0

w takim razie idzie podpowiedź. Ale uwaga, podpowiedź należy odczytywać tylko i wyłącznie razem z pierwszym obrazkiem, jako jego dopełnienie (sam drugi obrazek nie miałby sensu, ale z pierwszym zaczyna go nabierać).
screenshot-20180928101705.png

0

Epigram, bo Jobs umarł i nie żyje, a epigramy były na nagrobkach.

-- edited: Odwrócony obrazek symbolem odwrócenia od życia.

1

PostScript, pierwsza drukarka z PS to produkt Apple. PS stosuje RPN, dlatego Jobs do góry nogami, a ten znak to miał być STOP (POST)?

0

Nie. Mówiłem, że nie ma żadnej gry słownej. A Steve Jobs to nie jest żadna metonimia firmy Apple, a po prostu Steve Jobs, jako CEO i osoba z określonymi poglądami, osoba, która miała pewne myśli na temat pewnego języka platformy (bardziej już się chyba nie da naprowadzić).

0

hmm.. Objective-C ?

0

Swift? ale to by było zbyt oczywiste

0

Smalltalk

0

java?

0

NeXT?

1

A może Flash?

0
if getKeyState("P", "P")
{
    msgbox, Hello world
}
0

Chodzi oczywiście o Flasha https://en.wikipedia.org/wiki/Thoughts_on_Flash , ale zagadka pozostaje nierozwiązana dopóki ktoś nie powie konkretnej nazwy języka programowania, który jest z tą platformą kojarzony :)

2

ActionScript
pas

0

screenshot-20180928160632.png

raczej oczywiste

0

Pewnie coś na Z. Strzelam - Zsh?

1

Nice?

1
stivens napisał(a):

screenshot-20180928160632.png

raczej oczywiste

Kawaii Zorro Łubin! Co wygrałem?

0

O, łubin. Tak jest po angielsku https://en.wikipedia.org/wiki/Lupinus

To ja już chyba znam odpowiedź, ale nie mogę jeszcze odpowiadać.

0

Ten po lewej to nie "Zorro". Blizej mu do Robin Hooda, ale wyglada jak Zorro.

0
stivens napisał(a):

Ten po lewej to nie "Zorro". Blizej mu do Robin Hooda, ale wyglada jak Zorro.

Ej, ale nie oszukuj, czo? Wstawiłeś lisa i udajesz, że to nie lis!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1