Zmienna wartość w marquee, oraz dopisywanie kolejnego id

0

Witam.Nie wiem czy dobry dział, jak nie to proszę o przeniesienie i z góry przepraszam. Potrzebuje zrobić coś takiego, aby po naciśnięciu buttona na stronie zmieniło wartość (zaznaczoną pogrubioną czcionką) na randomową, ale z zakresu np od 1 do 25, i dobrze żeby każda była inna ale nie musi. Uczę sie dopiero HTML i dużo jeszcze przede mną, dlatego proszę o pomoc

<marquee direction="right" scrollamount="**4**" >
<img src="obrazek.JPG" width="80" height="60"  />
</marquee>

<hr />

<marquee direction="right" scrollamount="**6**" >
<img src="obrazek.JPG" width="80" height="60"  />
</marquee>

Drugie pytanie. Znalazłem taki skrypt:

<script>
function F(x,y){
   x.d = x.d? (x.start(),false):(x.stop(),true);
   y.value = x.d?'Wznów':'Zatrzymaj';
}
</script>
<input name="" type="button" value="Zatrzymaj" onclick="F(document.getElementById('anim'),this)">

i tu kieruje moje pytanie, jak do tego('anim') dopisać kolejne "id", np anim2, anim3 itd

1

Whaaat? Marquee? You're so 2000 and minus 12 :)
Odpuść sobie takie tutki, poczytaj coś świeżego - bo jeśli to nie jest jakiś gr8 b8 trolling - to masz baaaardzo stare materiały. Zacznij od przejrzenia tutoriali z htmla i js'a - najlepiej takich max sprzed 3 lat i wtedy pisz proste funkcje i rozkminisz ten problem sam, bez naszej pomocy. Obecnie to co podałeś, jeszcze raczej bez ładu i składu.

0
axelbest napisał(a):

Whaaat? Marquee? You're so 2000 and minus 12 :)
Odpuść sobie takie tutki, poczytaj coś świeżego - bo jeśli to nie jest jakiś gr8 b8 trolling - to masz baaaardzo stare materiały. Zacznij od przejrzenia tutoriali z htmla i js'a - najlepiej takich max sprzed 3 lat i wtedy pisz proste funkcje i rozkminisz ten problem sam, bez naszej pomocy. Obecnie to co podałeś, jeszcze raczej bez ładu i składu.

Sam dla siebie czytam takie tutoriale, ale nie nie jest moje"widzi mi się" tylko mam takie zadanie wymyślone przez mojego nauczyciela w kochanym technikum informatycznym. Rzekomo to ćwiczenie jest pod egzamin, więc nadal licze na pomoc ;/

0

Współczuję. Ja w liceum miałem przynajmniej Logo Komeniusz więc o półkę wyżej ;)

randomową, ale z zakresu np od 1 do 25,

To by było coś takiego:

Math.floor(Math.random() * 25) + 1

ale tak ogólnie to zrób sobie jakiegoś nowego tutoriala, a jak będziesz ewentualnie pisał kolejne pytania to staraj się wyjaśniać precyzyjnie (nie wiem co miałeś na myśli mówiąc o pogrubionej czcionce, nie widzę w tym kodzie żadnego pogrubienia).

0

nawet nie zauważyłem ze się nie pogrubiło, chodzi o pogrubienie przy
scrollamount="4" > i scrollamount="6" >,

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1