VBA - Access 2007 - wysłanie maila bez użycia programów pocztowych

0

Witam,
Mam następujący problem z możliwością wysłania maila w accessie 2007 (VBA) wraz z załącznikiem pdf (raport). Pomimo, że klikam przycisk wyślij emaila to po chwili wyskakuje mi okno z komunikatem ,,nie zaimplementowano" przez co wiadomość mailowa nie jest wysyłana.
Tak wygląda procedura przycisku Wyslij emaila:

Private Sub Polecenie_wyslijemail_Click()

DoCmd.SendObject acSendReport, "Jakis raport", acFormatPDF, "[email protected]", , , "Email temat", "To jest treść maila.", True
End Sub

Nie wiem w czym tkwi problem, że nie mogę wysyłać wiadomości mailowy w accessie 2007 (VBA). Chodzi mi przede wszystkim o to aby była możliwość wysłania maila w accessie 2007 (VBA) z załacznikiem pdf (raport) bez użycia jakikolwiek programów pocztowych typu Outlook, Mozilla Thunderbird itd. Chciałbym wiedzieć jakich funkcji czy bibliotek mam użyć, aby była taka możliwość przesyłania wiadomości na adres e-mail. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc czy wskazówki.

0

Z dokumentacji wynika, że tą metodą, bez zewnętrznego programu się nie da:

You can use the SendObject action to include the specified Microsoft Access datasheet, form, report, or module in an electronic mail message, where it can be viewed and forwarded. You can include objects in Microsoft Excel 2000 (.xls), MS-DOS text (.txt), rich-text (.rtf), or HTML (.html) format in messages for Microsoft Outlook, Microsoft Exchange, or another electronic mail application that uses the Mail Applications Programming Interface (MAPI).

Powinieneś więc raczej spróbować wysłać maila od razu na serwer SMTP:
http://www.rondebruin.nl/win/s1/cdo.htm
https://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/a8524b9b-a94d-4a45-a8d5-ff71baa60fd1/i-need-to-send-emails-from-access-2013-using-gmail

0
aurel napisał(a):

Z dokumentacji wynika, że tą metodą, bez zewnętrznego programu się nie da:

You can use the SendObject action to include the specified Microsoft Access datasheet, form, report, or module in an electronic mail message, where it can be viewed and forwarded. You can include objects in Microsoft Excel 2000 (.xls), MS-DOS text (.txt), rich-text (.rtf), or HTML (.html) format in messages for Microsoft Outlook, Microsoft Exchange, or another electronic mail application that uses the Mail Applications Programming Interface (MAPI).

Powinieneś więc raczej spróbować wysłać maila od razu na serwer SMTP:
http://www.rondebruin.nl/win/s1/cdo.htm
https://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/a8524b9b-a94d-4a45-a8d5-ff71baa60fd1/i-need-to-send-emails-from-access-2013-using-gmail

Również tą metodą próbuję z użyciem CDO oraz wybrania referencji do biblioteki Microsoft CDO for Windows 2000 i wyskakuje mi taki błąd, jak na rysunku.

1

Źle skonfigurowałeś połączenie, błąd jasno mówi: Cannot connect to SMTP server.
Sprawdź swoje ustawienia smtp. Tu np. masz stronkę, na której możesz sprawdzić: https://www.smtper.net/

0
aurel napisał(a):

Źle skonfigurowałeś połączenie, błąd jasno mówi: Cannot connect to SMTP server.
Sprawdź swoje ustawienia smtp. Tu np. masz stronkę, na której możesz sprawdzić: https://www.smtper.net/

Wielkie dzięki aurel, ta strona pomogła mi sprawdzić ustawienia SMTP. Temat uważam za zamknięty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1