BASH - skrypt porównujący rozmiar pliku przekopiowanego ze źródłowym

0

Siema, potrzebuję pomocy w napisaniu skryptu w bashu.
Potrzebuję napisać skrypt, który będzie sprawdzał rozmiar pliku w jednym katalogu i porównywał z rozmiarem tego samego pliku, który został przekopiowany w inne miejsce. Chodzi o to, żeby przekopiowany plik nie był mniejszy niż ten w katalogu źródłowym i w przypadku mniejszego rozmiaru wyrzucał jakąś informację np. mailowo. Gotowy skrypt będzie działał w cronetabie.
Czy mogę liczyć na pomoc i jakieś wskazówki?

1

Tak porownaj hashe plikow a nie wielkosc (md5 albo ktores sha). Wolasz np. sha256sum path_to_file_1 path_to_file_2 i porownujesz.

@Shalom: ktora funkcje hashujaca bys wybral? Wiem ze w wielu miejscach wciaz uzywa sie md5 ale jest podatne na kolizje.

2

@Karol Kiryłło ale co chcesz osiągnąć? Nie chcesz aby czasem, jak sugeruje @WhiteLightning, sprawdzić czy plik się poprawnie skopiował? Bo jeśli tak, to użyj funkcji hashującej albo chociaż jakiegoś CRC32. Sam rozmiar to malo, bo flipnięcie bitu z 0 na 1 sprawi że tego pliku możesz już nie otworzyć, bez "naprawienia" go, mimo że rozmiar będzie ok.
@WhiteLightning kolizje raczej nas tu nie bolą, zresztą często stosuje się do takich rzeczy proste CRC32, bo ważna jest szybkość.

0
#!/bin/bash
pierwszy=`wc -c "/ścieżka/do/pliku/kopiowanego"`
drugi=`wc -c "/ścieżka/do/kopii"`
pie=`echo "$pierwszy" | awk '{print $1}'`
dru=`echo "$drugi" | awk '{print $1}'`
echo -e "\nrozmiar pierwszego pliku: $pie"
echo -e "rozmiar drugiego pliku: $dru\n"

if [ $pie -gt $dru ]
then
echo -e "Kopia pliku ma za mały rozmiar!!!\n"
fi
0
Karol Kiryłło napisał(a):

Siema, potrzebuję pomocy w napisaniu skryptu w bashu.
Potrzebuję napisać skrypt, który będzie sprawdzał rozmiar pliku w jednym katalogu i porównywał z rozmiarem tego samego pliku, który został przekopiowany w inne miejsce. Chodzi o to, żeby przekopiowany plik nie był mniejszy niż ten w katalogu źródłowym i w przypadku mniejszego rozmiaru wyrzucał jakąś informację np. mailowo. Gotowy skrypt będzie działał w cronetabie.
Czy mogę liczyć na pomoc i jakieś wskazówki?

A może najpierw powiesz gdzie szukałeś, co znalazłeś i jakie rozwiązania próbowałeś lub przyszły Ci na myśl?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1