Zapobieganie podziałowi tekstu między strony.

0

Jest dość długi fragment dokumentu, który na pewno zmieści się na jednej stronie. Jak sprawić by ten fragment nie był dzielony między strony?
Chodzi mi o warunkowe polecenie:

\newpage

jeśli następujący blok nie zmieści się już na tej stronie, to zacznij nową stronę.

0

Dla potomnych, działa (z pewną usterką):

\vbox{
...
}

Usterka polega na rozsuwaniu w pionie rysunku i tekstu poprzedzającego vbox.
Edit\ minipage również działa. Ma te same efekty uboczne, a wymaga więcej pisania.

0

A nie lepiej fragment, który ma być na pojedynczej stronie dać w jakimś floatcie i do niego odnośnik? To bardziej LaTeXowy sposób i lepiej wygląda. I nie da żadnych rozsunięć itp...

Bo pytanie brzmi -- co tak naprawdę chcesz zrobić i dlaczego dany fragment nie może być podzielony między strony...

0

Fragment, którego nie chcę dzielić składa się z dwóch części:

  • obrazek wstawiony tak:
\begin{figure}[H]
\includegraphics{....}
\end{figure}
  • istotna część kodu, (Python, biblioteka pyx) który chwilę wcześniej utworzył ten obrazek (można tworzyć obrazki podczas kompilacji dokumentów latex-owych), kod jest wstawiany tak:
\begin{lstlistening}[language=Python]
...
\end{lstlistening}
0

To bardzo nieLaTeXowe -- skoro wstawiasz coś jako figure, to godzisz się na to, że LaTeX sam to złoży... Jesli rzeczywiście rysunek i listing mająbyć razem, to ja bym wsadził listing do wnętrza figure -- być może jako subfigure...

0

Jesteś pewien, że to nie jest LaTeXowe?
Opis parametru [H]:

Places the float at precisely the location in the LaTeX code

Poza tym, wszystkie użyte przeze mnie sposoby działają. One tylko trochę psują to co było wcześniej. W tym konkretnie dokumencie to nie jest wada, dokument nie ma niczego wcześniej.

0

"NieLaTeXowe" to nie znaczy, że się nie da -- tylko, że filozofia LaTeXa jest trochę inna. :)

1

Wiem co miałeś na myśli, chciałem Cię przekonać że takie rozwiązanie jest zgodne z filozofią LaTeXa. Zajrzyj np. tu: https://www.sharelatex.com/learn/Positioning_images_and_tables

0
bogdans napisał(a):

Wiem co miałeś na myśli, chciałem Cię przekonać że takie rozwiązanie jest zgodne z filozofią LaTeXa. Zajrzyj np. tu: https://www.sharelatex.com/learn/Positioning_images_and_tables

Tak, znam to wszystko -- ja tylko chciałem Ciebie przekonać, że bardziej LaTeXowe będzie zrobienie czegoś w stylu przykładu w podrozdziale "Multiple images in one figure"... :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1