Protokół czaterii - qan.interia.pl:14011

0

Witam,
poszukuję opisu protokołu czatu Interii, a dokładniej protokołu, którym posługuje się Androidowa apka 'CZATeria'.
Szukałem po sieci, ale nic ciekawego nie mogłem znaleźć. Ktoś wspominał, że protokół czaterii jest oparty na protokole PolChatu (http://kadtech.info/polchatproto/). Jednak po podglądnięciu komunikacji w Wiresharku nie mogę dopatrzyć się większych podobieństw niż 'struktura string'.
Czy dysponuje ktoś jakimś opisem tego protokołu?

Przykłada komunikacji czata z qan.interia.pl (wszedłem do pokoju i wyszedłem):

Server:
    00000000  13 00 8a 42 66 4b f7 dd  14 ba 1f d7 7b dd 73 69   ...BfK.. ....{.si
    00000010  ef 91 4c                                           ..L
Client:
	00000000  00 01 00 0b 00 6d 6f 6a  6e 69 63 6b 31 32 33 00   .....moj nick123.
	00000010  0a 00 46 69 6c 6f 7a 6f  66 69 61 00 00 00 40 00   ..Filozo fia...@.
	00000020  59 6a 40 13 e0 aa 03 29  b8 40 5d 98 29 61 54 c2   Yj@....) .@].)aT.
	00000030  6c 28 46 88 2a 74 d3 7f  64 aa 4a eb 0f 03 ba 72   l(F.*t.. d.J....r
	00000040  a8 79 ce 69 c8 59 2c 53  04 a3 83 25 88 8c 5c c2   .y.i.Y,S ...%..\.
	00000050  d6 bd 37 63 eb 5a 23 b5  7a d6 6a 74 db f7 7b d8   ..7c.Z#. z.jt..{.
	00000060  04 00 0a 00 02 0f 04 00  01 00 31 31 05 00 37 32   ........ ..11..72
	00000070  35 39 00 41 00 36 36 33  39 36 33 36 34 33 37 33   59.A.663 96364373
	00000080  32 33 34 36 31 33 31 33  31 33 31 33 33 33 37 36   23461313 13133376
	00000090  34 36 35 33 33 33 35 33  36 33 32 36 34 36 33 36   46533353 63264636
	000000A0  36 33 35 33 34 36 34 36  34 33 32 36 31 33 34 33   63534646 43261343
	000000B0  38 36 33 36 33 00 28 00  c2 29 e6 75 a3 22 ec 00   86363.(. .).u."..
	000000C0  af 02 5f d7 83 53 a3 8d  b5 6b fc e3 60 f0 3d 4c   .._..S.. .k..`.=L
	000000D0  03 b8 d5 7f 15 75 a1 8b  40 de be c8 d1 ab 67 41   .....u.. @.....gA
	000000E0  04 00 00 00 00 00 01 00  00 01 00 00 00 00 01 00   ........ ........
	000000F0  00 01 00 00 01 00 00 04  00 00 00 00 00 01 00 00   ........ ........
Server:
    00000013  6c 02 ba 78 9c 75 91 bf  6f d3 40 14 c7 ef 52 95   l..x.u.. [email protected].
    00000023  01 c1 ca 80 0a ba 22 95  4a 88 3a 76 ec c4 36 a2   ......". J.:v..6.
    00000033  6a 9a 52 21 a0 a4 a8 45  0c 1d 88 5e ec 6b 72 89   j.R!...E ...^.kr.
    00000043  ed b3 ce 67 52 47 dd 40  ea 86 18 59 59 10 62 22   ...gRG.@ ...YY.b"
    00000053  02 95 05 a9 fc 1d 20 a1  0e 0c c0 02 0c 08 06 06   ...... . ........
    00000063  ce fd 5d d1 3e e9 e4 e7  7b 9f ef f3 fb fa 0d 63   ..].>... {......c
    00000073  84 d6 16 a8 0f 5d af 03  ab b5 81 ff 8e f4 a1 97   .....].. ........
    00000083  f4 29 99 af cf dd a8 cf  92 3e f1 41 84 bc 37 20   .)...... .>.A..7 
    00000093  10 07 ac 0b 5e 67 40 66  96 a6 ef 52 c1 d8 28 59   ....^g@f ...R..(Y
    000000A3  02 16 25 12 82 b4 43 3a  e9 06 f1 fb 6c 7d 74 b5   ..%...C: ....l}t.
    000000B3  2d 65 9c 5c 29 16 e3 00  32 ad c5 79 2b a0 9a c7   -e.\)... 2..y+...
    000000C3  c3 62 22 b9 a0 45 88 e3  a4 e8 53 09 2c 48 a6 98   .b"..E.. ..S.,H..
    000000D3  3f 19 07 1a 8b a4 6a 07  9a d7 87 ad e4 a2 a0 cb   ?.....j. ........
    000000E3  54 08 2a 26 53 19 36 12  9e 0a 8f 8e 99 d7 7c d9   T.*&S.6. ......|.
    000000F3  d8 25 c6 4a 95 bc 14 52  9f a5 a1 2a a9 d9 e8 7f   .%.J...R ...*....
    00000103  55 0f c2 18 58 2b 3a aa  0e 11 f3 f3 7b 3f e4 4d   U...X+:. ....{?.M
    00000113  74 1f 21 f4 b0 80 f1 89  3a ef 65 64 8e 27 f9 63   t.!..... :.ed.'.c
    00000123  46 c1 64 21 55 ba 2e 8c  92 5b 5c f4 b3 dc 29 5b   F.d!U... .[\...)[
    00000133  f7 18 cd cd 4e ed da dc  ed ba 67 23 0e 8a cb 82   ....N... ..g#....
    00000143  d2 09 af 0d b2 50 40 6f  d4 2f 7e 7b 1d e5 71 7b   .....P@o ./~{..q{
    00000153  ac ce 68 33 eb 41 40 49  4e 07 ac 45 23 19 65 97   ..h3.A@I N..E#.e.
    00000163  49 cc fd d7 19 f1 05 fc  d4 34 4d 91 ef bf 8f a0   I....... .4M.....
    00000173  93 b6 6e ba 96 e1 38 2e  7a f1 b7 8a c7 47 ce 0d   ..n...8. z....G..
    00000183  21 07 ed c5 7c fb eb 36  62 57 5c dd 44 9f 5f 9e   !...|..6 bW\.D._.
    00000193  c5 4f 3f e2 a1 33 46 b9  e4 56 ca ae d1 30 2c d7   .O?..3F. .V...0,.
    000001A3  36 15 a0 bb 86 ee 1e 10  fe 7e f6 65 5b e8 98 86   6....... .~.e[...
    000001B3  69 a3 ab a7 ef e1 f3 9b  c3 5b 42 ab ec 18 e5 5c   i....... .[B....\
    000001C3  68 19 ba 92 1a b6 59 b9  80 0e c5 8e d0 a9 58 fb   h.....Y. ......X.
    000001D3  43 1d 89 18 8e 6b ec df  1d 89 54 4a 96 85 aa bc   C....k.. ..TJ....
    000001E3  8a 9f cc 1e ee f2 60 73  c7 9a 63 e9 8e 85 e6 4e   ......`s ..c....N
    000001F3  11 f4 a9 f6 a1 70 4c 17  cb d4 d1 8f e9 71 fc f8   .....pL. .....q..
    00000203  f9 9f 63 90 52 d9 34 d0  ab 49 c0 bf 36 2e a9 0f   ..c.R.4. .I..6...
    00000213  e1 bd 72 ed a6 dc 41 6c  e5 7e 5f b6 a6 ce 23 84   ..r...Al .~_...#.
    00000223  43 a6 76 48 83 46 a2 56  82 6b 9c 87 8b 6d e8 42   C.vH.F.V .k...m.B
    00000233  a0 8e 7a 8f 13 e8 74 79  be d5 81 2f 68 8b df e1   ..z...ty .../h...
    00000243  41 da 64 df 4a 2e 42 d5  15 99 ae a8 ca 62 8f 37   A.d.J.B. .....b.7
    00000253  b9 0f 8d 30 4b 02 a6 24  11 ed 69 20 db 94 25 52   ...0K..$ ..i ..%R
    00000263  73 6c 05 cc 8a 90 49 d8  50 59 08 42 82 31 a1 66   sl....I. PY.B.1.f
    00000273  c0 79 ca a2 86 eb a2 7f  a1 e9 f5 64 35 00 81 01   .y...... ...d5...
    00000283  4d b1 64 72 65 67 6f 50  6f 6c 75 62 69 ea 32 39   M.dregoP olubi.29
    00000293  00 01 00 03 00 6d 61 78  20 73 63 68 65 6c 65 72   .....max  scheler
    000002A3  20 62 79 20 73 69 ea 20  75 63 69 65 73 7a 79 b3    by si.  ucieszy.
    000002B3  2e 32 00 81 01 4d b1 64  72 65 67 6f 50 6f 6c 75   .2...M.d regoPolu
    000002C3  62 69 ea 32 39 00 01 00  03 00 6f 62 69 65 6b 74   bi.29... ..obiekt
    000002D3  79 77 6e 69 65 20 6d 61  20 50 61 6e 20 72 61 63   ywnie ma  Pan rac
    000002E3  6a ea 2e 1a 00 81 01 6d  69 63 68 61 65 6c 5f 73   j......m ichael_s
    000002F3  2e 00 01 00 03 00 43 7a  61 73 65 6d 2e 38 00 81   ......Cz asem.8..
    00000303  01 6e 65 77 2e 61 74 68  65 69 73 74 2e 38 37 00   .new.ath eist.87.
    00000313  01 00 03 00 63 7a 79 20  77 69 61 72 61 20 77 20   ....czy  wiara w 
    00000323  42 6f 67 61 20 6d 61 20  75 7a 61 73 61 64 6e 69   Boga ma  uzasadni
    00000333  65 6e 69 65 3f 22 00 81  01 4d b1 64 72 65 67 6f   enie?".. .M.drego
    00000343  50 6f 6c 75 62 69 ea 32  39 00 01 00 03 00 6f 2c   Polubi.2 9.....o,
    00000353  20 6c 6f 73 69 65 2e 51  00 81 01 4d b1 64 72 65    losie.Q ...M.dre
    00000363  67 6f 50 6f 6c 75 62 69  ea 32 39 00 01 00 03 00   goPolubi .29.....
    00000373  77 20 74 79 6d 20 77 69  65 6b 75 20 70 6f 77 69   w tym wi eku powi
    00000383  6e 6e 61 20 6e 61 73 74  61 70 69 e6 20 6a 75 bf   nna nast api. ju.
    00000393  20 6a 61 6b 61 b6 20 65  77 6f 6c 75 63 6a 61 20    jaka. e wolucja 
    000003A3  70 6f 67 6c b1 64 f3 77  3a 00 81 01 4d b1 64 72   pogl.d.w :...M.dr
    000003B3  65 67 6f 50 6f 6c 75 62  69 ea 32 39 00 01 00 03   egoPolub i.29....
    000003C3  00 74 77 61 72 64 79 20  61 74 65 69 7a 6d 20 74   .twardy  ateizm t
    000003D3  6f 20 64 6f 6d 65 6e 61  20 31 36 20 6c 61 74 6b   o domena  16 latk
    000003E3  6f 77 2e 00 81 01 4d b1  64 72 65 67 6f 50 6f 6c   ow....M. dregoPol
    000003F3  75 62 69 ea 32 39 00 01  00 03 00 69 20 74 6f 20   ubi.29.. ...i to 
    00000403  7a 6c 65 20 63 68 6f 77  61 6e 79 63 68 20 3d 09   zle chow anych =.
    00000413  38 00 81 01 6e 65 77 2e  61 74 68 65 69 73 74 2e   8...new. atheist.
    00000423  38 37 00 01 00 03 00 65  77 6f 6c 75 63 6a 61 20   87.....e wolucja 
    00000433  70 6f 67 6c b1 64 f3 77  20 6e 61 73 74 ea 70 75   pogl.d.w  nast.pu
    00000443  6a 65 20 73 74 61 6c 65  76 00 81 01 6e 65 77 2e   je stale v...new.
    00000453  61 74 68 65 69 73 74 2e  38 37 00 01 00 03 00 6e   atheist. 87.....n
    00000463  69 65 20 77 69 65 6d 20  6a 61 6b 20 6d 6f bf 6e   ie wiem  jak mo.n
    00000473  61 20 62 79 e6 20 74 77  61 72 64 79 6d 20 61 74   a by. tw ardym at
    00000483  65 69 73 74 b1 20 2d 20  6a 61 20 72 61 63 7a 65   eist. -  ja racze
    00000493  6a 20 7a 61 64 61 6a ea  20 70 79 74 61 6e 69 61   j zadaj.  pytania
    000004A3  2c 20 6e 61 20 6b 74 f3  72 65 20 6e 69 65 20 7a   , na kt. re nie z
    000004B3  6e 61 6d 20 6f 64 70 6f  77 69 65 64 7a 69 49 00   nam odpo wiedziI.
    000004C3  81 01 4d b1 64 72 65 67  6f 50 6f 6c 75 62 69 ea   ..M.dreg oPolubi.
    000004D3  32 39 00 01 00 03 00 70  6f 6a 65 63 69 65 20 77   29.....p ojecie w
    000004E3  69 61 72 79 20 77 78 20  64 65 66 69 6e 69 74 69   iary wx  definiti
    000004F3  6f 20 77 79 6b 6c 75 63  7a 61 20 75 7a 61 73 61   o wykluc za uzasa
    00000503  64 6e 69 65 6e 69 65 55  00 81 01 4d b1 64 72 65   dnienieU ...M.dre
    00000513  67 6f 50 6f 6c 75 62 69  ea 32 39 00 01 00 03 00   goPolubi .29.....
    00000523  63 68 6f e6 77 20 68 69  73 74 6f 72 69 69 20 66   cho.w hi storii f
    00000533  69 6c 6f 7a 6f 66 69 69  20 70 6f 6a 61 77 69 6c   ilozofii  pojawil
    00000543  6f 20 73 69 ea 20 77 69  65 6c 65 20 70 69 ea 6b   o si. wi ele pi.k
    00000553  6e 79 63 68 20 64 6f 77  6f 64 f3 77 41 00 81 01   nych dow od.wA...
    00000563  4d b1 64 72 65 67 6f 50  6f 6c 75 62 69 ea 32 39   M.dregoP olubi.29
    00000573  00 01 00 03 00 64 6f 70  72 61 77 64 79 2c 20 65   .....dop rawdy, e
    00000583  6c 65 67 61 6e 63 6b 69  65 20 6b 6f 6e 73 74 72   legancki e konstr
    00000593  75 6b 63 6a 65 20 6d 79  73 6c 6f 77               ukcje my slow
    0000059F  65 3a 00 81 01 6e 65 77  2e 61 74 68 65 69 73 74   e:...new .atheist
    000005AF  2e 38 37 00 01 00 03 00  61 6c 65 20 63 7a 79 20   .87..... ale czy 
    000005BF  6a 65 73 74 20 77 20 74  61 6b 69 6d 20 72 61 7a   jest w t akim raz
    000005CF  69 65 20 7a 61 73 61 64  6e 61 2f 3d 00 81 01 4d   ie zasad na/=...M
    000005DF  b1 64 72 65 67 6f 50 6f  6c 75 62 69 ea 32 39 00   .dregoPo lubi.29.
    000005EF  01 00 03 00 6e 69 65 20  6f 64 70 6f 77 69 65 6d   ....nie  odpowiem
    000005FF  20 50 61 6e 75 2c 20 74  6f 20 6e 69 65 20 6d 6f    Panu, t o nie mo
    0000060F  6a 61 20 72 6f 6c 61 2e  2d 00 81 01 4d b1 64 72   ja rola. -...M.dr
    0000061F  65 67 6f 50 6f 6c 75 62  69 ea 32 39 00 01 00 03   egoPolub i.29....
    0000062F  00 70 72 6f 73 7a ea 20  70 79 74 61 e6 20 50 61   .prosz.  pyta. Pa
    0000063F  73 63 61 6c 61 1a 00 81  01 4d b1 64 72 65 67 6f   scala... .M.drego
    0000064F  50 6f 6c 75 62 69 ea 32  39 00 01 00 03 00 3a 30   Polubi.2 9.....:0
    0000065F  00 81 01 4d b1 64 72 65  67 6f 50 6f 6c 75 62 69   ...M.dre goPolubi
    0000066F  ea 32 39 00 01 00 03 00  6d 69 63 68 61 65 6c 5f   .29..... michael_
    0000067F  73 20 6a 65 73 74 20 50  61 6e 20 74 61 6d 3f 3a   s jest P an tam?:
    0000068F  00 81 01 6e 65 77 2e 61  74 68 65 69 73 74 2e 38   ...new.a theist.8
    0000069F  37 00 01 00 03 00 70 72  6f 73 7a ea 20 6d f3 77   7.....pr osz. m.w
    000006AF  69 e6 20 6d 69 20 6e 61  20 54 79 2c 20 6a 65 73   i. mi na  Ty, jes
    000006BF  74 65 6d 20 54 6f 6d 65  6b 2e 00 81 01 6d 69 63   tem Tome k....mic
    000006CF  68 61 65 6c 5f 73 2e 00  01 00 03 00 43 69 61 b3   hael_s.. ....Cia.
    000006DF  65 6d 20 69 20 64 75 73  7a b1 20 70 72 6f 73 7a   em i dus z. prosz
    000006EF  ea 20 50 61 6e 69 2e 2b  00 81 01 4d b1 64 72 65   . Pani.+ ...M.dre
    000006FF  67 6f 50 6f 6c 75 62 69  ea 32 39 00 01 00 03 00   goPolubi .29.....
    0000070F  74 6f 20 70 6f 63 69 65  73 7a 61 6a b1 63 65 20   to pocie szaj.ce 
    0000071F  3d 42 42 00 81 01 6d 69  63 68 61 65 6c 5f 73 2e   =BB...mi chael_s.
    0000072F  00 01 00 03 00 4a 65 b6  6c 69 20 63 7a 75 6a 65   .....Je. li czuje
    0000073F  73 7a 20 73 69 ea 20 74  79 6d 20 70 6f 63 69 65   sz si. t ym pocie
    0000074F  73 7a 6f 6e 61 20 74 6f  20 6d 69 b3 6f 20 6d 69   szona to  mi.o mi
    0000075F  2e 20 0d 02 2b 00 81 01  4d b1 64 72 65 67 6f 50   . ..+... M.dregoP
    0000076F  6f 6c 75 62 69 ea 32 39  00 01 00 03 00 77 20 70   olubi.29 .....w p
    0000077F  65 77 6e 79 6d 20 73 65  6e 73 69 65 2e 2e 2e 2c   ewnym se nsie...,
    0000078F  00 81 01 4d b1 64 72 65  67 6f 50 6f 6c 75 62 69   ...M.dre goPolubi
    0000079F  ea 32 39 00 01 00 03 00  7a 61 70 72 61 73 7a 61   .29..... zaprasza
    000007AF  6d 20 6e 61 20 70 72 69  76 65 2e 1c 00 81 01 6d   m na pri ve.....m
    000007BF  69 63 68 61 65 6c 5f 73  2e 00 01 00 03 00 44 7a   ichael_s ......Dz
    000007CF  69 ea 6b 75 6a ea 2e 98  00 b9 00 31 32 62 31 2e   i.kuj... ...12b1.
    000007DF  64 39 63 36 61 31 66 65  64 30 31 33 36 33 63 35   d9c6a1fe d01363c5
    000007EF  32 30 64 61 36 63 31 32  39 32 63 64 66 63 65 36   20da6c12 92cdfce6
    000007FF  37 63 64 63 30 66 39 63  65 31 33 65 31 30 36 30   7cdc0f9c e13e1060
    0000080F  61 66 30 32 31 61 35 66  31 35 36 39 34 38 32 31   af021a5f 15694821
    0000081F  36 64 36 63 39 65 36 63  36 62 66 33 62 34 38 64   6d6c9e6c 6bf3b48d
    0000082F  38 38 34 37 65 65 63 39  37 32 36 00 61 76 2e 63   8847eec9 726.av.c
    0000083F  7a 61 74 65 72 69 61 2e  69 6e 74 65 72 69 61 2e   zateria. interia.
    0000084F  70 6c 00 8f 07 72 6f 6f  6d 6f 75 74 00 72 6f 6f   pl...roo mout.roo
    0000085F  6d 5f 46 69 6c 6f 7a 6f  66 69 61 00 00 00 00 10   m_Filozo fia.....
    0000086F  00 80 00 40 6d 6f 6a 6e  69 63 6b 31 32 33 00 31   ...@mojn ick123.1
    0000087F  00 b8 0a 6d 6f 6a 6e 69  63 6b 31 32 33 22 00 00   ...mojni ck123"..
    0000088F  00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 0a 37 30 33   ........ .....703
    0000089F  39 38 37 39 33 34 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00   987934.. ........
Client:
	00000100  03 00 6b                                           ..k
Server:
	000008AF  04 00 96 04                                        ....
0

Ale jak wszedłeś do pokoju to nie powinien być pierwszy jakiś request od klienta ?

0
NeuroXiq napisał(a):

Ale jak wszedłeś do pokoju to nie powinien być pierwszy jakiś request od klienta ?

Po nawiązaniu połączenia TCP z qan.interia.pl:14011 serwer wysyła od razu jakieś 'dziadostwo' xD

Jest request od klienta w pierwszym 'Client:'. Jest tam zawarta nazwa pokoju 'Filozofia'. Apka łączy się przez socket dopiero po wybraniu pokoju. Prawdopodobnie używa oddzielnego połączenia TCP do każdego pokoju(ale tego nie sprawdzałem).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1