Czy jest sens uczenia się starych kursów Ruby On Rails.

0

Witam,
Czy jest sens uczenia się RubyOnRails z kursów z 2014 roku ?

0

Raczej nie w Ruby dużo się zmienia, a w railsach jeszcze więcej.

0

Teraz jedynie ma sens nauka Ruby on Rails 5, wcześniejsze wersje różnią się na tyle, że nie warto abyś potem samemu ogarniał różnice. Tutaj jest bardzo dobry sprawdzony tutorial - cała książka za darmo - w najnowszej wersji Railsów. Polecam jeszcze książkę - jej współautorem jest twórca Railsów.

0

A jezyka ruby warto sie uczyć z takiego kursu z 2014 roku?

1

Sam kurs dla Rubiego już może być ok, aczkolwiek w 2014 roku jeszcze schyłku dobiegał development wersji 1.9.x, acz Ruby 2.x był wtedy dość popularny. Jeżeli to kurs dla Dwójki, to spoko. Przejrzyj też listę zmian od roku 2013 do "prawie najnowszej" wersji.

BTW Dlaczego właśnie Ruby? Ruby 3 ma być "trzy razy szybszy", ale to pieśń przyszłości. Czy uczysz się Rubiego dla Ruby on Rails? Jeśli tak, to dlaczego Railsy? :)

0

Możesz uczyć się z kursów Rubiego z 2014 roku, bo podstawy się nie zmieniają. Co do Railsa, to ucz się 5, poprzednie wersje możesz jedynie potraktować jako ciekawostkę :)

0
Pipes napisał(a):

Sam kurs dla Rubiego już może być ok, aczkolwiek w 2014 roku jeszcze schyłku dobiegał development wersji 1.9.x, acz Ruby 2.x był wtedy dość popularny. Jeżeli to kurs dla Dwójki, to spoko. Przejrzyj też listę zmian od roku 2013 do "prawie najnowszej" wersji.

BTW Dlaczego właśnie Ruby? Ruby 3 ma być "trzy razy szybszy", ale to pieśń przyszłości. Czy uczysz się Rubiego dla Ruby on Rails? Jeśli tak, to dlaczego Railsy? :)

Tak ucze sie Ruby dla Railsów.
Railsy, z tego co wiem wykorzystuje się w startupach a takowy chciałem założyć. Słyszałem też teorie, że w przypadku sztucznej inteligencji tylko ruby nie zostanie wyparte przez nią ponieważ posiada trudną gramatycznie budowę. W Railsach napiszemy szybko projekt a sama praca ruby on rails dev jest najlepiej opłacana ze wszystkich języków ponieważ jest mało osób znających ten język. Serio Ruby 3.0 będzie 3x razy szybsze? To w takim razie jestem skłonny powiedzieć że to język przeszłości, już nawet pomijając fakt o tym ruby 3 nadal tak sądze.
Ogólnie to już umiem język Ruby, przerobiłem kilka kursów więc tylko tak pytałem czy trzeba wiele nadrabiać po takim kursie.

1

zawsze warto się uczyć niż nie uczyć się wcale, lub tylko o tym gadać

0
Krzywy Karp napisał(a):
Pierre13 napisał(a):
Pipes napisał(a):

Sam kurs dla Rubiego już może być ok, aczkolwiek w 2014 roku jeszcze schyłku dobiegał development wersji 1.9.x, acz Ruby 2.x był wtedy dość popularny. Jeżeli to kurs dla Dwójki, to spoko. Przejrzyj też listę zmian od roku 2013 do "prawie najnowszej" wersji.

BTW Dlaczego właśnie Ruby? Ruby 3 ma być "trzy razy szybszy", ale to pieśń przyszłości. Czy uczysz się Rubiego dla Ruby on Rails? Jeśli tak, to dlaczego Railsy? :)

Tak ucze sie Ruby dla Railsów.
Railsy, z tego co wiem wykorzystuje się w startupach a takowy chciałem założyć. Słyszałem też teorie, że w przypadku sztucznej inteligencji tylko ruby nie zostanie wyparte przez nią ponieważ posiada trudną gramatycznie budowę. W Railsach napiszemy szybko projekt a sama praca ruby on rails dev jest najlepiej opłacana ze wszystkich języków ponieważ jest mało osób znających ten język. Serio Ruby 3.0 będzie 3x razy szybsze? To w takim razie jestem skłonny powiedzieć że to język przeszłości, już nawet pomijając fakt o tym ruby 3 nadal tak sądze.
Ogólnie to już umiem język Ruby, przerobiłem kilka kursów więc tylko tak pytałem czy trzeba wiele nadrabiać po takim kursie.

Chu*a umiesz po tych paru kursach ;]

Niby skąd wiesz że nic nie umiem? Wcale tak nie jest :)

0

Hmmm, na pewno znasz podstawy, a to jest dobry początek. Pewnie @krzywy Karp miał na myśli, że człowiek na początku swojej kariery myśli, ze dużo wie, jednak jak się zdobywa wiedzę, to okazuje się, że niewiele się wie.

0
Madaoo napisał(a):

Hmmm, na pewno znasz podstawy, a to jest dobry początek. Pewnie @krzywy Karp miał na myśli, że człowiek na początku swojej kariery myśli, ze dużo wie, jednak jak się zdobywa wiedzę, to okazuje się, że niewiele się wie.

Podstawy z budowaniem aplikacji w sinatrze z wykorzystaniem bazy danych także nie jest tak źle jak na początki :)

0

Jak pisałeś w sinatrze to railsy są bardzo blisko od strony implementacyjnej.
Oczywiście jest to całkowicie co innego, lecz pobieranie parametrów, zapisywanie do bazy i inne tego typu rzeczy są prawie identyczne.

Co do railsów 5.1.2, to pÓÓÓÓki co potrafi się jeszcze gdzie niegdzie wysypać. Jest jeszcze problem z rvm'em bundlerem, ogólnie z wersjami i ich zgodnością.
Jak masz dodatkowo gdzieś starsze wersję implementacyjną na system i korzystasz dodatkowo z gema to potrafi być naprawdę zabawanie.

Uczenie się starszych wersji dla przykładu 4.2.7.1 to dobry pomysł, jeśli zamierzasz to stosować już teraz doraźnie. Możliwe że stracisz mniej czasu na implementację w starszej wersji i potem lekkie modyfikacje do nowej, niż szukanie buga którego jeszcze nigdzie nie ma opisanego.
Różnice pomiędzy 4 a 5 w większości przypadków są prawie niewidoczne.

0

Ja sam ostatnio trochę siedzę przy Railsach, ale powiem szczerze, że mam coraz większe wątpliwości czy to ma sens, szczególnie w dobie wszechobecnych frameworków js.
Statystyki na SO również pokazują, że liczba pytań związanych z Railsami systematycznie (rok do roku) spada.

Oczywiście nie oczekuję odpowiedzi na pytanie "co będzie z Railsami za 2 lata", ale chętnie usłyszę wasze zdanie na ten temat - może być nawet w komentarzach pod tym postem, żeby za dużo nie offtopować.

1

Ponoć Railsy już są wypierane przez nowsze technologie jak ES6/Node, Elixir/Phoenix, tak to już jest w tych startupach. Tylko PHP jest pewne i nie daje się wygryźć choćby Python/Django.

0

Patrząc po zamówieniach od klientów nie przekreślałabym starszych wersji. Pytanie tylko do czego docelowo potrzebne jest Ci RoR. Jeśli interesuje Cię praca w charakterze freelancera to może faktycznie warto się skupić na nowszych wersjach. Praca w korpo na wygodnym etacie - może być różnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1