wysyłanie maila z skryptu w linksie

0

Witam nie jestem informatykiem ale chciałbym was poprosić o pomoc. Próbowałem wysłać maila z linuksa na adres email przy użyciu polecenia mail nie wysyła się i wydaje mi się (nie bezpodstawnie) że problem jest w skrzynce mailowej i trzeba ją skonfigurować proszę o informacje jak.

0
Hayate napisał(a):

Witam nie jestem informatykiem ale chciałbym was poprosić o pomoc. Próbowałem wysłać maila z linuksa na adres email przy użyciu polecenia mail nie wysyła się i wydaje mi się (nie bezpodstawnie) że problem jest w skrzynce mailowej i trzeba ją skonfigurować proszę o informacje jak.

Podałeś bardzo mało potrzebnych informacji np takich jak to: przez co chcesz wysyłać maile, czy chcesz je odbierać, czy masz własną domenę itd.
Ogólnie najlepiej korzystać z popularnych usługodawców poczty elektronicznej, wtedy jest spore prawdopodobieństwo, że wiadomość przejdzie przez filtry i dodatkowo nie trafi do spamu.

W prostej postaci, aby skonfigurować skrypt do wysyłki przez pocztę założoną np na o2.pl:
Założyłem, że korzystasz z debianopoodbnego systemu

  1. Musisz zainstalować ssmtp
# apt-get install ssmtp
lub bez roota
$ sudo apt-get install ssmtp
  1. następnie edytujesz plik konfiguracyjny:
/etc/ssmtp/ssmtp.conf

Tutaj wpisujesz swoje dane:

mailhub=poczta.o2.pl:587
[email protected]
AuthPass=twoje_super_tajne_haslo
UseTLS=YES
UseSTARTTLS=YES
rewriteDomain=o2.pl
  1. Aby udało się wysłać maila należy też zmienić parametry dla użytkowników
    Dla przykładu jeśli jesteś zalogowany na konto użytkownika "ciapek" i chcesz wysyłać maile z roota oraz ciapka to należy dodać linijki do pliku "/etc/ssmtp/revaliases"
root:[email protected]
ciapek:[email protected]
  1. Wysyłanie maila w prostej postaci:
echo "jakas_zawartosc_tekstowa" | mail -s "tytul_maila" [email protected]
0

Dziękuje, bardzo mi pomogłeś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1