Kotlin - materiały do nauki

0

Witam serdecznie, czy możecie podać jakieś blogi, tutoriale, kursy z youtube do Kotlina. Chcę zgłębić jak najwięcej wiedzy o Kotlin, zamierzam się go dobrze nauczyć.

1

Pisząc w kotlinie musisz znać Javę. A zakładając że znasz, to https://kotlinlang.org/docs/reference/ jest wystarczające na początek. Nie wszystko jest tam zawarte, ale zanim nie użyjesz podstaw w praktyce, nie ma sensu brnąć dalej.

1

Szczególnie godna polecenia jest zakładka "Try online": https://try.kotlinlang.org

Są tam przykłady oraz zadania do samodzielnego rozwiązania. Bardzo fajna i przyjazna forma nauki.

0

"Pisząc w kotlinie musisz znać Javę."
Naprawdę, nie można startować od zera tak jak polecają Swift na pierwszy język?

0

Kotlin to nie jest zupełnie nowy język, tylko raczej ładna nakładka na Javę która robi z niej język godny 2017 roku. Jest nieinwazyjny i używa całego stosu javy, więc łatwiej poznać najpierw javę, a potem w 1 dzień na tutorialach wejść w kotlina. W drugą stronę nie jest tak łatwo, bo większość materiałów do kotlina opiera się na porównaniach do javy, już nie licząc tego że zakładają że znasz bibliotekę standardową.

0
Chory Ogrodnik napisał(a):

"Pisząc w kotlinie musisz znać Javę."
Naprawdę, nie można startować od zera tak jak polecają Swift na pierwszy język?

Można jak najbardziej startować od zera. Myślę, że z powodzeniem Kotlin może być pierwszym językiem programowania. Jedyną przeszkodą jest jeszcze wciąż mała ilość materiałów dla osób nieznających Javy.

0

Bardzo szkoda że zmarł śp Tomasz Lis, on pewnie już by napisał kilka ciekawych książek o tym nowoczesnym języku. Powiadają że to następca Javy, odkąd Google w niego zainwestowało. Znalazłem trochę źródeł do nauki

http://nilhcem.com/swift-is-like-kotlin/
https://www.michalgellert.pl/blog/category/kotlin/
.

0

podam trochę dokładniejszy link

https://try.kotlinlang.org/#/Kotlin%20Koans/Introduction/Hello,%20world!/Task.kt

i jedziesz wszystko po kolei :) nauczysz sie :)

0

Czy twórcy JetBrains przepiszą swoje IDE na Kotlina, czy już do końca będą one powstawać w czystej Javie? Eclipse ma jakieś swoje biblioteki, NetBeans chyba standardzik. W czym się teraz pisze pod Javą takie programy? JavaFX? Scala jest dość szybka do programów okienkowych, Kotlin to nie wiem. Widziałem że Open Source - Red Hat coś tam pisze w Ceylonie na desktop.

0

Powstał Kurs po Polsku do Kotlina

0

Czy może ktoś podać wszystkie dostępne książki, ebooki nie tylko te z ebay do Kotlina.

0

Czy ten tutorial, nauczy mnie solidnych podstaw Kotlina?

0

Coś o Kotlinie
http://blog.geekydevs.com/

0

Jest na polskim Youtube kurs Kotlina. Podstaw wszystko jest przedstawiane, więc jesli jesteś zielony to idealna opcja, a jak już ogarniasz podstawy programowania to możesz wyciągać składnie i różnice względem Javy i szybko się ogarniesz.

0

Niech mu ktoś napisze w komentarzach na youtube, aby powiększył okno z kodem, tam mało co widać. Czy on nigdy nie oglądał żadnego kursu z programowaniem jak DerekBanas czy The New Boston powiększa okno IDE. Wolę jednak książkę stworzona przez dobrego programistę, ponieważ taki młody kursant może nauczyć nas złych nawyków programowania.

0

Zachęcam do dołączenia do mojej grupy na fejsie Programiści w języku Kotlin
https://www.facebook.com/groups/1869306023365556/

0

Na początku zachwycałem się Kotlinem, ale z czasem przestałem, poza nullem nie ma za wiele korzyści. Jest strasznie powolny w porównaniu do Javy 11, działa jak powolna nakładka, jakieś dziwne tablice, dwukropki, pojawiają się jeszcze różne błędy kompilatora JVM. Jak dla mnie niemiecka jakość Scala jest lepiej przemyślana, takie porównanie jak BMW Sahara 750 do rosyjskiej M 750. Prawdopodobnie jak Google stworzy swój system FuchsiaOS, porzuci Jave i Kotlina i wprowadzi własne rozwiązania oparte o języki Go, Dart. Kotlin to takie tymczasowe rozwiązanie ze względu na walkę z Oracle do czasu aż będzie funkcjonował sprawnie ich system FuchsiaOS. Takie moje zdanie. Dwa języki w IDE Intellij tylko zamula to IDE, pamiętam czasy gdy Idea ważyło 130MB, a teraz po dodaniu tych ficzerów Kotlina, zbliża się granica 500MB. Zamiast to optymalizować to niedługo dojdą do 2GB...
Kotlin jako moduł tak, ale to co teraz jest w JetBrains, nie podoba mi się.

0

Na początku zachwycałem się Kotlinem, ale z czasem przestałem, poza nullem nie ma za wiele korzyści.

Mocne. Zwłaszcza, że tego null safety w kotlinie użyłem po raz pierwszy sensownie wczoraj ... po roku pracy w kotlinie. I to tylko dlatego, że robiłem głupiego pomocniczego toola, z użyciem JavaFX ( :-) ), który jak to co drugi framework GUI jest ostoją nullów spod ciemnej gwiazdy.

Choć dla mnie Kotlin to jest Scala--, to jednak (niestety) jest lepiej przemyślany.

niemiecka jakość

:-) Dobry żart. Na szczęście jednak Scala nie jest niemiecka.
Btw. to że niemcom jakoś wszystko się partaczy (legendarne wręcz berlińskie lotnisko) to, wbrew pozorom, nie jest efekt ostatnich lat. Oni zawsze mieli tylko i wyłacznie masakrycznie dobry PR. Jak inaczej wytłumaczyć te wszystkie powiedzenia, stereotypy o porządku wobec kraju, który konsekwentnie przegrywa wojny i robi takie głupoty jak napadanie na Rosję bez przygotowania lub wypowiedzenie wojny Stanom Zjednoczonym. Na szczęście. Bo gdyby np. nie Ci wszyscy partacze obsługujący Enigme, to ostatnia wojna pewnie toczyłaby się i rok dłużej.

0

Poszukuję jakiegoś dobrego kursu z przykładami, dokumentacja Kotlina już mnie męczy, a te tutoriale na youtube są słabej jakości. Może powstało coś nowego? A z książek co polecacie?

0

Popatrzyłem na wycinek, to ta książka będzie raczej dla osób które już biegle programują w Javie, nie dla początkujących. tTzeba chyba wracać do Javy, bo nikt tak prosto nie wytłumaczy jak Herbert Schildt, szkoda, że jego nie interesuje Kotlin. Trzeba mu napisać na e-mail, żeby stworzył jakąś książkę o Kotlinie :)

0

Już jest ta książka dostępna na helionie, posiada ktoś, warto ją kupić? Uczy konkretnych podstaw czy trzeba znać Jave?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1